Μακρόν και Σολτς για την Ευρώπη της επόμενης γενιάς
Πηγή Φωτογραφίας: Reuters/protothema.gr
Στις παραμονές του γαλλο – γερμανικού Συμβουλίου Υπουργών, οι Όλαφ Σολτς και Εμμανουέλ Μακρόν συνυπογράφουν κείμενο για μία γερμανική και μία γαλλική εφημερίδα, εκφράζοντας την ανάγκη της ειρηνικής υπέρβασης του πολέμου στην Ουκρανία και – κυρίως – μιας ισχυρής και ενωμένης Ευρώπης για τις γενιές που έρχονται.
Συγκεκριμένα, ελάχιστα εικοσιτετράωρα πριν από την σύγκλιση του γαλλο – γερμανικού Συμβουλίου Υπουργών, ο Γαλλος πρόεδρος και ο Γερμανός καγκελάριος διατυπώνουν την επιθυμία τους για την οικοδόμηση μιας Ευρώπης «για την επόμενη γενιά», παρά τις διαφωνίες και τις εντάσεις που καταγράφηκαν ανάμεσα σε Παρίσι και Βερολίνο, τους τελευταίους μήνες.
Έτσι, «εξήντα χρόνια μετά την υπογραφή της Συνθήκης των Ηλυσίων, η Γαλλία και η Γερμανία συμφωνούν στα θεμελιώδη ζητήματα που αφορούν το μέλλον της Ευρώπης», λέει ο Γάλλος πρόεδρος και ο Γερμανός καγκελάριος σε κείμενο που δημοσιεύεται στην γαλλική Journal du Dimanche και την γερμανική Frankfurter Allgemeine Zeitung. Πράγματι, η προηγούμενη ανάλογη συμφωνία υπεγράφη ανάμεσα στον Στρατηγό ντε Γκολ και τον Κόνραντ Αντενάουερ, τον Ιανουάριο του 1963, πριν από ακριβώς μισό αιώνα.
«Μοιραζόμαστε την ίδια φιλοδοξία: την φιλοδοξία μιας ανθεκτικής, ισχυρής και κυρίαρχης Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ακόμη και σε περιπτώσεις όπου αποκλίνουμε, παραμένουμε περισσότερο από ποτέ αποφασισμένοι να αναπτύξουμε κοινές απαντήσεις, απαντήσεις που θέλουμε να μελετήσουμε στη συνέχεια μαζί με τους Ευρωπαίους εταίρους μας», διαβεβαιώνουν οι ηγέτες των δύο ισχυρότερων δυνάμεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Οι δύο ηγέτες τονίζουν ότι είναι αντιμέτωποι με τον πόλεμο στην Ουκρανία και επισημαίνουν ότι ο πόλεμος αυτός «μας υπενθυμίζει ότι εναπόκειται στη γενιά μας να αποτρέψει την καταστροφή των ονείρων των ιδρυτών της Ευρώπης». «Πρέπει λοιπόν να διασφαλίσουμε ότι οι επόμενες γενιές Ευρωπαίων θα μπορούν να ζήσουν σε μια ήπειρο, στην οποία η Ειρήνη, η Ευημερία και η Ελευθερία θα βασιλεύουν».
Υπενθυμίζεται ότι η Γαλλία είχε αναβάλει το γαλλογερμανικό συμβούλιο τον περασμένο Οκτώβριο, λόγω της τριβής που υπήρχε μεταξύ Παρισιού και Βερολίνου για ορισμένα ζητήματα, όπως ήταν το γερμανικό σχέδιο κατά του πληθωρισμού, το ευρωπαϊκό σχέδιο για τα μαχητικά αεροσκάφη και τα μέτρα για την αντιμετώπιση της ευρωπαϊκής ενεργειακής κρίσης.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας