Πατριωτισμός της ευθύνης και Κυριάκος Μητσοτάκης
Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου)
Σύγχρονοι όροι, που περικλείουν τις λέξεις «πατρίδα» και «πατριωτισμός», είτε δεν γίνονται άμεσα αντιληπτοί και κατανοητοί, είτε απορρίπτονται επιπόλαια, χωρίς δεύτερη σκέψη, σαν όροι που εμπεριέχουν δήθεν «επικίνδυνο αναθεωρητισμό». Αυτό μπορεί να συμβαίνει σε ορισμένες περιπτώσεις, αλλά δεν συμβαίνει, βέβαια, με τον όρο του «πατριωτισμού της ευθύνης», που χρησιμοποιεί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε σημερινό σημείωμά του προς την Διοικούσα Επιτροπή Εκλογικής Αχαΐας της Νέας Δημοκρατίας. Ο Κ. Μητσοτάκης σημειώνει ότι τα συμφραζόμενα του πατριωτισμού είναι, ταυτοχρόνως, γεωπολιτικά και κοινωνικοοικονομικά, και πως τα νοηματικά περιεχόμενα αυτών των συνδηλώσεων είναι καθορισμένα με σαφήνεια.
Και αναμφίβολα, ο πατριωτισμός της ευθύνης, ο υπεύθυνος πατριωτισμός περνάει πρώτα μέσα από την αποτελεσματική ενδυνάμωση της Χώρας, την επιτυχή αναχαίτιση του αναθεωρητισμού και του επεκτατισμού της Τουρκίας και την αντιμετώπιση των νέων μεταναστευτικών ροών. Ο πρόεδρος της Νέα Δημοκρατίας έχει υπ’ όψη αυτές τις πρωταρχικές προτεραιότητες, όταν τονίζει ότι «η εθνική άμυνα θωρακίζεται με σύγχρονα μαχητικά και φρεγάτες. (…) Απ’ το καλοκαίρι του 2019 ξεπεράσαμε πολλές και αλλεπάλληλες κρίσεις: πρώτα τις μεταναστευτικές εισβολές στον Έβρο. Και, διαρκώς, την επιθετικότητα της Τουρκίας».
Εκτός, όμως, από την γεωπολιτική και στρατιωτική θωράκιση της Χώρας, η κυβέρνηση καλείται να διασφαλίσει στους πολίτες και αρτιότερους τρόπους κοινωνικοοικονομικής συμβίωσης μέσα σε ένα διοικητικά εκσυγχρονισμένο περιβάλλον. Η εξασφάλιση υψηλότερων αποδοχών εν μέσω πανδημικής κρίσης και πολέμου και ο διοικητικός μετασχηματισμός του κράτους βρέθηκαν και βρίσκονται στην κορυφή του κυβερνητικού έργου. Έτσι, όπως σημειώνει ο Κ. Μητσοτάκης, «σε λίγο 2.500.000 συνταξιούχοι, γιατροί και στρατιωτικοί θα δουν αυξήσεις στις αποδοχές τους. Όλοι θα ωφεληθούν με την καθολική κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης. Ειδικά όμως οι νέοι εργαζόμενοι, και από την τρίτη κατά σειρά αύξηση του βασικού μισθού. Παράλληλα, η Πολιτεία υψώνει και αναχώματα στις ανατιμήσεις της συγκυρίας. Με επιδοτήσεις στο ρεύμα και στα καύσιμα. Με χαμηλό ΦΠΑ στους κτηνοτρόφους και τους αγρότες. Με το καλάθι του νοικοκυριού. Και καλύπτοντας το 10% των βασικών εξόδων κάθε οικογένειας, από τον Φεβρουάριο και μέχρι το καλοκαίρι». Και με τον πολίτη να μην έχει απέναντί του ένα κράτος – δυνάστη, αλλά μια σύγχρονη κρατική υπόσταση, σε «μια κοινωνία που, τώρα, επικοινωνεί με το κράτος ψηφιακά. Δίχως γραφειοκρατία, ουρές και ταλαιπωρία».
Στην οπτική, λοιπόν, του πατριωτισμού της ευθύνης, η έννοια της πατρίδας εμπεριέχει δυναμικά την γεωπολιτική και στρατιωτική εγρήγορση για την αμυντική υπεράσπιση της επικράτειας και την διαρκή κινητοποίηση για την εξυπηρέτηση των νέων, κοινωνικοοικονομικών και διοικητικών, προκλήσεων διακυβέρνησης. Επάνω σε αυτές τις προτεραιότητες θα κριθεί πρωταρχικά το έργο της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος θα κληθεί να προσδιορίσει και το νέο πλαίσιο διακυβέρνησης για τις επερχόμενες εκλογές και την νέα τετραετία.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας