Η εκεχειρία του Πούτιν και ο Αντόνιο Γκουτέρες
Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου/unric.org
Η εκεχειρία, για την οποία μίλησε από χθες ο Ρώσος πρόεδρος Β. Πούτιν, είναι πραγματικότητα, εδώ και λίγη ώρα και έως αύριο τα μεσάνυχτα. Η Ουκρανία, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση αποδοκιμάζουν την εκεχειρία αυτή και τις «νέες εδαφικές πραγματικότητες» των ρωσικών προσαρτήσεων. Ο Δυτικοί αυτήν την γραμμή ακολουθούν. Όλοι πλην Γκουτέρες, γενικού γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ο οποίος συνήθως εμπλέκεται διακριτικά σε διαπραγματευτικές και ειρηνευτικές διαδικασίες.
Για τον Πούτιν, είναι ξεκάθαρο ότι δεν υπάρχουν προϋποθέσεις για την εκεχειρία. Το περίγραμμα της απόφασης για μονομερή εκεχειρία ο Βλαδίμηρος το περιέγραψε στον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν, στην μεταξύ τους τηλεφωνική συνομιλία. Ο Πούτιν καθιστά σαφές στον Ερντογάν ότι είναι έτοιμος για να ξεκινήσει «σοβαρό διάλογο» με την Ουκρανία, με το προαπαιτούμενο η Ουκρανία να «λάβει υπ’ όψιν τις νέες εδαφικές πραγματικότητες» (βλ. την επίσημη ανακοίνωση.
Η Δύση ίσταται απορριπτικά έναντι της πρότασης για εκεχειρία του Πούτιν.
Από την πλευρά της Ουκρανίας, ο Β. Ζελένσκι δηλώνει ότι οι Ρώσοι «θέλουν τώρα να χρησιμοποιήσουν τα Χριστούγεννα ως κάλυμμα, έστω και για λίγο, για να σταματήσουν την πρόοδο των παιδιών μας στο Ντονμπάς και να φέρουν εξοπλισμό, πυρομαχικά και κινητοποιημένα στρατεύματα πιο κοντά στις θέσεις μας».
Η Ευρωπαϊκή Ένωση εκφράζει επίσης την αντίθεσή της στην πρόταση του Πούτιν, με τον Σαρλ Μισέλ να δηλώνει: «Η απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων είναι η μόνη σοβαρή επιλογή για την αποκατάσταση της ειρήνης και της ασφάλειας. Η ανακοίνωση της μονομερούς εκεχειρίας είναι τόσο ψεύτικη και υποκριτική όσο οι παράνομες και γκροτέσκες προσαρτήσεις και τα συνοδευτικά δημοψηφίσματα».
Στο ίδιο πνεύμα, αλλά όχι τόσο αναλυτικά, ο Μπάιντεν υποστηρίζει ότι «ο Πούτιν προσπαθεί να βρει λίγο οξυγόνο».
Ωστόσο, ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, δηλώνει, από χθες, διά του Ντουζάριτς ότι θα καλωσόριζε οποιαδήποτε εκεχειρία στην Ουκρανία, «γνωρίζοντας ότι η εκεχειρία αυτή δεν θα αντικαθιστούσε μια δίκαιη ειρήνη, σύμφωνη με τον Χάρτη του ΟΗΕ και το διεθνές δίκαιο».
Στο ζήτημα της εκεχειρίας επανήλθε και σήμερα ο Στέφαν Ντουζάριτς που δηλώνει πιο ξεκάθαρα πως «τα Χριστούγεννα είναι μια ιερή περίοδος τόσο για τους Ρώσους όσο και για τους Ουκρανούς. Η πιθανότητα να τιμηθεί αυτή η ιερή ώρα με τον τερματισμό όλων των εχθροπραξιών είναι πάντα ευπρόσδεκτη από τον Γενικό Γραμματέα».
Αυτή η καλοδεχούμενη εκεχειρία, κατά τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, λοιπόν.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας