Οι νέες τροποποιήσεις στο νομοσχέδιο για την ασφάλεια των e-πληρωμών
Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου
Δεκτή θα κάνει το υπουργείο Ανάπτυξης την πρόταση των τραπεζών για εφαρμογή πρόσθετης δικλείδας ασφαλείας στις ηλεκτρονικές πληρωμές άνω των 1.000 ευρώ, προκειμένου να απαλλαχθούν από την υποχρέωση αποζημίωσης των καταναλωτών που πέφτουν θύμα απάτης λόγω βαριάς αμέλειάς τους.
Αυτό αποκαλύπτουν στο Capital.gr ανώτατες πηγές του Υπουργείου, που επιβεβαιώνουν ότι το νομοσχέδιο που τέθηκε σε διαβούλευση την προηγούμενη εβδομάδα και αναμένεται να ψηφιστεί εντός Ιανουαρίου, θα παρέχει δυνητικά αυτήν τη δυνατότητα στα πιστωτικά ιδρύματα τα οποία, σε διαφορετική περίπτωση, θα επιβαρύνονται απεριόριστα τη ζημία της απάτης για ποσά άνω των 1.000 ευρώ.
Το άρθρο 22 του προτεινόμενου νομοσχεδίου προβλέπει επίσης την κάλυψη του κόστους της απάτης για ποσά άνω των 50 ευρώ σε περίπτωση μη υπαιτιότητας του καταναλωτή. Η προστασία αυτή, ωστόσο, προβλέπεται ήδη από την ευρωπαϊκή νομοθεσία, που υποχρεώνει τα σχήματα καρτών (Visa & Mastercard) να επιστρέφουν το ποσό της κλοπής στον χρήστη σε περιπτώσεις όπως απώλεια ή κλοπή κάρτας ή ακόμη και χακάρισμα που έχει ως αποτέλεσμα την υποκλοπή στοιχείων καρτών καταναλωτών.
Ωστόσο, η διάταξη που προκάλεσε νέους “τριγμούς” στις σχέσεις τραπεζών – κυβέρνησης είναι αυτή που υποχρεώνει -για πρώτη φορά- τις τράπεζες να βάλουν “το χέρι στην τσέπη” στις περιπτώσεις απάτης που οφείλονται σε αμέλεια των χρηστών (περιστατικά “phishing”).
Τέτοιες περιπτώσεις είναι η παροχή στοιχείων λογαριασμών, κωδικών ασφαλείας (pin), αριθμού καρτών και τριψήφιων αριθμών ασφαλείας (CVV) -συνδυαστικά- μέσω email ή τηλεφώνου σε επιτήδειους οι οποίοι προσποιούνται επωνύμους, αναξιοπαθούντες ή ακόμη και δημόσιους λειτουργούς, όπως αστυνομικούς και γιατρούς, ή υπαλλήλους ΔΕΚΟ.
Οι απατεώνες κατορθώνουν να εισέλθουν στους λογαριασμούς e-banking των θυμάτων αποσπώντας ποσά που μπορεί να φτάσουν ακόμη και δεκάδες χιλιάδες ευρώ. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία του κλάδου, τα περιστατικά αυτά ανέρχονται περίπου σε 10.000 ετησίως στη χώρα μας, αλλά θα μπορούσαν να είναι πολλαπλάσια εάν τα προηγμένα συστήματα ασφαλείας των τραπεζών δεν ανίχνευαν εγκαίρως την e-απάτη.
Αρμόδια τραπεζικά στελέχη αναφέρουν στο Capital.gr ότι οι τράπεζες υποχρεούνται να εξασφαλίζουν πολύ χαμηλά ποσοστά απάτης (κάτω από 0,1%) επί του τζίρου των ηλεκτρονικών αγορών που πραγματοποιούνται μέσω των συστημάτων τους, διαφορετικά αντιμετωπίζουν κυρώσεις όπως περιορισμένες λειτουργικότητες στα συστήματα πληρωμών τους.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας