Ευρώπη ή ΗΠΑ έχουν δώσει μεγαλύτερη βοήθεια στην Ουκρανία;
Πηγή Φωτογραφίας: ot.gr
Ανατροπή φαίνεται ότι σημειώνεται στη σειρά κατάταξης των χωρών, που συμπαρίστανται έμπρακτα στον ουκρανικό λαό. Κατά τον Ζοζέπ Μπορέλ, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αποστείλει μέχρι σήμερα μεγαλύτερη βοήθεια στο Κίεβο.
Πιο συγκεκριμένα, τον περασμένο Απρίλιο, οι Ηνωμένες Πολιτείες προπορεύονταν στη σχετική κατάταξη. Την περασμένη Άνοιξη, οι ΗΠΑ ήταν η χώρα που είχε δώσει τη μεγαλύτερη χρηματική βοήθεια στην Ουκρανία από την αρχή της ρωσικής στρατιωτικής εισβολής, σύμφωνα με σχετική έρευνα του πανεπιστημίου του Κιέλου στη Γερμανία. Με βάση τα ευρήματα που είχαν δοθεί, τότε, στη δημοσιότητα, το ποσό που είχαν αποστείλει οι Αμερικανοί ανερχόταν σε 7,6 δισ. ευρώ για χρηματοοικονομική, ανθρωπιστική και στρατιωτική ενίσχυση των Ουκρανών. Ωστόσο, η σειρά κατάταξης έχει ανατραπεί υπέρ της Ευρώπης.
Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Εξωτερική Πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ διαβεβαιώνει, σήμερα, ότι η κοινή βοήθεια των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων και των χωρών μελών του μπλοκ προς την Ουκρανία είναι περίπου 50 δισεκατομμύρια ευρώ, γεγονός που καθιστά την Ευρώπη το κύριο στήριγμα του Κιέβου στην πρόσωπο της ρωσικής επιθετικότητας, μπροστά από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, «είναι προς τιμή της Ευρώπης να βοηθήσει την Ουκρανία να αμυνθεί απέναντι στην επιθετικότητα που υφίσταται». Ο Μπορέλ συμπληρώνει: «Έχω αφιερώσει πολλές προσπάθειες για να γίνει αυτό δυνατό, για να οικοδομήσουμε την ενωσιακή ενότητά μας γύρω από αποφάσεις που επέτρεψαν στην Ουκρανία να αντισταθεί».
Κατά τον Ζ. Μπορέλ, το συνολικό ποσό της στρατιωτικής, οικονομικής και ανθρωπιστικής βοήθειας είναι περίπου 50 δισ. ευρώ. «Αυτό μας τοποθετεί στην πρώτη θέση μεταξύ των χωρών όσον αφορά το ποσό της βοήθειας που δίνεται στην Ουκρανία, μπροστά από τις Ηνωμένες Πολιτείες», τόνισε σήμερα ο Ισπανός επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας.
Εντούτοις, ο Μπορέλ επέμεινε ότι αυτή η βοήθεια δεν είναι αρκετή, όσο η Ουκρανία συνεχίζει να υποφέρει από τη συστηματική επίθεση του ρωσικού στρατού, τον οποίο κατηγόρησε ότι θέλει να καταστρέψει τη γειτονική χώρα: «Θα πρέπει να υποστηρίξουμε την Ουκρανία, και όχι μόνο στρατιωτικά. Πρέπει να κρατήσουμε την πόρτα ανοιχτή για διαπραγματεύσεις, αλλά χρειάζονται δύο για να γίνει ειρήνη και ένας για να γίνει πόλεμος».
Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας κατέληξε, λέγοντας ότι η ΕΕ, εκτός από εμπορική δύναμη και προπύργιο ανθρωπίνων δικαιωμάτων, θα πρέπει να μπορεί να χρησιμοποιεί αποφασιστική δύναμη, όταν χρειάζεται, και να έχει την ικανότητα να επηρεάζει τη διεθνή σκηνή: «Δυστυχώς δεν σκέφτονται όλοι όπως εμείς και κάποιοι προτιμούν να κυβερνούν. Και πρέπει να είμαστε σε θέση να ανταποκριθούμε σε αυτό»..
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας