Πούτιν και Σι έρχονται ολοένα και πιο κοντά – Η σχέση αλληλεξάρτησης
Πηγή Φωτογραφίας: reporter.gr
Κόντρα στις ενδείξεις ότι το Πεκίνο χάνει σταδιακά την υπομονή του για τις ευρύτερες πολιτικές και οικονομικές επιπτώσεις που έχει η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ο Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Σι Τζινπίνγκ, χαιρέτισαν την εμβάθυνση των δεσμών Ρωσίας – Κίνας, υπογραμμίζοντας μάλιστα πως αυτοί βρίσκονται «στο καλύτερο σημείο όλων των εποχών». Δεν έκρυψαν δε το όραμά τους για μία νεά τάξη πραγμάτων, στην οποία όπως τόνισαν, βλέπουν τη στρατηγική συμμαχία τους ως «παράγοντα σταθερότητας». Τη φράση χρησιμοποίησε ο ίδιος ο Ρώσος πρόεδρος, που για τη Δύση είναι ο κύριος παράγοντας αστάθειας και εντάσεων. Διεμήνυσε επίσης πως στόχος είναι να ενισχυθεί η συνεργασία με την κορυφαία ασιατική οικονομία και σε στρατιωτικό επίπεδο.
Στην τηλεδιάσκεψη, που ήρθε λίγους μήνες μετά την κατ’ιδίαν συνάντησή τους στο Ουζμπεκιστάν τον Σεπτέμβριο, ο Πούτιν χαρακτήρισε τον Κινέζο πρόεδρο «αγαπητό φίλο» και ο Σι ανταπέδωσε τις φιλοφρονήσεις, αλλά και διαβεβαίωσε πως η χώρα του είναι έτοιμη να επεκτείνει τη στρατηγική συμμαχία με τη Ρωσία. Ένα μικρό μέρος της συζήτησης μεταδόθηκε τηλεοπτικά. Τα περισσότερα βέβαια οι δύο ηγέτες τα είπαν μακριά από αδιάκριτα βλέμματα. Κάτι που όμως έγινε σαφές είναι η αυξανόμενη εξάρτηση της Μόσχας από το Πεκίνο.
Να θυμίσουμε ότι λίγο πριν την εισβολή στην Ουκρανία, τον περασμένο Φεβρουάριο, οι δύο χώρες είχαν εκδόσει κοινή διακήρυξη για «συμμαχία χωρίς όρια» σε έναν πολυ- πολικό κόσμο. «Εν μέσω άνευ προηγουμένης πίεσης και προκλήσεων από τη Δύση, αντιστεκόμαστε για τις δικές μας θεμελιώδεις θέσεις» είχε πει ο Πούτιν.
Το Πεκίνο έχει λάβει σαφείς αποστάσεις από την επιλογή Πούτιν για εισβολή στην Ουκρανία. Ωστόσο έχει φροντίσει παράλληλα να μην καταδικάσει ποτέ δημοσίως τον πόλεμο, αλλά και να επικρύνει τις ΗΠΑ για την προσπάθειά τους να «προκαλέσουν» τη Ρωσία με τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ. Η Ρωσία έχει ανάγκη την Κίνα γεωπολιτικά, αλλά και οικονομικά. Ενώ οι κυρώσεις οδηγούν σε πτώση τις συνολικές εξαγωγές της κατά περίπου 16% σε σχέση με το 2021, οι ρωσικές εξαγωγές προς την Κίνα έκαναν άλμα 23% τους πρώτους εννέα μήνες του 2022.
Αλλά και ο Σι χρειάζεται τη στήριξη του Πούτιν στις διεκδικήσεις του για την Ταϊβάν, αλλά και σε άλλα ζητήματα στα οποία το Πεκίνο έρχεται σε σύγκρουση με ΗΠΑ και Ευρώπη.
Πηγή; naftemporiki
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας