Κόσμος

H Σουηδία αναλαμβάνει την προεδρία της ΕΕ

Από αύριο η συντηρητική κυβέρνηση της Σουηδίας, με την υποστήριξη της ακροδεξιάς, αναλαμβάνει από την Κυριακή την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Από αύριο η συντηρητική κυβέρνηση της Σουηδίας, με την υποστήριξη της ακροδεξιάς, αναλαμβάνει από την Κυριακή την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Σουηδία καλείται να αντιμετωπίσει άμεσα αρκετά ζητήματα, με κυριότερο από τα οποία το κάπως τεταμένο κλίμα μεταξύ της Ευρώπης και των Ηνωμένων Πολιτειών, αφού ο αμερικανικός «Νόμος για τη μείωση του πληθωρισμού» (IRA)  καταγγέλλεται στη Γηραιά Ήπειρο ως προστατευτικό μέσο, το οποίο υπονομεύει τον ανταγωνισμό στην Ευρώπη.

Πιο ειδικά, η νέα σουηδική κυβέρνηση, που σχηματίστηκε στα μέσα Οκτωβρίου, θα πρέπει πρώτα να ξεπεράσει τα ερωτήματα σχετικά με τον αντίκτυπο της συμμαχίας της με τους ακροδεξιούς εθνικιστές «Δημοκράτες της Σουηδίας» (SD), μεταξύ των νικητών των πρόσφατων βουλευτικών εκλογών του Σεπτεμβρίου. Μετά από οκτώ χρόνια σοσιαλδημοκρατικής διακυβέρνησης, ο συντηρητικός Πρωθυπουργός Ουλφ Κρίστερσον ηγείται ενός συνασπισμού που αποτελείται από το κόμμα του των «Μετριοπαθών» και τους παραδοσιακούς του συμμάχους, τους Χριστιανοδημοκράτες και τους Φιλελεύθερους.

Οι προτεραιότητες που θέτει η Σουηδία είναι, πέρα από την οικονομική ανταγωνιστικότητα, η διατήρηση της ενότητας των 27 χωρών μελών  ενόψει της νέας ρωσικής επιθετικότητας, της βελτίωσης των κλιματικών συνθηκών στην ήπειρό μας και της υπεράσπισης των θεμελιωδών αξιών της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου, ιδίως ως απάντησης στα αμφιλεγόμενα μέτρα που έλαβαν και συνεχίζουν να λαμβάνουν η Ουγγαρία και η Πολωνία.

Επιπλέον, η σουηδική προεδρία συμπίπτει με την έναρξη ισχύος του νόμου για τη μείωση του πληθωρισμού (IRA) στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτό το σχέδιο των 420 δισεκατομμυρίων δολαρίων είναι, σε μεγάλο βαθμό αφιερωμένο στο κλίμα αλλά έχει, επίσης, προστατευτικό χαρακτήρα, στοιχείο που επισημαίνουν πολλοί Ευρωπαίοι ηγέτες, όπως ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν, κατά τη διάρκεια του πρόσφατου ταξιδιού του στον Λευκό Οίκο.

Με την έκτακτη ενίσχυση που προορίζεται για επιχειρήσεις που βρίσκονται στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, θα οδηγήσει σε στρέβλωση του ανταγωνισμού εις βάρος των εταιρειών της ΕΕ,  σύμφωνα όσα υποστηρίζει και ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την Εσωτερική Αγορά, Τιερύ Μπρετόν. Τέλος, μετά το 2001 και το 2009, αυτή είναι η τρίτη σουηδική προεδρία από την ένταξη της χώρας στην ΕΕ το 1995. Αν και η πολιτική γραμμή των σουηδικών κομμάτων παραμένει μάλλον φιλοευρωπαϊκή, η Ευρώπη έχει προκαλέσει περιορισμένο ενθουσιασμό στη σκανδιναβική χώρα τα τελευταία χρόνια. Δύο δεκαετίες μετά το «όχι» στο δημοψήφισμα για την ένταξη στο ευρώ το 2003, οι δημοσκοπήσεις εκτιμούν ότι δύο στους τρεις Σουηδούς φαίνεται να μην επιθυμούν τη μετάβαση από το εθνικό στο ενιαίο νόμισμα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο