Κόσμος

Κριτική ασκεί η Τageszeitung στην απόδοση δικαιοσύνης στην Ελλάδα ειδικά στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου

Κριτική ασκεί η Τageszeitung στην απόδοση δικαιοσύνης στην Ελλάδα ειδικά στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου

Πηγή Φωτογραφίας: The Economic Times

Για το σκάνδαλο των υποκλοπών και τη στάση του εισαγγελέα Ντογιάκου, η Τageszeitung αναφέρει δηκτικά πως «σύμφωνα με τους επικριτές του, πρωταρχικό του μέλημα είναι να βρεθεί η πηγή πληροφόρησης των μέσων ενημέρωσης και όχι να διαλευκανθούν οι υποθέσεις»

Δριμεία κριτική ασκεί η Τageszeitung (ΤΑΖ) στην απόδοση δικαιοσύνης στην Ελλάδα, επικρίνοντας και τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρο Ντογιάκο. «Οι πελατειακές σχέσεις, ο νεποτισμός και η διαφθορά ανθούν στην Αθήνα, όπως συνέβαινε πάντοτε. Στον Δείκτη Διαφθοράς του οργανισμού Διεθνής Διαφάνεια (Transparency International), η Ελλάδα κατατάσσεται μόλις στην 58η θέση παγκοσμίως, πίσω από τη Ρουάντα και τη Σαουδική Αραβία. (…) Αυτό δεν είναι σύμπτωση. Κάθε φορά που πολιτικοί ή υψηλόβαθμοι εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου εμπλέκονται σε σκάνδαλα ή βρίσκονται ακόμη και στο επίκεντρο αυτών, η ποινική δικαιοσύνη δυσκολεύεται εμφανώς να διεκπεραιώσει τις υποθέσεις με την απαραίτητη επιμέλεια και αποτελεσματικότητα, για να μη μιλήσουμε για λογοδοσία και επιβολή ποινών στα εμπλεκόμενα πρόσωπα. Ακόμα και στην περίπτωση των πιο σοβαρών κατηγοριών, όπως η κατασκοπεία, το ξέπλυμα χρήματος ή η διαφθορά μεγάλης κλίμακας, οι έφοδοι δεν πραγματοποιούνται καθόλου ή πραγματοποιούνται μόνο μετά από μήνες ή χρόνια – αφ’ ότου οι υποθέσεις έχουν έρθει στο φως της δημοσιότητας», σχολιάζει το γερμανικό μέσο, υπενθυμίζοντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα από το σχετικά πρόσφατο παρελθόν την αθώωση των εμπλεκομένων στο σκάνδαλο της Siemens, λόγω παραγραφής του εγκλήματος μετά από 16 χρόνια.

Για το σκάνδαλο των υποκλοπών και τη στάση του εισαγγελέα Ντογιάκου, η Τageszeitung αναφέρει δηκτικά πως «σύμφωνα με τους επικριτές του, πρωταρχικό του μέλημα είναι να βρεθεί η πηγή πληροφόρησης των μέσων ενημέρωσης και όχι να διαλευκανθούν οι υποθέσεις». Επιπλέον «ο Ντογιάκος, ο οποίος στις 4 Ιουλίου ορίστηκε από την κυβέρνηση Μητσοτάκη εισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου στην Ελλάδα, πρόσφατα επιτέθηκε φραστικά στα ερευνητικά μέσα ενημέρωσης της Αθήνας και τα απείλησε απροκάλυπτα με φορολογικούς ελέγχους». Αναφορικά με τον ρόλο του πρωθυπουργού Μητσοτάκη, η εφημερίδα του Βερολίνου καταλήγει πως «δηλώνει ότι δεν γνώριζε τίποτα – παρ’ ότι μία από τις πρώτες ενέργειές του, τον Ιούλιο του 2019, ήταν να θέσει υπό την αρμοδιότητά του την ΕΥΠ, ενώ ο ίδιος ορίζει και τον διευθυντή της».

HB: Τακτικοί ελιγμοί της Τουρκίας στην εξωτερική πολιτική ενόψει εκλογών

Ποικιλοτρόπως διαφοροποιεί την εξωτερική πολιτική της Τουρκίας ο πρόεδρος Ερντογάν, ενόψει των εκλογών. Η Handelsblatt αναφέρει πως «η Άγκυρα στοχεύει στην αποκατάσταση των σχέσεών της με τη Συρία, προκειμένου να δείξει στους ψηφοφόρους ότι πολλοί από τους σχεδόν τέσσερα εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες που ζουν στη χώρα θα επιστρέψουν σύντομα στην πατρίδα τους. Ωστόσο, η Άγκυρα θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιήσει τις συνομιλίες με τη Δαμασκό ως μοχλό πίεσης έναντι της Ε.Ε., καθώς πολλοί πρόσφυγες δεν θέλουν να επαναπατριστούν, όσο ο Άσαντ παραμένει πρόεδρος της Συρίας. Πολλοί από αυτούς είναι πιθανό να κατευθυνθούν προς την Ευρώπη, προκαλώντας ένα νέο προσφυγικό κύμα».

Η οικονομική εφημερίδα επισημαίνει πόσο προσεκτικά κινείται η Τουρκία διπλωματικά. Στον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο, «διαπραγματεύεται τόσο με το Κίεβο όσο και με τη Μόσχα και δεν έχει επιβάλει κυρώσεις κατά της Ρωσίας», ενώ «με τις πωλήσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών σε μέλη του ΝΑΤΟ, σε γειτονικά κράτη και σε χώρες της Αφρικής, η Τουρκία έχει αποκτήσει επιρροή και σε αυτές τις περιοχές». Ταυτοχρόνως, αν και μέλος του ΝΑΤΟ, όπως επισημαίνει το γερμανικό μέσο, «φλερτάρει με την ένταξη στον Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης, μια αντινατοϊκή συμμαχία υπό την ντε φάκτο ηγεσία της Ρωσίας και της Κίνας. Ταυτόχρονα ο πρόεδρος Ερντογάν εμποδίζει την ψηφοφορία στο τουρκικό Κοινοβούλιο σχετικά με την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ».

Τέλος, εξελίξεις προμηνύονται και στο κυπριακό ζήτημα, όπου επίσης ελλοχεύει ο κίνδυνος κλιμάκωσης. «Ενώ η Κυπριακή Δημοκρατία πιέζει για την εξαγωγή φυσικού αερίου, η ‘Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου’ επιδιώκει την αναγνώριση από κράτη όπως η Ρωσία». Η εκτίμηση είναι πως «οι επερχόμενες εκλογές θα διασφαλίσουν ότι οι εντάσεις θα παραμείνουν».

Ανησυχία για τις εξελίξεις στη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο γερμανικός τύπος σχετικά με τις εξελίξεις στη Βουλή των Αντιπροσώπων των Η.Π.Α. «Η αναταραχή στο Κογκρέσο των ΗΠΑ δεν προοιωνίζεται κάτι καλό», σχολιάζει η Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ). «Είναι πολύ πιθανό ότι το “αυτομπλοκάρισμα” της νέας πλειοψηφούσας παράταξης αποτελεί προάγγελο του επόμενου κυβερνητικού shutdown. Ιδιαίτερα σε μία περίοδο όπως η παρούσα και δεδομένου ότι οι Η.Π.Α. είναι η ηγετική δύναμη του ΝΑΤΟ, οι εξελίξεις αυτές μπορεί να έχουν παγκόσμιες συνέπειες».

Όπως τονίζει η εφημερίδα της Φρανκφούρτης, οι αντάρτες βουλευτές «θέλουν να αυτοσυστήνονται ως μαχητές ενάντια στο “κατεστημένο”. […] Ο συνδυασμός των κομματικών εκλογικών περιφερειών και του συστήματος των προκριματικών εκλογών για τον καθορισμό των υποψηφίων οδηγεί στο να περνούν οι πολιτικοί με ακραίες απόψεις», αναφέρει η εφημερίδα, σχολιάζοντας ακόμη πως «οι ριζοσπάστες Ρεπουμπλικάνοι, ιδίως οι δηλωμένοι λαϊκιστές ανάμεσά τους, έχουν ως στόχο την καταστροφή».

Τέλος, όσον αφορά την αντίδραση των Δημοκρατικών, η Süddeutsche Zeitung χαρακτηρίζει ως «κοντόφθαλμο» το να παρατηρούνται αντιδράσεις ευχαρίστησης για το τέλμα στο οποίο βρίσκεται η πολιτική σκηνή της χώρας, καταλήγοντας πως ζημιώνονται και οι ίδιοι, αφού όλα αυτά «οδηγούν σε περαιτέρω απώλεια εμπιστοσύνης προς την πολιτική, ακόμη και σε κόπωση».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments