Διεθνή

Ουκρανία: Τα νέα άρματα είναι αρκετά για να φέρουν τη νίκη στο Κίεβο; – Πώς έσπασαν τα «ταμπού» της Δύσης

Ουκρανία: Τα νέα άρματα είναι αρκετά για να φέρουν τη νίκη στο Κίεβο; – Πώς έσπασαν τα «ταμπού» της Δύσης

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Οι New York Times εξετάζουν τι θα προσφέρουν στην Ουκρανία τα νέα πολεμικά οχήματα που θα φτάσουν από τη Δύση.

Για τη νέα στρατιωτική βοήθεια που στέλνουν Γερμανία, Γαλλία και ΗΠΑ γράφουν οι New York Times, ενώ στέκονται ιδιαίτερα στη σημασία των αρμάτων μάχης που θα έχει στη διάθεσή της η Ουκρανία.

Σύντομα θα είναι καλυμμένα με λάσπη, γεμάτα από θραύσματα και θα δέχονται πυρά στα πεδία μάχης της χώρας. Αλλά οι τρεις νέοι τύποι τεθωρακισμένων οχημάτων που προσφέρθηκαν στην Ουκρανία αυτή την εβδομάδα σηματοδοτούν ότι οι δυτικοί σύμμαχοι ετοιμάζονται για ένα ακόμη αιματηρό έτος, καθώς ο πόλεμος εισέρχεται σε μια νέα φάση ουκρανικών επιθέσεων εναντίον των ρωσικών δυνάμεων, σημειώνουν οι αναλυτές των NYT, Στίβεν Ερλάνγκερ και Τόμας Γκίμπονς-Νεφ.

Τα στρατεύματα της πρώτης γραμμής είναι κυνικά, παραπονούμενα συχνά ότι ενώ οι σύμμαχοι δεν τους αφήνουν να χάσουν, δεν τους αφήνουν ούτε να κερδίσουν.

Αλλά τα νέα όπλα φαίνεται να σηματοδοτούν μια αλλαγή πολιτικής στην Ουάσιγκτον, το Παρίσι και το Βερολίνο, δίνοντας πιο θανατηφόρα υποστήριξη στο ουκρανικό πεζικό, δείχνοντας λιγότερο άγχος για τη ρωσική κλιμάκωση και επιδιώκοντας πιο αποφασιστικές ουκρανικές νίκες το 2023.

Η τριμερής απόφαση «αποσαφηνίζει την υποστήριξη της Δύσης προς την Ουκρανία για μια πιθανή επίθεση τους επόμενους μήνες», δήλωσε ο Ούλριχ Σπεκ, Γερμανός αναλυτής εξωτερικής πολιτικής. «Και σηματοδοτεί στη Μόσχα ότι δεν είμαστε σε τροχιά ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων σύντομα», πρόσθεσε.

Τα γαλλικά AMX-10RC, τα γερμανικά Marders και τα αμερικανικά οχήματα μάχης M2 Bradley θα εισέλθουν στον πόλεμο μετά από δύο επιτυχημένες ουκρανικές επιθέσεις που απώθησαν τις ρωσικές δυνάμεις από τα βορειοανατολικά και τα νότια της χώρας.

Τα νέα οχήματα, γνωστά ως οχήματα πεζικού ή τεθωρακισμένα οχήματα μάχης, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα πρωτοστατήσουν σε κάθε μελλοντική προσπάθεια εκδίωξης των Ρώσων από την Ουκρανία.

«Οι Ουκρανοί σχεδιάζουν να κάνουν περισσότερες επιθετικές επιχειρήσεις κατά των ρωσικών θέσεων, οπότε η απόκτηση καλύτερων οχημάτων μάχης πεζικού για να πλησιάσουν τις αμυντικές θέσεις είναι σημαντική», δήλωσε ο Ρομπ Λι, στρατιωτικός αναλυτής στο Ινστιτούτο Έρευνας Εξωτερικής Πολιτικής.

Ο νέος εξοπλισμός θα φτάσει ακριβώς στην ώρα του. Μετά από περισσότερους από δέκα μήνες αιματηρών μαχών, τα οχήματα της Ουκρανίας της σοβιετικής εποχής που αντικατοπτρίζουν τις δυνατότητες των AMX-10RC, M2 και Marder έχουν καταστραφεί και υποστεί ζημιές σιγά-σιγά, σύμφωνα με τα ουκρανικά στρατεύματα και έναν Αμερικανό αξιωματούχο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments