Κόσμος

Στρατιωτική συμφωνία Μ. Βρετανίας – Ιαπωνίας

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ και ο Ιάπωνας ομόλογός του Φούμιο Κισίντα υπέγραψαν μια «συμφωνία αμοιβαίας πρόσβασης» στο Λονδίνο

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ και ο Ιάπωνας ομόλογός του Φούμιο Κισίντα υπέγραψαν μια «συμφωνία αμοιβαίας πρόσβασης» στο Λονδίνο, συμφωνία η οποία που επιτρέπει στους στρατούς κάθε μιας από τις δύο χώρες να αναπτυχθούν στο έδαφος της άλλης, τη στιγμή που οι σχέσεις μεταξύ Ιαπωνίας και Κίνας έχουν επιδεινωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια.

Οι Σούνακ και Κισίντα υπέγραψαν λοιπόν «συμφωνία αμοιβαίας πρόσβασης» στο Λονδίνο την Τετάρτη, φέρνοντας τους στρατούς τους πιο κοντά, εν μέσω αυξανόμενων κινεζικών φιλοδοξιών στην Ασία του Ειρηνικού, οι οποίες έχουν εγείρει τις ενστάσεις ακόμη και των Ηνωμένων Πολιτειών που αντιτίθενται στα κινεζικά νεοιμπεριαλιστικά σχέδια.

Για την συνθήκη αυτή οι διαπραγματεύσεις άρχισαν πριν από δύο χρόνια, το 2021. Η συνθήκη αποτελεί ένδειξη του αυξανόμενου ενδιαφέροντος του Ηνωμένου Βασιλείου για την Ασία του Ειρηνικού και των προσπαθειών της Ιαπωνίας να ενισχύσει τις συμμαχίες της έναντι της Κίνας, ιδίως, που χαρακτηρίστηκε από την ιαπωνική κυβέρνηση ως «πρωτοφανούς στρατηγική πρόκληση για την ασφάλειά της».

Αυτή η συμφωνία πρόκειται να επισφραγίσει «τη δέσμευση του Ηνωμένου Βασιλείου για την ασφάλεια στον Ινδο – Ειρηνικό», σύμφωνα με όσα ανέφερε η βρετανική πλευρά.

Χάρη σε αυτή τη συνθήκη, την πιο σημαντική από πλευράς άμυνας μεταξύ των δύο χωρών από την εποχή της αγγλο – ιαπωνική συμμαχία του 1902 κατά της Ρωσίας, το Ηνωμένο Βασίλειο θα γίνει η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που θα έχει μια τέτοια συμφωνία με την Ιαπωνία. Η συμφωνία επιτρέπει στους στρατούς κάθε χώρας να αναπτυχθούν στο έδαφος της άλλης και, γενικότερα, θεσπίζει ένα νομικό πλαίσιο για τη συνεργασία τους.

Η συμφωνία εκλαμβάνεται ως ένα αρκετά σημαντικό βήμα προς τα εμπρός και για τις δύο χώρες. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η απουσία μιας τέτοιας συμφωνίας έχει περιορίσει μέχρι στιγμής τη διμερή τους συνεργασία σε αμυντικά θέματα, και κάθε επιχείρηση ήταν πιο περίπλοκη σε διπλωματικό επίπεδο.

Η συνθήκη αναμένεται να επιτρέψει στις ένοπλες δυνάμεις των δύο χωρών να σχεδιάσουν και να εφαρμόσουν πιο σύνθετες και μεγαλύτερης κλίμακας στρατιωτικές ασκήσεις και αναπτύξεις, κατά την προσέγγιση της βρετανικής πλευράς.

Ακόμη, η Ιαπωνία αναφέρει, από την πλευρά της, διά του εκπροσώπου του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, ότι «η περιοχή της Ασίας Ειρηνικού είναι μια εστία ειρηνικής ανάπτυξης, όχι μια αρένα για γεωπολιτικά παιχνίδια. (…) Η αμυντική συνεργασία πρέπει να προάγει τη βελτίωση της αμοιβαίας κατανόησης, εμπιστοσύνης και συνεργασίας μεταξύ των χωρών, και όχι να δημιουργεί φανταστικούς εχθρούς, πόσο μάλλον να εισάγει την παλιά νοοτροπία αντιπαράθεσης του μπλοκ στην περιοχή.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο