Κόσμος

Τουρκικός Ιατρικός Σύλλογος: O Ερντογάν μάς ωθεί στο εξωτερικό

Σε νέα δημόσια καταγγελία της πολιτικής του Ερντογάν απέναντι στους Τούρκους ιατρούς προβαίνει ο Ιατρικός Σύλλογος της Τουρκίας, αναφορικά με τη νέα μαζική φυγή ιατρών στο εξωτερικό

Σε νέα δημόσια καταγγελία της πολιτικής του Ερντογάν απέναντι στους Τούρκους ιατρούς προβαίνει ο Ιατρικός Σύλλογος της Τουρκίας, αναφορικά με τη νέα μαζική φυγή ιατρών στο εξωτερικό, ιδιαίτερα σε χώρες του δυτικού κόσμου. Σύλλογος και ιατροί διαπιστώνουν πως ο Τούρκος πρόεδρος δεν τρέφει καμία ιδιαίτερη εκτίμηση για την ιατρική κοινότητα και, γενικά, για το επιστημονικό δυναμικό της χώρας.

Όλο και περισσότεροι ιατροί εγκαταλείπουν τη χώρα. Η οικονομική κρίση, η έλλειψη προοπτικών, το πολιτικό κλίμα συμβάλλουν στην ανάπτυξη του φαινομένου της μετανάστευσης ιατρών και επιστημόνων. Ο Τουρκικός Ιατρικός Σύλλογος κρούει τον κώδων του κινδύνου, λοιπόν.

Πρόκειται για μια πραγματική αιμορραγία, αφού όλο και περισσότεροι Τούρκοι ιατροί εγκαταλείπουν τη γείτονα. Μόνο 2022, μετανάστευσαν σχεδόν τρεις χιλιάδες ιατροί και οι πληροφορίες δείχνουν ένα νέο κύμα λόγω των εσωτερικών πολιτικών τριγμών μπροστά στις ερχόμενες εκλογές, σύμφωνα με όσα καταγγέλλει ο Δρ Βεντάτ Μπουλούτ, ο οποίος υποστηρίζει: «Σήμερα, χάνουμε υψηλά καταρτισμένους χειρουργούς, ειδικούς, ειδικά όλους εκείνους που εργάζονται στην εντατική. Φεύγουν για τις δυτικές χώρες. Είναι ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα για το μέλλον».

Οι οικονομικές συνθήκες, ο μισθός των 760 ευρώ για έναν γενικό ιατρό στην αρχή της καριέρας του,  ο μισθός των 1.430 ευρώ για έναν ειδικευμένο ιατρό δεν είναι φυσικά άσχετοι με αυτό, καθώς και ο πολλαπλασιασμός των πράξεων βίας κατά των γιατρών.

Στο αφιέρωμα αναφέρεται η περίπτωση της Αλίζ Γκιουλ, γιατρού και μητέρας, που ζει στην Τουρκία, αλλά σκέπτεται σοβαρά να μεταναστεύσει. Για να κερδίσει έναν αξιοπρεπή μισθό, περνά μέρες σε ιδιωτική κλινική και νύχτες στο νοσοκομείο. Εξαντλημένη, επίσης σε πόλεμο ενάντια στη νέα μεταρρύθμιση που ιδιωτικοποιεί την υγεία, η ιατρός τονίζει ότι  «ο Ερντογάν δεν συμπαθεί τους μορφωμένους ανθρώπους. Δεν του αρέσουν οι γιατροί, οι μηχανικοί, οι καθηγητές. Δεν είναι τυχαίο που δεν του αρέσουμε,  γιατί όταν μιλάει μπορούμε να τον αντικρούσουμε χάρη στη μόρφωσή μας. Έχει πρόβλημα με τους γιατρούς. Είπε: αν θέλουν να φύγουν , ας φύγουν. Λοιπόν ναι, φεύγουμε!».

Τον Ιούνιο θα ετοιμάσει τις βαλίτσες της. Θα ενταχθεί στην ομάδα των Τούρκων γιατρών που συνεχίζουν να πηγαίνουν στην εξορία. Νέοι πτυχιούχοι, έμπειροι ειδικοί, καθηγητές πανεπιστημίου που θα μπορούσαν να είναι ακόμη πιο πιθανό να κάνουν το βήμα το επόμενο έτος.

Η κυβέρνηση Ερντογάν δεν θέλει, πράματι, την παρέμβαση ιατρών και επιστημόνων στα δημόσια πράγματα. Είναι μια «αποκρυσταλλωμένη νοοτροπία της κυβέρνησης», υποστηρίζει ο πρόεδρος του Τουρκικού Ιατρικού Συλλόγου. «Αυτό μπορείτε να το δείτε και στην κυβέρνησή του ακόμη. Δεν θέλει πολύ μορφωμένους ανθρώπους για συμβούλους ή για υπουργούς, γιατί ο Ερντογάν φοβάται πολύ τους ανθρώπους που έχουν δική τους κρίση».

Με αναφορές από: Deutsche Welle, France Culture, France Info

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο