Κόσμος

Μεγάλη ανησυχία στην Γερμανία για την υποπαραλλαγή της Όμικρον [vid]

Η υποπαραλλαγή της Όμικρον σε λίγες εβδομάδες θα κυριαρχήσει στην Ευρώπη αναφέρουν Γερμανοί ειδικοί.

Από τότε που η Κίνα έβαλε τέλος την πολιτική «μηδενικού Covid» στα τέλη του περασμένου μήνα, τα νοσοκομεία της έχουν κατακλυστεί από κρούσματα. Και καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες για την απειλή νέων μεταλλάξεων, το Πεκίνο έχει επικριθεί για έλλειψη διαφάνειας σχετικά με τον επιπολασμό του ιού στη χώρα.

Πόσο πιθανό είναι τα αυξανόμενα ποσοστά μόλυνσης να οδηγήσουν σε ισχυρές μεταλλάξεις; Οι πιθανότητες θεωρούνται χαμηλές από πολλούς επιδημιολόγους, αν και εξακολουθούν να ανησυχούν ότι η έλλειψη διαφάνειας σε ορισμένες χώρες θα μπορούσε να καταστήσει δύσκολη την παρακολούθηση των εξελίξεων, επισημαίνουν οι Financial Τimes.

Τι γνωρίζουμε για τις παραλλαγές στην Κίνα;

Το Gisaid, το παγκόσμιο αποθετήριο γονιδιωμάτων που επιτρέπει στους επιστήμονες να παρακολουθούν τον κορωνοϊό καθώς μεταλλάσσεται, ανέφερε την περασμένη εβδομάδα ότι τα δείγματα που ανέβηκαν στη βάση δεδομένων του «μοιάζουν πολύ με γνωστές παγκοσμίως κυκλοφορούσες μεταλλάξεις που παρατηρήθηκαν σε διάφορα μέρη του κόσμου μεταξύ Ιουλίου και Δεκεμβρίου».

Σε παρόμοιο συμπέρασμα κατέληξαν και στοιχεία που παρουσιάστηκαν στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ανάλυση των οποίων δημοσιεύθηκε την Τετάρτη. «Καμία νέα παραλλαγή ή μετάλλαξη δεν καταγράφεται στα διαθέσιμα δεδομένα αλληλουχίας», δήλωσε.

Ο Peter Bogner, διευθύνων σύμβουλος της Gisaid, είπε ότι ήταν «σοβαρό λάθος» να επικεντρωθούμε αποκλειστικά στην απόκτηση έγκαιρων δεδομένων από την Κίνα, επειδή «νέες σημαντικές μεταλλάξεις μπορούν να εμφανιστούν οπουδήποτε στον κόσμο».

Δυτικοί αξιωματούχοι λένε ιδιωτικά ότι ναι μεν οι έλεγχοι στους ταξιδιώτες έχουν εισαχθεί ως επί το πλείστον για να αποτραπούν πιθανές παραλλαγές που εξαπλώνονται χωρίς να έχουν εντοπιστεί, αλλά ότι τα τρέχοντα μέτρα δεν δικαιολογούνται από καμία υπάρχουσα απειλή. Ένας ανώτερος ευρωπαίος αξιωματούχος, ο οποίος αρνήθηκε να κατονομαστεί, είπε ότι ήταν μια «πολιτική» απόφαση, επικαλούμενος «κυβερνήσεις που θέλουν να δείχνουν ότι προστατεύουν τον λαό τους».

Η Κίνα επικρίθηκε νωρίτερα στην πανδημία για την επιφυλακτικότητα της στη δημοσίευση δεδομένων Covid, κάτι που μπορεί να έκανε τους δυτικούς αξιωματούχους επιφυλακτικούς για την προσέγγιση του Πεκίνου, σύμφωνα με αξιωματούχους που είναι εξοικειωμένοι με τον τρόπο σκέψης στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Η αυστηρή πολιτική του Πεκίνου για «μηδενικό Covid» επί σχεδόν μια τριετία καθιστά τους περιορισμούς στις αφίξεις από την Κίνα πιο ευχάριστες πολιτικά, προσθέτουν.

Οι τρέχοντες «έντονοι» ρυθμοί μετάδοσης κατέστησαν «κατανοητό» ότι οι χώρες έλαβαν μέτρα για την προστασία των πολιτών τους, δήλωσε ο ΠΟΥ την Τετάρτη. Επιπλέον, τα 13 εκατομμύρια κρούσματα που αναφέρθηκαν στον ΠΟΥ τον περασμένο μήνα θεωρήθηκαν «υποτιμημένα», δήλωσε ο οργανισμός υγείας που εδρεύει στη Γενεύη.

Ο Μάικ Ράιαν, επικεφαλής του προγράμματος έκτακτης ανάγκης του ΠΟΥ, είπε ότι ορισμένες χώρες επέλεξαν να είναι προσεκτικές ως αντίμετρο έναντι νέων παραλλαγών εν μέσω έλλειψης δεδομένων, προσθέτοντας ότι «θα ήταν πολύ καλύτερα αν είχαμε πολύ πιο εκτεταμένη αλληλουχία».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο