Το Ευρωκοινοβούλιο, η Pfizer, ο Μπουρλά και η Φον ντερ Λάιεν
Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου)
Το Ευρωκοινοβούλιο καλεί σε ακρόαση την πρόεδρο της Commission και ζητεί την επιβολή κυρώσεων εναντίον του πολυεθνικού, φαρμακευτικού κολοσσού Pfizer, σε μια διαδικασία που είναι αρκετά πολύπλοκη.
Ιδιαίτερα, η ειδική επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου για την Covid – 19 καλεί σε ακρόαση την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, προκειμένου αυτή να δώσει εξηγήσεις ενώπιον των ευρωβουλευτών αναφορικά με την διαπραγμάτευση της τρίτης και μεγαλύτερης σύμβασης με τον πολυεθνικό κολοσσό, καθώς και αναφορικά με γραπτά μηνύματα sms που η φον ντερ Λάιεν αντάλλαξε με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Pfizer Άμπλερτ Μπουρλά.
Παράλληλα, η ad hoc επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου ζητεί την αναστολή πρόσβασης του Α. Μπουρλά, καθώς και την επιβολή κυρώσεων στην φαρμακευτική εταιρεία, στην οποία προσέφερε τις υπηρεσίες του.
Ο Άμμπερτ Μπουρλά, Έλληνας εβραϊκής καταγωγής και CEO της Pfizer, έχει ήδη αρνηθεί να καταθέσει για μια πρόσθετη φορά στην επιτροπή, όπως πληροφόρησε τον προηγούμενο μήνα το Politico. Ο Μπουρλά είχε δηλώσει ότι «από την ακρόαση του Οκτωβρίου αναφορικά με τον COVID, δεν έχουμε περισσότερες πληροφορίες να μοιραστούμε με την Επιτροπή, οπότε με σεβασμό απορρίπτουμε την πρόσκληση να επανεξετάσουμε αυτά τα θέματα».
Αναφορικά με το αίτημα της αναστολής πρόσβασης του διακεκριμένου CEO, υπάρχει σχετική μέριμνα του κοινοτικού νομοθέτη. Το αίτημα υποβάλλεται στην Διάσκεψη των Προέδρων του Ευρωκοινοβουλίου.
Ο Γενικός Γραμματέας, με έγκριση των Κοσμητόρων, αφαιρεί ή απενεργοποιεί την κάρτα ελευθέρας εισόδου μακράς διαρκείας, όταν ο κάτοχός της έχει διαγραφεί από το μητρώο διαφάνειας λόγω παραβίασης του κώδικα δεοντολογίας των εγγεγραμμένων στο μητρώο ή είναι ένοχος σοβαρής αθέτησης των υποχρεώσεων που ορίζονται στην παρούσα παράγραφο, ή αρνήθηκε, χωρίς επαρκή αιτιολόγηση, να ανταποκριθεί σε επίσημη πρόσκληση να παραστεί σε ακρόαση ή σε συνεδρίαση επιτροπής ή σε εξεταστική επιτροπή.
Χρέη Γενικού Γραμματέα του Ευρωκοινοβουλίου ασκεί ο Ιταλός Αλεσάντρο Τσιοτσιέτι, ο οποίος αποτελεί προσωπική επιλογή της προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα.
Τέλος, με βάση το ενωσιακό έθιμο, που ισχύει στο δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανάμεσα στον εκάστοτε πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπάρχει μια σχέση αμοιβαίας κατανόησης και αλληλοσεβασμού, που επιτρέπει την εύρυθμη και πιο αποδοτική λειτουργία των δύο κορυφαίων ενωσιακών θεσμών.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας