Λούλα: Από τη ριζοσπαστική αριστερά στην κανονικότητα;
Πηγή Φωτογραφίας: aljazeera.com
Μετά από τηλεφωνική συνεννόηση του Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα με τον Τζο Μπάιντεν, ο νέος πρόεδρος της Βραζιλίας αποδέχθηκε την πρόσκληση του Αμερικανού ομολόγου του. Ο πρόεδρος της ριζοσπαστικής αριστεράς στην Βραζιλία πραγματοποιεί το – άλλοτε πολιτικά αδιανόητο – ταξίδι στον Λευκό Οίκο, στις αρχές Φεβρουαρίου. Η τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στους δύο ηγέτες περιγράφεται ως «θερμή» και «ειλικρινής». Ο Μπάιντεν εξέφρασε την «αταλάντευτη υποστήριξη των ΗΠΑ στη βραζιλιάνικη δημοκρατία» και ο Λούλα δέχθηκε να μεταβεί στην πρωτεύουσα του «προαιώνιου εχθρού» στο φαντασιακό της ριζοσπαστικής αριστεράς στην Βραζιλία.
Η εξέλιξη είναι όντως θεαματική, αφού από μόνη της σηματοδοτεί τη διάθεση του Λούλα να απομακρυνθεί από ξεπερασμένες πρακτικές αριστερού λαϊκισμού, οι οποίες είχαν οδηγήσει σε μια ιδιόμορφη εκδοχή εθνικής περιχαράκωσης και εθνικής απομόνωσης την μεγαλύτερη χώρα της Λατινικής Αμερικής. Ο Λούλα, εμβληματικό πρόσωπο της απανταχού ριζοσπαστικής αριστεράς, αναλαμβάνει τα ηνία της διακυβέρνησης της χώρας, ανακοινώνοντας ως πρώτη απόφασή του το ταξίδι του στις Ηνωμένες Πολιτείες, τη χώρα που παραδοσιακά θεωρείτο ως το «προπύργιο» του παγκόσμιου καπιταλισμού και τίποτε περισσότερο από αυτό.
Ενδεχόμενη μετατόπιση του Λούλα από αρτιοσκληρωτικές θέσεις και απόψεις του αριστερού ριζοσπαστισμού προς αυτό που περιγράφεται ως «φιλελεύθερη κανονικότητα», προς μια οικονομία της ελεύθερης αγοράς με φιλελεύθερη κοινοβουλευτική δημοκρατία, θα λειτουργήσει σίγουρα με τρόπο κατευναστικό για το τεταμένο κλίμα και για τα πρωτοφανή επεισόδια που συγκλόνισαν τη χώρα. Περίπου 1500 διαδηλωτές συνελήφθησαν μετά την εισβολή σε δημόσια κτίρια της Βραζιλίας, υποστηρικτές του πρώην προέδρου Ζαΐρ Μπολσονάρου, ο οποίος έφυγε για τις Ηνωμένες Πολιτείες, ταραχές που θυμίζουν τα επεισόδια που σημειώθηκαν στην Ουάσιγκτον το 2021 και είχαν προκαλέσει την παγκόσμια οργή.
Η τραγική θέση της βραζιλιάνικης οικονομίας, οι ισχνές δημοσιονομικές επιδόσεις της, τα οξυμμένα κοινωνικά προβλήματα και η σοβαρή περιβαλλοντική κρίση στον Αμαζόνιο δεν αφήνουν, με μια έννοια, πολλά περιθώρια πολιτικών πειραματισμών στον δημοκρατικά εκλεγμένο, νέο πρόεδρο Λούλα.
Το σχόλιο σας