Κόσμος

Η Γερμανία, η Πολωνία και η πολεμική επανόρθωση ως μήλο της έριδος

Η Πολωνία επιμένει να μην λησμονεί το ζήτημα της πολεμικής επανόρθωσης της γερμανικής πλευράς, σχεδόν οκτώ δεκαετίες μετά τον τερματισμό του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Η Πολωνία επιμένει να μην λησμονεί το ζήτημα της πολεμικής επανόρθωσης της γερμανικής πλευράς, σχεδόν οκτώ δεκαετίες μετά τον τερματισμό του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Σήμερα, η γερμανική κυβέρνηση απέρριψε επισήμως το αίτημα της Πολωνίας να διαπραγματευτεί αποζημίωση για ζημίες που υπέστη κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Η Βαρσοβία υπολογίζει το ύψος της πολεμικής αποζημίωσης σε 1,315 δισεκατομμύριο ευρώ. Πρόκειται για ένα «θέμα κλειστό» εδώ και καιρό για το Βερολίνο, το οποίο δεν σκοπεύει να ανοίξει συζητήσεις για αυτό. Παρόλα αυτά, η Πολωνία φαίνεται αποφασισμένη να μην το αφήσει, αφού έχει οδηγήσει την υπόθεση στον ΟΗΕ.

Η Πολωνία επιμένει, λοιπόν. Όπως ανακοινώθηκε τον Σεπτέμβριο, ο Γιαρόσλαφ Κατσίνσκι, πρώην πρωθυπουργός ηγέτης του κυβερνώντος κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS), απαιτεί αποζημίωση από τη Γερμανία που αντιστοιχεί στο εκτιμώμενο κόστος των ζημιών που προκάλεσε το Βερολίνο κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Η πολωνική διπλωματία οδήγησε χθες την υπόθεση στα Ηνωμένα Έθνη και ζήτησε από τον ΟΗΕ «τη συνεργασία και την υποστήριξή τους, ούτως ώστε η Πολωνία να λάβει αποζημίωση για τις ζημιές που προκλήθηκαν από τη γερμανική επιθετικότητα και κατοχή κατά τα έτη 1939-1945».

Η γερμανική επανόρθωση, αυτό το  «μήλο της έριδος», έχει από καιρό δηλητηριάσει τις σχέσεις μεταξύ Πολωνίας και Γερμανίας. Το κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη έθεσε τακτικά το θέμα στο τραπέζι από τότε που ανέλαβε την εξουσία στη Βαρσοβία το 2015, ιδίως για να κινητοποιήσει την εκλογική του βάση, αλλά ποτέ δεν έκανε το βήμα της υποβολής επίσημου αιτήματος για αποζημιώσεις. Για τα μέλη του κόμματς, η Γερμανία έχει «ηθικό χρέος» σε αυτό το θέμα και πρέπει να καταβάλει την οφειλή και για λόγους ηθικούς.

Εντούτοις, σύμφωνα με τη Γερμανία, η Πολωνία παραιτήθηκε από όλες τις πολεμικές αποζημιώσεις το 1953 και, έκτοτε, έχει επανειλημμένα επιβεβαιώσει αυτήν την παραίτηση, αλλά, για τους Πολωνούς συντηρητικούς, αυτή η συμφωνία του 1953, που επικαλείται η γερμανική πλευρά δεν είναι έγκυρη. Το επιχείρημα που προτάσσει η πλευρά της Πολωνίας, είναι ότι η Βαρσοβία έδρασε εκείνη την εποχή υπό την πίεση της Σοβιετικής Ένωσης.

Σε κάθε περίπτωση, είναι βέβαιο ότι η πολωνική πλευρά επιμένει ιδιαίτερα, δεν πρόκειται να εγκαταλείψει το ζήτημα των επανορθώσεων, αν και η γερμανική κυβέρνηση δεν φαίνεται διατεθειμένη να αναγνωρίσει και, άρα, να πληρώσει το χρέος της.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο