Η Μέτσολα παρουσιάζει σχέδιο διαφάνειας για το Ευρωκοινοβούλιο
Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου
Η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα θα παρουσιάσει αύριο ένα σχέδιο με αυστηρότερους κανόνες για τους βουλευτές σχετικά με τις οικονομικές αναφορές και τις συναλλαγές τους με τους λομπίστες, σε μια προσπάθεια να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη μετά από το γνωστό σκάνδαλο για διαφθορά, το οποίο ήρθε στην επιφάνεια.
Ιδιαίτερα, η πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου θα ζητήσει την υποστήριξη των αρχηγών των πολιτικών ομάδων την Πέμπτη, όπως ανέφερε κοινοβουλευτική πηγή. Το σχέδιο των 14 σημείων θα απαιτούσε δηλώσεις όλων των συναντήσεων με ομάδες συμφερόντων (lobbies), μια μεταβατική περίοδο κατά την οποία οι πρώην ευρωβουλευτές δεν μπορούσαν να ασκήσουν πίεση και μεγαλύτερη διαφάνεια για τα δώρα που ελάμβαναν.
Υπενθυμίζεται ότι οι βελγικές αρχές απήγγειλαν κατηγορίες σε τέσσερα άτομα, μεταξύ των οποίων στην πρώην αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Εύα Καïλή και τον πρώην ευρωβουλευτή Πιερ Αντόνιο Πανζερί, μετά από ισχυρισμούς ότι έλαβαν χρήματα και δώρα από το Κατάρ για να επηρεάσουν τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει επίσης ξεκινήσει διαδικασία με στόχο την άρση της ασυλίας άλλων δύο βουλευτών του.
Οι ισχύοντες κανόνες απαιτούν μόνον οι πρόεδροι των επιτροπών και οι υπεύθυνοι για μια συγκεκριμένη νομοθεσία ή ψήφισμα να δημοσιεύουν συνεντεύξεις με λομπίστες ή ομάδες πολιτικών εκστρατειών. Αυτή η υποχρέωση θα επεκταθεί, σύμφωνα με το σχέδιο της Ρομπέρτα Μέτσολα, σε όλους τους βουλευτές και το προσωπικό τους.
Οι βουλευτές θα πρέπει να παρέχουν περισσότερες λεπτομέρειες για την οικονομική τους κατάσταση. Έτσι, για παράδειγμα, δεν θα μπορούσαν απλώς να αναφέρουν τις «συμβουλές» ως πηγή εξωτερικών εσόδων. Οι παραβιάσεις των κανόνων θα επιφέρουν σαφέστερες κυρώσεις.
Λεπτομέρειες για τις κυρώσεις, καθώς και δηλώσεις, θα παρουσιαστούν με μεγαλύτερη ακρίβεια στον ιστότοπο του Ευρωκοινοβουλίου, για να μπορέσουν οι ψηφοφόροι να ζητήσουν από τους βουλευτές να είναι πιο υπεύθυνοι για τις πράξεις τους.
Μια ακόμη μεταρρύθμιση, η οποία θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο, είναι η δημιουργία ενός ανεξάρτητου φορέα δεοντολογίας που θα καλύπτει όλα τα θεσμικά όργανα της ΕΕ. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχεδιάζει να υποβάλει πρόταση για ένα τέτοιο όργανο, αλλά η ημερομηνία παρουσίασής του δεν μας είναι ακόμη γνωστή.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας