Μελόνι: Κάνει ανανέωση σε κορυφαίες θέσεις, συμπεριλαμβανομένης της κεντρικής τράπεζας της χώρας
Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου
Ως ευκαιρία για την Ιταλίδα πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι να αφήσει το στίγμα της στην οικονομία, χαρακτηρίζει το Bloomberg την ανάγκη ανανέωσης σε κορυφαίες θέσεις, συμπεριλαμβανομένης της κεντρικής τράπεζας της χώρας.
Όπως τονίζεται, η θητεία του επικεφαλής της Τράπεζας της Ιταλίας Ιγνάσιο Βίσκο αναμένεται να λήξει μέσα στη χρονιά, ενώ νωρίτερα στο επίκεντρο θα βρεθούν οι αποφάσεις για την ηγεσία περισσότερων από 60 κρατικά ελεγχόμενων επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένων των μεγαλύτερων εταιρειών ενέργειας και πετρελαίου της χώρας Enel SpA και Eni SpA.
Καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αυξάνει τα επιτόκια και το τεράστιο χρέος της Ιταλίας περιορίζει τα δημοσιονομικά περιθώρια, η αναμόρφωση της επιχειρηματικής και οικονομικής ελίτ μπορεί να είναι η καλύτερη ελπίδα για τον νέο πρωθυπουργό να ξεπεράσει τον «σκόπελο» και να κάνει διαφορά.
«Είναι η τέλεια ευκαιρία για τη Μελόνι να ασκήσει εξουσία και να τοποθετήσει έμπιστους σε βασικές θέσεις», δήλωσε η Μαρτίνα Καρόνε, πολιτική αναλύτρια στο YouTrend, μια εταιρεία δημοσκοπήσεων και ερευνών. «Ποτέ πριν δεν ήταν τόσο κοντά σε αυτό το παιχνίδι εξουσίας», ανέφερε.
Μια αρχική προθεσμία για αποφάσεις, συμπεριλαμβανομένης της θέσης του γενικού διευθυντή του υπουργείου Οικονομικών – μια θέση με επιρροή που κάποτε κατείχε ο Μάριο Ντράγκι – θα ληφθεί στις 24 Ιανουαρίου, όταν θα πρέπει να επιβεβαιωθούν τα πρώτα ονόματα. Η Μελόνι και ο υπουργός Οικονομικών Τζιανκάρλο Τζορτζέτι θα πρέπει να αποφασίσουν αν θα μείνουν με τον Αλεσάντρο Ριβέρα, ή αν θα βρουν κάποιον άλλο.
Ο δεύτερος γύρος διορισμών θα είναι ευρύτερος, προσφέροντας στον συνασπισμό την ευκαιρία να ανανεώσει τον «καπιταλισμό» μετά την κριτική που ασκούσε όταν ήταν εκτός εξουσίας.
Η εύρεση νέων προϊσταμένων για τις μυριάδες εταιρείες του κράτους θα μπορούσε να επηρεάσει την πολιτική του συνασπισμού για χρόνια σε πολλούς τομείς. Οι δύο εταιρείες ενέργειας μαζί με άλλες τρεις αντιπροσωπεύουν λίγο λιγότερο από το ένα τέταρτο στον δείκτη αναφοράς FTSE MIB της Ιταλίας.
Εν τω μεταξύ, έχοντας επικρίνει την ΕΚΤ για την υπερβολικά γρήγορη αύξηση των επιτοκίων, η επιλογή της Μελόνι για την κεντρική τράπεζα που θα συμμετέχει στις αποφάσεις στη Φρανκφούρτη μπορεί να είναι ακόμη πιο σημαντική. Ο διάδοχος του Βίσκο θα αναλάβει τον Νοέμβριο.
Η μεγαλύτερη κρατικά ελεγχόμενη εταιρεία είναι η πετρελαιοπαραγωγός Eni. Αυτή τη στιγμή διευθύνεται από τον Κλαούντιο Ντεσκάλτζι, ο οποίος διανύει την τρίτη θητεία του ως διευθυνων σύμβουλος. Θεωρείται σχετικά κοντά στην κυβέρνηση και είναι πιθανόν να παραμείνει.
Η Eni είναι ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς πετρελαίου της Ευρώπης. Δραστηριοποιείται σε 69 χώρες και αποτελεί την κύρια εταιρεία πετρελαίου στην αφρικανική ήπειρο.
Ο Ντεσκάλτζι έχει εκτενή εμπειρία στο να ασχολείται με γεωπολιτικά ευαίσθητα μέρη του κόσμου και έχει συνεργαστεί στενά με πολλές κυβερνήσεις που επιβλέπουν τόσο στην εταιρεία του όσο και τα συμφέροντα της Ιταλίας στη Μέση Ανατολή και την Αφρική.
Η Eni είναι πηγή μερισμάτων για το κράτος και σημαντικός παράγοντας στις ενεργειακές πολιτικές. Αυτό έγινε τεράστια προτεραιότητα εν μέσω της κρίσης εφοδιασμού με φυσικό αέριο μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Ο συνασπισμός θα χρειαστεί να βρει ένα νέο πρόσωπο για την κεντρική τράπεζα, προκειμένου να διαδεχθεί τον Βίσκο, του οποίου η δεύτερη εξαετής θητεία δεν είναι ανανεώσιμη. Όποιος πάρει τη θέση θα γίνει μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ για τον καθορισμό των επιτοκίων.
Η Μελόνι μπορεί να διορίσει το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ Φάμπιο Πανέττα – το όνομα του οποίου ακούστηκε και για το ΥΠΟΙΚ- ενώ η επιλογή του πρώην υπουργού Οικονομικών Ντανιέλε Φράνκο, ενός άλλου πρώην αξιωματούχου της Τράπεζας της Ιταλίας, θα συνεπαγόταν λιγότερες αναταραχές.
Ακολουθήσ
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας