Κόσμος

Το casus belli της Τουρκίας και η δυσερμήνευτη στάση των ΗΠΑ

Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας θέτει για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα casus belli αναφορικά με την προβλεπόμενη από το διεθνές δίκαιο επέκταση των χωρικών μας υδάτων

Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας θέτει για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα casus belli αναφορικά με την προβλεπόμενη από το διεθνές δίκαιο επέκταση των χωρικών μας υδάτων, αλλά οι Ηνωμένες Πολιτείες αρκούνται σε μια δήλωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η οποία παραπέμπει σε πολιτική ίσων αποστάσεων και σε καλλιέργεια της συνεργασίας της χώρας με την Άγκυρα, χωρίς, ωστόσο, να έχει τεθεί τέτοιο ζήτημα από την ελληνική κυβέρνηση.

Η αποψινή δήλωση του στενότατου συνεργάτη του Τούρκου προέδρου και υπουργού Άμυνας Χουλουσί Ακάρ επαναλαμβάνει με τον τρόπο της, λίγο πολύ αναμενόμενος, όσα δήλωσε χθες ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλέτ Τσαβούσογλου.

Ειδικότερα, ο Χουλουσί Ακάρ τονίζει πως δεν πρόκειται η Άγκυρα να δεχθεί επέκταση των χωρικών μας υδάτων πέραν των έξι μιλίων: «Δεν δεχόμαστε την επέκταση των χωρικών υδάτων πέραν των 6 μιλίων. Περιμένουμε να γίνει κατανοητό αυτό. Το 1995 έγινε η σχετική εργασία στη Βουλή, όλοι πρέπει να το ξέρουν αυτό, πρέπει να γίνει κατανοητό καλά. Όλοι πρέπει να γνωρίζουν ότι ένα λάθος βήμα ως προς το ζήτημα αυτό θα προκαλέσει σοβαρά προβλήματα. Θυμηθείτε, λέμε στον γείτονά μας, ότι ο λάθος λογαριασμός θα επιστρέψει από την Άγκυρα».

Τον λογαριασμό μάς τον έστειλε και προχθές η Τουρκία μέσω του Τσαβούσογλου. Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας ανέφερε σε αυτό το «γαϊτανάκι» δηλώσεων.

«Δεν θα επιτρέψουμε στην Ελλάδα να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα, ούτε 12, ούτε καν 1 μίλι. Η απόφαση που έλαβε το Kοινοβούλιό μας το 1995 για το θέμα αυτό είναι σαφής και εξακολουθεί να ισχύει».

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ παρενέβη, κάνοντας λόγο για «ωμή απειλή βίας», αλλά και καλώντας μας να συνεργαστούμε. Η δήλωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είναι, σε σημαντικό βαθμό, irrelevant, άσχετη δηλαδή με το θέμα, αφού δεν ετέθη από την ελληνική κυβέρνηση κάποιο διεκδικητικό αίτημα.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ τηρεί μία τουλάχιστον περίεργη στάση, η οποία ελπίζεται να διορθωθεί με νέα παρέμβαση. Το αμερικανικό ΥΠΕΞ ανέφερε αυτολεξεί: «Σε μια εποχή (sic) που η ενότητα χρειάζεται περισσότερο μεταξύ των συμμάχων μας, οι Ηνωμένες Πολιτείες λυπούνται για την κλιμάκωση των προκλητικών δηλώσεων. Προτρέπουμε όλους τους συμμάχους μας να αποφεύγουν απειλές και προκλητική ρητορική που μόνο θα αυξήσει την ένταση και δεν θα βοηθήσει κανέναν. Συνεχίζουμε να ενθαρρύνουμε τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ, Ελλάδα και Τουρκία, να συνεργαστούν για τη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή και για την επίλυση των διαφορών με διπλωματικό τρόπο. Η Ελλάδα και η Τουρκία είναι και οι δύο ισχυροί εταίροι και βασικοί σύμμαχοι του ΝΑΤΟ και των Ηνωμένων Πολιτειών».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο