Γαλλία: Το συνταξιοδοτικό στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων εταίρων και κυβέρνησης
Πηγή Φωτογραφίας: Pixabay
Την Τρίτη είναι οι τελικές διαπραγματεύσεις μεταξύ κυβέρνησης και κοινωνικών εταίρων ενόψει της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος που θα παρουσιαστεί στις 10 Ιανουαρίου. Κυβέρνηση και κοινωνικοί εταίροι «πιάνουν δουλειά» νωρίς, τη φετινή χρονιά, με τον κοινωνικό διάλογο να μην συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες επιτυχίας, καθώς τα συνδικάτα παραμένουν εχθρικά σε οποιαδήποτε τροποποίηση της νόμιμης ηλικίας συνταξιοδότησης, σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης.
Η ώρα της κοινωνικής επανένταξης έφτασε, λοιπόν, και η πρωθυπουργός Ελίζαμπεθ Μπορν περιμένει τους κοινωνικούς εταίρους στο πρωθυπουργικό Μέγαρο, την Τρίτη και την Τετάρτη, λίγες ημέρες πριν από την παρουσίαση της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος που έχει προγραμματιστεί για τις 10 Ιανουαρίου.
Αυτές οι ανταλλαγές απόψεων, σύμφωνα με προεδρικούς και πρωθυπουργικούς κύκλους, θα καταστήσουν δυνατή τη συνέχιση του διαλόγου που ξεκίνησε στις αρχές Οκτωβρίου στο πλαίσιο των τριών κύκλων διαβούλευσης και την ολοκλήρωση του μεταρρυθμιστικού σχεδίου για το συνταξιοδοτικό.
Η κυβέρνηση, χωρίς απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή, αντιμετωπίζει σήμερα ομόφωνη αντίθεση από τα συνδικάτα, για πρώτη φορά μετά τη μεταρρύθμιση του 2010, η οποία ανέβασε τη νόμιμη ηλικία από 60 σε 62 έτη. Τα συνδικάτα δηλώνουν έτοιμα να κινητοποιηθούν ενάντια στην εξαγγελθείσα μεταρρύθμιση.
Οι συζητήσεις «σκοντάφτουν» ουσιαστικά στο ζήτημα της αναβολής της ηλικίας συνταξιοδότησης με τα συνδικάτα, που αντιστέκονται σε κάθε νέα αλλαγή του ορίου ηλικίας. Από την πλευρά του όμως, ο Εμμανουέλ Μακρόν παραμένει αποφασισμένος να αλλάξει τη νόμιμη ηλικία αποχώρησης από τα 62 στα 64 ή και στα 65 έτη.
Ο Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν υπενθύμισε το Σάββατο στην ομιλία του στις 31 Δεκεμβρίου την επιθυμία του να ξεκινήσει γρήγορα μια μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος που θα ισχύει «από τα τέλη του καλοκαιριού» του 2023. Στόχος, επέμεινε χθες ο Πρόεδρος, είναι να «διασφαλιστεί η ισορροπία του συστήματός μας για τα επόμενα χρόνια και τις επόμενες δεκαετίες» και «να εδραιώσει το συνταξιοδοτικό μας σύστημα pay-as-you-go».
Στο περιβάλλον του προέδρου Μακρόν επαναλαμβάνεται «ότι δεν υπάρχει ποτέ η κατάλληλη στιγμή για τη μεταρρύθμιση της χώρας»».
Πρόεδρος και πρωθυπουργός θέλουν να εκτονώσουν τον κίνδυνο του κοινωνικού κινήματος σε μια εποχή που οι κρίσεις ήδη συσσωρεύονται. Το προηγούμενο των Κίτρινων Γιλέκων, τον χειμώνα του 2018 – 2019, ανησυχεί την κυβέρνηση και την Προεδρία, η οποία είναι εντούτοις αποφασισμένη να προχωρήσει με κάθε κόστος, αν χρειαστεί.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας