Κόσμος

Ζελένσκι: Η υποτιθέμενη εκεχειρία Πούτιν

Στην ψευδεπίγραφη κατάπαυση του πυρός που κήρυξε ο Β. Πούτιν αναφέρεται ο Β. Ζελένσκι στο βιντεοσκοπημένο μήνυμά του προς τον ουκρανικό λαό.

Στην ψευδεπίγραφη κατάπαυση του πυρός που κήρυξε ο Β. Πούτιν αναφέρεται ο Β. Ζελένσκι στο βιντεοσκοπημένο μήνυμά του προς τον ουκρανικό λαό. Η απόρριψη της εκεχειρίας δικαιώνεται στην πράξη, ενώ, την ίδια ώρα, υπουργοί Δικαιοσύνης από όλο τον κόσμο ανακοινώνουν ότι πρόκειται να συναντηθούν στο Λονδίνο για να εξετάσουν πιθανά εγκλήματα πολέμου από τον ρωσικό στρατό.

Ο Ουκρανός πρόεδρος υπογράμμισε τον ψευδεπίγραφο χαρακτήρα της εκεχειρίας, λέγοντας στους συμπολίτες ότι «ο κόσμος μπόρεσε να δει για άλλη μια φορά απόψε πόσο ψεύτικες είναι όλες οι λέξεις που λέγονται ακόμη και στο ανώτατο επίπεδο στη Μόσχα».

Ο Β. Ζελένσκι συμπλήρωσε ότι οι Ρώσοι μίλησαν «για μια υποτιθέμενη εκεχειρία αλλά η πραγματικότητα είναι άλλη, οι ρωσικές οβίδες συνέχισαν να πλήττουν την Μπαχμούτ και τις άλλες ουκρανικές θέσεις».

Η λύση για τον Ουκρανό ηγέτη είναι «η εκδίωξη των Ρώσων κατακτητών από τα ουκρανικά εδάφη».

Η Ουκρανία κινήθηκε ταχύτατα και καταδίκασε την εκεχειρία του Πούτιν, προσάπτοντας στον Ρώσο ηγέτη την σκοπιμότητα, ότι επιθυμούσε να «κερδίσει χρόνο» στο πεδίο, έτσι ώστε να επιτρέψει στα στρατεύματά του να αναπαυτούν και να εξοπλιστούν ξανά. Ακολούθησε η σύσσωμη καταδίκη από το δυτικό μπλοκ, με σχετικές παρεμβάσεις από τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στο «μικροσκόπιο» πιθανά εγκλήματα πολέμου της Ρωσίας

Την ίδια στιγμή, υπουργοί Δικαιοσύνης από όλο τον κόσμο θα συναντηθούν στο Λονδίνο τον Μάρτιο για να δείξουν την υποστήριξή τους στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ICC), στις έρευνές του για ενδεχόμενα εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν στην Ουκρανία, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε το χθες η βρετανική κυβέρνηση.

Με οικοδεσπότες τον Υπουργό Δικαιοσύνης του Ηνωμένου Βασιλείου Ντόμινικ Ράαμπ και την Ολλανδό ομόλογό του  Ντιλάν Γεσιλγκίζ – Ζεγκέριους, ενώ στη συνάντηση θα παρευρεθεί και ο Γενικός Εισαγγελέας του ΔΠΔ.

«Σχεδόν ένα χρόνο μετά την παράνομη εισβολή, η διεθνής κοινότητα πρέπει να παράσχει την ισχυρότερη υποστήριξή της στο ΔΠΔ, ώστε οι εγκληματίες πολέμου να λογοδοτήσουν για τις φρικαλεότητες που βλέπουμε», δήλωσε ο Ντόμινικ Ράαμπ, ο οποίος είναι επίσης αναπληρωτής πρωθυπουργός.

Η συνάντηση έχει στόχο να συντονίσει τις προσπάθειες και να αυξήσει την υποστήριξη, για να διασφαλίσει ότι το δικαστήριο μπορεί να ερευνήσει και να διώξει επιτυχώς τους υπεύθυνους.

Η Ρωσία, η οποία συνεχίζει να αποκαλεί τις ενέργειές της στην Ουκρανία «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», αρνήθηκε ότι στόχευσε αμάχους και ότι διέπραξε εγκλήματα πολέμου. Η Ουκρανία και οι δυτικές χώρες πιστεύουν, αντίθετα, ότι η Μόσχα διεξάγει έναν πόλεμο κατοχής.

Υπενθυμίζεται πως ο Καρίμ Χαν ξεκίνησε έρευνα για πιθανά εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία πέρυσι. Οι νομικοί εμπειρογνώμονες υποστηρίζουν ότι η δικαιοδοσία του δικαστηρίου για την στρατιωτική επιθετικότητα εκτείνεται μόνο σε κράτη μέλη και χώρες που αναγνωρίζουν τη δικαιοδοσία του, κάτι που ισχύει για την Ουκρανία αλλά όχι για τη Ρωσία.

«Για εμάς, είναι ξεκάθαρο: αυτά τα εγκλήματα δεν μπορούν να μείνουν ατιμώρητα», δήλωσε η Ολλανδή Ντιλάν Γιεσίλγκοζ-Ζεγέριους, χαρακτηρίζοντας τις αναφορές και τις εικόνες από την Ουκρανία «τρομακτικές».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο