«Τα μέτρα που λαμβάνονται για τους ταξιδιώτες από την Κίνα, είναι περισσότερο για ψυχολογικούς – πολιτικούς λόγους, παρά για αντικειμενικούς- επιστημονικούς», ανέφερε στον ΣΚΑΪ 100.3 ο καθηγητής επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης. «Πρόκειται για μέτρα κάπως υπερβολικά», τόνισε, «με απώτερο σκοπό να διαλευκανθεί η κατάσταση στην Κίνα, δεδομένου ότι τα στοιχεία εκεί δεν είναι τόσο διαφανή όσο θα θέλαμε».
Ο κος Μαγιορκίνης ανέφερε ότι «με τα δεδομένα που έχουμε μέχρι στιγμής, τα στελέχη που υπάρχουν στην Κίνα δεν είναι στελέχη που μπορούν να προκαλέσουν πρόβλημα στην Ευρώπη και η κινητοποίηση των ταξιδιωτών, δεν μπορεί να επηρεάσει την κατάσταση».
Πρόσθεσε ότι ένας πιθανός, αλλά όχι σημαντικός κίνδυνος, είναι το νέο στέλεχος που έχει εμφανιστεί στις ΗΠΑ, δεδομένου ότι παρουσιάζει ένα πλεονέκτημα 20% σε σύγκριση με τα στελέχη που επικρατούν μέχρι στιγμής. Αναφερόμενος γρίπη, ο κ. Μαγιορκίνης χαρακτήρισε αυτό που βιώνουμε, ως μία από τις πιο έντονες περιόδους γρίπης που έχουμε δει εδώ και πολλά χρόνια. Τόνισε ωστόσο ότι είναι μία διαχειρίσιμη κατάσταση.
Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο λήψης κάποιων μέτρων, τόνισε ότι «μέτρα δεν διαφαίνονται πουθενά». «Είμαστε πολύ μακριά από ένα τέτοιο ενδεχόμενο», ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι κάτι τέτοιο θα είχαμε μόνο, εάν είχαμε πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.
Ο κ. Μαγιορκίνης χαρακτήρισε τα εμβόλια ώς ένα πολύ σημαντικό «εργαλείο», ενώ αναφερόμενος ειδικά στο εμβόλιο της γρίπης ανέφερε πως προέχει να το κάνουν οι ευάλωτοι και οι επαγγελματίες υγείας. «Με το που έχει κάποιος συμπτώματα, είτε πρόκειται για γρίπη, είτε για κορωνοϊό, θα πρέπει να κάνει τεστ και να αναζητά θεραπεία νωρίς, να μην περιμένει», πρόσθεσε.
Πόσο καιρό κρατάει και μας προστατεύει η τρίτη δόση των εμβολίων
Την συγκριτική αποτελεσματικότητα της τρίτης δόσης των mRNA εμβολίων κατά του COVID-19, BNT162b2 (Pfizer-BioNTech) και mRNA-1273 (Moderna), διερευνά μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στην έγκριτη επιστημονική επιθεώρηση Nature Microbiology.
Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδώρα Ψαλτοπούλου (Καθηγήτρια Θεραπευτικής – Επιδημιολογίας), Γιάννης Ντάνασης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα ευρήματα της μελέτης των B.A. Dickerman και συνεργατών.
Ο αρχικός εμβολιασμός κατά του SARS-CoV-2 ήταν αποτελεσματικός στη μείωση των περιπτώσεων σοβαρής νόσου και θανάτου λόγω COVID-19. Η τρίτη (πρώτη αναμνηστική) δόση των εμβολίων που βασίζονται σε mRNA προσφέρει έναν τρόπο αντιμετώπισης της φθίνουσας ανοσίας και διευρύνει την προστασία έναντι των αναδυόμενων παραλλαγών του SARS-CoV-2.