Ο αριθμός των αυτοκτονιών στις ιταλικές φυλακές έχει εκτιναχθεί σε την τελευταία 10ετία
Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου
Οαριθμός των αυτοκτονιών στις ιταλικές φυλακές έχει εκτιναχθεί σε υψηλό δεκαετίας, δήλωσε σήμερα ο Ιταλός Συνήγορος του Πολίτη, αρμόδιος για τις φυλακές, σημειώνοντας ότι τρία χρόνια της πανδημίας της Covid-19 έκαναν τη ζωή των κρατουμένων ακόμα πιο δυστυχισμένη.
Ο υπερπληθυσμός των φυλακών αποτελεί ένα χρόνιο πρόβλημα στην Ιταλία και πέρυσι ο τότε πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι υποσχέθηκε μια μεταρρύθμιση του σωφρονιστικού συστήματος μετά τη δημοσίευση ενός βίντεο που εμφάνιζε φρουρούς να χτυπούν κρατούμενους σε μια φυλακή κοντά στη Νάπολη.
Μέχρι στιγμής φέτος 84 κρατούμενοι έχουν αυτοκτονήσει, με την πιο πρόσφατη περίπτωση να σημειώνεται την Πέμπτη, δήλωσε στο Reuters ο Συνήγορος του Πολίτη, αρμόδιος για τις φυλακές, Μάουρο Πάλμα.
«Αυτά είναι ζοφερά στατιστικά στοιχεία», είπε.
Ο πρόσφατος αριθμός συγκρίνεται με έναν ετήσιο μέσο όρο περίπου 50 αυτοκτονιών κατά τη διάρκεια των τελευταίων δέκα ετών και περίπου 60 σε καθένα από τα χρόνια που σημαδεύτηκαν από την Covid-19 το 2020 και το 2021.
Το ποσοστό αυτοκτονιών στις φυλακές στην Ιταλία ανέρχεται τώρα σε περίπου 15,4 ανά 10.000 κρατούμενους, έναντι ενός μέσου όρου 5,2 μεταξύ των 46 κρατών μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης, σύμφωνα με έκθεση του 2020 της πανευρωπαϊκής οργάνωσης ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Ο Πάλμα είπε ότι οι τρόφιμοι που αυτοκτονούν είναι συχνά νέοι, με προβλήματα ψυχικής υγείας ή κατάχρησης ουσιών, χωρίς σπίτι για να πάνε αφού αποφυλακιστούν και δεν διαθέτουν έναν καλό δικηγόρο που θα μπορούσε να τους εξασφαλίσει μια πρόωρη αποφυλάκιση ή ένα καθεστώς κατ’ οίκον κράτησης.
Όπως ανέφερε, μια νοοτροπία «κλειδώστε τους-και-πετάξτε-το κλειδί» συνέβαλε στο να γίνουν οι φυλακές μέρη όπου οι άνθρωποι νιώθουν χαμένοι.
«Η Covid τα επιδείνωσε όλα αυτά», σημείωσε ο Πάλμα, υπογραμμίζοντας ότι ο «θεωρητικός και εννοιολογικός διαχωρισμός» των φυλακών από την κοινωνία έγινε επίσης «σωματικός» κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όταν τα δικαιώματα επισκεπτηρίου περιορίστηκαν για να αναχαιτιστεί η εξάπλωση του ιού.
Αυτή η απόφαση ελήφθη στις αρχές του 2020, όταν ο κορoνοϊός έπληξε για πρώτη φορά την Ιταλία. Ως αποτέλεσμα, πανεθνικές ταραχές σάρωσαν τα σωφρονιστικά ιδρύματα, αφήνοντας τουλάχιστον 12 φυλακισμένους νεκρούς, πολλούς από υπερβολική δόση ναρκωτικών μετά από έφοδο σε ιατρικές προμήθειες των φυλακών.
Ο Πάλμα τόνισε ότι οι περιορισμοί που σχετίζονται με την Covid σε εξωτερικές επαφές δεν έχουν ακόμη αντιστραφεί πλήρως, τονίζοντας ότι είναι κρίσιμο για τους κρατούμενους να έχουν αλληλεπιδράσεις με εθελοντές, κοινωνικούς λειτουργούς και εκπαιδευτικούς, καθώς και με τους φίλους και τις οικογένειές τους.
Ο χρόνος που αφιερώνεται εντός της φυλακής πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο χρήσιμος και εκπαιδευτικός, τόνισε, προσθέτοντας ότι από τον συνολικό πληθυσμό των ιταλικών φυλακών περίπου 55.000, το 10% είχε εγκαταλείψει το σχολείο πριν από την ηλικία των 14 ετών και οι 900 είναι αναλφάβητοι.
Ο Συνήγορος του Πολίτη επέκρινε επίσης τους περιορισμούς στη χρήση κινητών τηλεφώνων, tablet και υπολογιστών — που γίνεται για λόγους ασφαλείας — λέγοντας ότι καταδικάζουν τους κρατούμενους να ζουν «σε έναν κόσμο χωρίς τεχνολογία, σε έναν κόσμο εκτός πραγματικότητας».
Η υποσχεθείσα μεταρρύθμιση των φυλακών από τον Ντράγκι δεν έχει ακόμη υλοποιηθεί, αλλά αυτό το μήνα ο υπουργός Δικαιοσύνης Κάρλο Νόρντιο εξέφρασε στο κοινοβούλιο τη λύπη του για την αύξηση των αυτοκτονιών και δεσμεύτηκε να ενισχύσει τις εγκαταστάσεις υποστήριξης για κρατούμενους που θεωρούνται ότι κινδυνεύουν να αυτοτραυματιστούν.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας