Κόσμος

FT: Τα μέτρα της ΕΕ για την αντιμετώπιση των ελλείψεων στα φάρμακα

Οι Βρυξέλλες επιδιώκουν να τερματίσουν την πανευρωπαϊκή έλλειψη φαρμάκων συγκεντρώνοντας αποθέματα φαρμάκων και υποχρεώνοντας τους κατασκευαστές να εγγυώνται τις προμήθειες.

Οι Βρυξέλλες επιδιώκουν να τερματίσουν την πανευρωπαϊκή έλλειψη φαρμάκων συγκεντρώνοντας αποθέματα φαρμάκων και υποχρεώνοντας τους κατασκευαστές να εγγυώνται τις προμήθειες.

Η ΕΕ θα προσπαθήσει επίσης να μειώσει την εξάρτηση από την Κίνα και να αυξήσει την εγχώρια παραγωγική ικανότητα, δήλωσε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στους Financial Times.

Η αύξηση των αναπνευστικών λοιμώξεων στο βόρειο ημισφαίριο κατά τη διάρκεια του χειμώνα και οι μειωμένες εξαγωγές από την Κίνα έχουν καταστήσει δύσκολη την απόκτηση ορισμένων βασικών φαρμάκων, όπως η πενικιλίνη και η παρακεταμόλη. Ενδεικτικό είναι ότι ελλείψεις έχουν αναφέρει σχεδόν όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, αλλά και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Το σχέδιο της ΕΕ για την έλλειψη φαρμάκων

Υπό την πίεση των κυβερνήσεων, η Επιτροπή δήλωσε ότι θα παρέμβει για να εξασφαλίσει «στρατηγική αυτονομία» στα βασικά φάρμακα μέσω μιας «συστημικής βιομηχανικής πολιτικής».

Όπως ανέφερε, θα προτείνει σύντομα νομοθεσία για την «διασφάλιση της πρόσβασης σε φάρμακα για όλους τους ασθενείς που έχουν ανάγκη και για την αποφυγή οποιασδήποτε διαταραχής στην αγορά φαρμάκων». Η μεταρρύθμιση θα προϋποθέτει «ισχυρότερες υποχρεώσεις στον τομέα της προμήθειας, έγκαιρη ενημέρωση για ελλείψεις και αποσύρσεις φαρμάκων και ενισχυμένη διαφάνεια των αποθεμάτων», σημείωσε η Επιτροπή.

Η κίνηση αυτή είναι η τελευταία σε μια σειρά μέτρων της ΕΕ για τη μείωση της εξάρτησης από τις εισαγωγές μετά την πανδημία Covid-19 που διατάραξε τις αλυσίδες εφοδιασμού. Πάντως, δεν αποκλείται η φαρμακοβιομηχανία να αντισταθεί σθεναρά σε αυτό, καθώς υποστηρίζει πως οι κυβερνήσεις πρέπει να πληρώσουν περισσότερα για τα φάρμακα και να χαλαρώσουν τους κανόνες σήμανσης και αδειοδότησης στην αγορά, εάν θέλουν να ενισχύσουν την προσφορά.

Η Επιτροπή τόνισε ότι οι ελλείψεις δεν αποτελούν ένα προσωρινό πρόβλημα αλλά «μια συστημική πρόκληση με πολυάριθμα τρωτά σημεία», όπως η υπερβολική εξάρτηση από ορισμένες χώρες για κάποια προϊόντα καθώς και ο τρόπος με τον οποίο ρυθμίζονται και αγοράζονται τα φάρμακα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο