Κόσμος

Ο «αγαπητός Σι» είναι παγερά φιλόδοξος

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε χθες ότι ελπίζει σε μια επίσημη επίσκεψη του Κινέζου ομόλογού του Σι Τζινπίνγκ την ερχόμενη άνοιξη.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε χθες ότι ελπίζει σε μια επίσημη επίσκεψη του Κινέζου ομόλογού του Σι Τζινπίνγκ την ερχόμενη άνοιξη. Αυτό θα ήταν, σύμφωνα με τον Β. Πούτιν,  μια έφραση αλληλεγγύης μεταξύ των δύο χωρών.

Η διαχυτικότητα της ρωσικής πλευράς είναι εμφανής. Ο Πούτιν απευθύνεται σε ένθερμο ύφος στην τηλεδιάσκεψη.

«Σας περιμένουμε, κύριε Πρόεδρε, αγαπητέ φίλε, σας περιμένουμε την επόμενη άνοιξη για μια κρατική επίσκεψη στη Μόσχα».

Αυτή η επίσκεψη, στα μάτια του Ρώσου προέδρου,  «θα καταδείξει σε όλο τον κόσμο τη στενότητα των ρωσο-κινεζικών σχέσεων».

Για σχεδόν οκτώ λεπτά, ο Β. Πούτιν τόνισε την αυξανόμενη σημασία των σχέσεων μεταξύ Πεκίνου και Μόσχας ως πηγή σταθερότητας, καθώς και την ανάγκη να ενισχυθεί η στρατιωτική τους συνεργασία.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η στάση του «αγαπητού Σι» απέναντι στον Ρώσο πρόεδρο, μετά την έκφραση της διαχυτικότητας. Ο Κινέζος πρόεδρος απάντησε ότι η Κίνα είναι έτοιμη να αυξήσει τη στρατηγική συνεργασία με τη Ρωσία, αν και έκανε λόγο για μια «δύσκολη κατάσταση» στον κόσμο γενικότερα.

Πράγματι, η Κίνα δεν ευθυγραμμίστηκε ποτέ με το δυτικό μπλοκ, όταν αυτό προέβη στις πρώτες κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας.  Η Κίνα απέφυγε να καταδικάσει δημόσια τον πόλεμο στην Ουκρανία, τονίζοντας αντ’ αυτού την ανάγκη αποκατάστασης της ειρήνης.

Επιπλέον, το Πεκίνο θέλει πράγματι επέκταση της στρατηγικής συνεργασίας με τη Ρωσία, αλλά, με βάση όσα είναι στη διάθεσή μας, ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ τονίζει ότι η γενική κατάσταση στον κόσμο είναι «δύσκολη». Συνεπώς, η δέσμευσή του δεν είναι δεδομένη. Το ερώτημα που ανακινείται είναι γιατί δεν είναι δεδομένη αυτή η δέσμευση προς τη ρωσική πλευρά και τη στρατηγική συνεργασία. Ίσως, εδώ υπεισέρχεται κάποιος στο στάδιο των υποθέσεων, ο Σι δεν προσβλέπει σε έναν πολυπολικό κόσμο, τώρα ή την επαύριον του τερματισμού του πολέμου, με τη μία ή την άλλη μορφή. Ενδεχομένως, λοιπόν, η Κίνα να θέλει «κάτι παραπάνω» από έναν πολυπολικό ευτυχή για όλους κόσμο, στο μεταπολεμικό περιβάλλον. Ενδεχομένως, η Κίνα να φιλοδοξεί σε «κάτι παραπάνω» από έναν νέο διπολικό κόσμο.

Η πρόσφατη απόφαση του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας είναι, πάντως, αναρτημένη στο διαδίκτυο. Τα φιλελεύθερα αδέλφια μας από την Αμερική έχουν ακόμη το ελάττωμα να είναι και πραγματιστές. Ο Λευκός Οίκος και οι διευθυντές συμβουλεύονται ενίοτε την απόφαση των Κινέζων Κομμουνιστών, χωρίς απαραίτητα να έχουν διολισθήσει σε ιδεολογική νάρκωση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο