Freddo espresso: Ο καφές που πίνουν όλοι αξίας 3 δισ. – Πώς έβγαλε από τον χάρτη τον φραπέ
Πηγή Φωτογραφίας: Thrillist
Ποιος θα το πίστευε! Το άλλοτε εθνικό μας ρόφημα, ο φραπές που αποτέλεσε επί δεκαετίες σήμα κατατεθέν του λαού μας έχει σχεδόν εξαφανιστεί… Χρειάστηκαν μόνο λίγο παραπάνω από δέκα χρόνια για να περάσει στη λήθη και να ξεχαστεί από τους Έλληνες.
Αν και επί δεκαετίες καυχιόμασταν πως αποτελεί ελληνική επινόηση. Ο αστικός μύθος μάλιστα λέει πως ανακαλύφθηκε τυχαία το 1957 στη Θεσσαλονίκη κατά τη διάρκεια της Διεθνούς Έκθεσης. Τη θέση του πήρε ο freddo espresso (και ο Freddo cappuccino), o οποίος ήρθε και σάρωσε τα πάντα στο πέρασμά του. Η ελληνική εκδοχή του ιταλικού καφέ (άλλη μια πατέντα) κατέκλυσε την εγχώρια αγορά σε χρόνο ρεκόρ… Οι Έλληνες απαρνήθηκαν εν μια νυκτί τον φραπέ και στράφηκαν μαζικά στο νέο προϊόν.
Η ανάπτυξή του υπήρξε θεαματική. Άνθρωποι του χώρου υποστηρίζουν –ίσως και με μια δόση υπερβολής- ότι συντελέστηκε μια πραγματική κοσμογονία στον κλάδο που είχε πολλά χρόνια να συμβεί.
«Ξαφνικά από ένα μικρό αριθμό ανθρώπων, περίπου 100 που τον απολάμβαναν στα διάφορα καφέ του Κολωνακίου και της Κηφισιάς έφτασαν σε κάθε γωνιά της χώρας να πίνουν freddo espresso. Πόλεις όπως η Λάρισα, που θεωρείται πρωτεύουσα του καφέ στην Ελλάδα υποκλίθηκαν στη νέα μόδα», τονίζει έμπειρος επιχειρηματίας της καφεστίασης.
Μπορεί η ελληνική οικονομία να ασφυκτιούσε από την θηλιά των Μνημονίων, οι πωλήσεις του νέου ροφήματος μεγάλωναν με γεωμετρικό τρόπο. Κερδίζοντας μερίδιο σε βάρος κυρίως του φραπέ. Τον οποίο και σταδιακά εκπαραθύρωσε αφού δεν βρήκε ποτέ μια πειστική πρόταση να απαντήσει πειστικά.
Έφτασε μάλιστα στο σημείο να «εξοστρακισθεί» μέχρι και από τα μενού των περισσότερων καταστημάτων καφεστίασης όπου κάποτε αποτελούσε τον απόλυτο κυρίαρχο.
Στην οβιδιακή μετάλλαξη του Έλληνα καταναλωτή μέτρησαν πολλοί παράγοντες. Πέρα από τη δύναμη του μάρκετινγκ και τη φυσική ροπή του Έλληνα προς τα εισαγόμενα προϊόντα, καταλυτικό ρόλο εκτιμάται πως έπαιξε η γευστική ανωτερότητα του espresso. Τα διαφορετικά χαρμάνια, όπως λένε, βοήθησαν να ταιριάξει στις ιδιαίτερες προτιμήσεις του κάθε καταναλωτή ξεχωριστά.
Μια ακόμη παράμετρος που διευκόλυνε την αλλαγή των συνηθειών ήταν και το γεγονός πως ο Freddo espresso κινείται ακριβώς στην ίδια λογική με τον φραπέ και καλύπτει την ανάγκη για απόλαυση μακράς διαρκείας παρέα με φίλους. «Μπορείς να καθίσεις στην καφετέρια και να τον απολαύσεις όπως ακριβώς έκανες πριν και με τον φραπέ… στοιχείο καθοριστικό», σημειώνει έμπειρος παράγοντας του χώρου.
Αν και κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά τι μέτρησε περισσότερο, το έναυσμα για να πάρει μπροστά η κατηγορία του espresso συνολικά στην Ελλάδα, έδωσαν οι μεγάλες βιομηχανίες, οι οποίες επέλεξαν να επενδύσουν στρατηγικά σε αυτήν, λανσάροντας νέα προϊόντα και σύγχρονες καφεδομηχανές που προορίζονταν για την κατανάλωση στο σπίτι.
Κάτι που άνοιξε τον δρόμο και μύησε το ευρύ κοινό στο εν πολλοίς άγνωστο ρόφημα. Μέσα από έντονες προωθητικές ενέργειες αλλά και συστηματική διαφημιστική καμπάνια σε έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο κατάφεραν να δελεάσουν τους καταναλωτές και τελικά να τους κάνουν να «γυρίσουν» οριστικά.
Ώθηση έδωσαν και οι αλυσίδες καφέ που υποδέχθηκαν με ιδιαίτερη θέρμη τον καινούργιο παίκτη και του έδωσαν χώρο. Δεν θα μπορούσαν άλλωστε να κάνουν διαφορετικά μπροστά στη δυναμική που είχε αρχίσει να αποκτά. Ήρθε πάντως και την κατάλληλη στιγμή που και αυτές από τη μεριά τους, προσπαθούσαν να ενισχύσουν το δίκτυό τους.
Τα πράγματα και για αυτές εξελίχθηκαν παραπάνω από ομαλά, αφού για πολλά χρόνια άνοιγαν νέα σημεία με ρυθμούς πολυβόλου. Υπολογίζεται πως αυτή τη στιγμή επτά στους δέκα καφέδες που πωλούνται σήμερα ως «take away» είναι Freddo espresso ή Freddo cappuccino.
Την κατηγορία «αγκάλιασαν» με ιδιαίτερη θέρμη και τα σούπερ μάρκετ, τα οποία παραχώρησαν στο ανερχόμενο προϊόν περισσότερο χώρο στα ράφια. Βλέποντας βεβαίως και τη βιομηχανία να λανσάρει διαρκώς νέα προϊόντα, με έμφαση στις κάψουλες.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας