ΕΕ: Κοντά στη δημιουργία Διεθνούς Εισαγγελίας για εγκλήματα πολέμου
Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου
Το θέμα της διεθνούς ποινικής αντιμετώπισης της ρωσικής στρατιωτικής επιθετικότητας στην Ουκρανία επανέρχεται όλο και πιο συχνά, στο επίκεντρο των προβληματισμών ηγετών κρατών και διεθνών οργανισμών. Το ζήτημα ετέθη και από την Γερμανίδα υπουργό Αναλένα Μπέρμποκ και συζητείται στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο επίπεδο της οποίας είναι ορατό το ενδεχόμενο της συγκρότησης Διεθνούς Εισαγγελίας. Υπενθυμίζεται ότι η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Αναλένα Μπάερμποκ, ζήτησε χθες σε ομιλία της στην έδρα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ), στη Χάγη, ζήτησε, επίσης, τη δημιουργία ενός νέου, ειδικού διεθνούς δικαστηρίου, το οποίο θα είναι αρμόδιο να επιληφθεί τυχόν ρωσικών εγκλημάτων πολέμου.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Figaro και της γαλλικής Deutsche Welle, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέφερε αργά χθες βράδυ ότι εξετάζει το ενδεχόμενο σύστασης διεθνούς εισαγγελίας για τη συλλογή αποδεικτικών στοιχείων για τα πιθανά εγκλήματα που έχει διαπράξει η Ρωσική Ομοσπονδία στην Ουκρανία. «Πριν οι συζητήσεις για ένα ειδικό δικαστήριο καταφέρουν να συγκεντρώσουν επαρκή συναίνεση και υποστήριξη σε διεθνές επίπεδο, θα μπορούσε πρώτα να προβλεφθεί ένας ειδικός δικαστικός μηχανισμός έρευνας», δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Δικαιοσύνης Ντιντιέ Ρέιντερς, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο, ο οποίος πρόσθεσε ότι «η Επιτροπή εξετάζει το ενδεχόμενο σύστασης διεθνούς εισαγγελίας, προκειμένου να ξεκινήσει έρευνες για το έγκλημα της επίθεσης, με στόχο τη διατήρηση και αποθήκευση στοιχείων για πιθανές μελλοντικές δίκες».
Ο Ευρωπαίος Επίτροπος συμπλήρωσε ότι «οι συζητήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη και αυτό θα είναι ένα πρώτο επίπεδο, ένα πρώτο στάδιο, στον αγώνα που διεξάγεται κατά της διεθνούς ατιμωρησίας. Τα εγκλήματα στα ουκρανικά εδάφη δεν πρέπει να μείνουν ατιμώρητα». Υπενθυμίζεται ότι ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι ισχυρίζεται ότι τα ρωσικά στρατεύματα μπορεί να έχουν διαπράξει περισσότερα από 400 εγκλήματα πολέμου στη Χερσώνα πριν εγκαταλείψουν την πόλη. Σύμφωνα με την ουκρανική πλευρά, τουλάχιστον 34.000 πιθανά εγκλήματα πολέμου έχουν διαπραχθεί από τις ρωσικές δυνάμεις, από τον περασμένο Φεβρουάριο.
Με βάση το δημόσιο διεθνές δίκαιο και το διεθνές ποινικό δίκαιο, ορισμένα όπλα απαγορεύονται λόγω του αδιάκριτου ή φρικτού πόνου που προκαλούν, όπως οι νάρκες ξηράς κατά προσωπικού και τα χημικά ή βιολογικά όπλα, ενώ οι άρρωστοι και οι τραυματίες πρέπει να φροντίζονται. Ακόμη, σοβαρά αδικήματα όπως ο φόνος, ο βιασμός ή η μαζική δίωξη μιας ομάδας ονομάζονται «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» ή, σε ορισμένες περιπτώσεις, «γενοκτονία».
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας