Κόσμος

Για τη γενναία συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση Μακρόν

Για τη γενναία συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση Μακρόν

Πηγή Φωτογραφίας: naftemporiki

Συνδικαλιστικές οργανώσεις και εργατικές ενώσεις αντιδρούν, αλλά το μεταρρυθμιστικό σχέδιο της κυβέρνησης αναμένεται να υλοποιηθεί, επιτρέποντας στη Γαλλία να άρει σοβαρούς αναχρονισμούς.

Με αποφασιστικότητα προχωρά στην αναδιαμόρφωση του συνταξιοδοτικού συστήματος της δεύτερης ισχυρότερης οικονομίας της Ευρώπης ο πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν και η πρωθυπουργός Ελίζαμπεθ Μπορν. Συνδικαλιστικές οργανώσεις και εργατικές ενώσεις αντιδρούν, αλλά το μεταρρυθμιστικό σχέδιο της κυβέρνησης αναμένεται να υλοποιηθεί, επιτρέποντας στη Γαλλία να άρει σοβαρούς αναχρονισμούς.

Η Ελίζαμπεθ Μπορν ανακοίνωσε τους βασικούς άξονες της πολυαναμενόμενης μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Η Μπορν υπενθύμισε ότι πρόκειται για προεκλογική δέσμευση του Μακρόν, η οποία έπρεπε να είχε παρουσιαστεί τον περασμένο Δεκέμβριο, αλλά, τελικά, αναβλήθηκε για τις αρχές αυτού του έτους. Η κεντρώα πρωθυπουργός παραδέχθηκε ότι «η ανάπτυξη του συνταξιοδοτικού μας συστήματος εγείρει ερωτήματα και φόβους στους Γάλλους, αλλά οι πολίτες περίμεναν με ανυπομονησία τις αποφάσεις της κυβέρνησης».

Η πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι το υπάρχον σύστημα δεν είναι δυνατόν να αντέξει περισσότερο. Η Γαλλία είναι μία από τις ευρωπαϊκές χώρες, όπου η ηλικία συνταξιοδότησης είναι η χαμηλότερη. Με βάση το Κέντρο Ευρωπαϊκών και Διεθνών Συμβάσεων, η χαμηλότερη ηλικία για να συνταξιοδοτηθεί κάποιος είναι τα 65 έτη στη Γερμανία, το Βέλγιο και την Ισπανία και 67 έτη στη Δανία. Η πρόταση, η οποία παρουσιάστηκε, προβλέπει ότι η ηλικία συνταξιοδότησης πρέπει να αυξάνεται σταδιακά, κατά τρεις μήνες κάθε χρόνο, έως ότου να φθάσει στα 64 έτη.

Στο σημείο αυτό, η πρωθυπουργός συμπλήρωσε: «Γνωρίζω πολύ καλά ότι η αλλαγή του συνταξιοδοτικού μας συστήματος εγείρει ερωτήματα και φόβους στον γαλλικό λαό, αλλά σήμερα, προτείνουμε ένα σχέδιο για την εξισορρόπηση του συνταξιοδοτικού, ένα δίκαιο σχέδιο για όλους τους Γάλλους».

Ωστόσο, μπροστά στους έκδηλους αναχρονισμούς, δυνάμεις της αριστεράς και συνδικάτα καλούν σε απεργία, για σήμερα, Τρίτη.

Έτσι, αντιπολιτευόμενες δυνάμεις αντιπαρατάσσουν μια σφοδρή αντιπολίτευση στο Κοινοβούλιο και στους δρόμους, για την μετάθεση του ορίου συνταξιοδότησης στα 64 έτη. Τα κορυφαία συνδικαλιστικά όργανα αναφέρουν σε κοινή ανακοίνωσή τους ότι «αυτή η μεταρρύθμιση θα πλήξει σκληρά όλους τους εργαζόμενους, και ειδικότερα αυτούς που ξεκίνησαν να εργάζονται νωρίς, τους πιο επισφαλείς, των οποίων το προσδόκιμο ζωής είναι χαμηλότερο από τον υπόλοιπο πληθυσμό και εκείνους που οι δύσκολες δουλειές τους δεν αναγνωρίζονται».

Η Μπορν επανήλθε με νέες δηλώσεις, λέγοντας: «Έχουμε σημειώσει σημαντική πρόοδο με τα συνδικάτα σε όλα αυτά τα μέτρα. Θα συνεχίσω να θέλω να πείσω τους Γάλλους ότι παρουσιάζουμε ένα έργο δικαιοσύνης, ισορροπίας και προόδου».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ολιβιέ Βεράν, από την πλευρά του, τόνισε πως «με αυτή τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, δεν πλησιάζουμε σχεδόν τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.  Η επιλογή που κάνουμε είναι να μην ζητάμε συστηματικά να δουλέψουμε στα 66 ή στα 67 μας, όπως κάνουν πολλοί από τους Ευρωπαίους γείτονές μας. Τίποτα περισσότερο. Καιρός να γίνει αυτό αντιληπτό από όλους!».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments