“Μικρό συνασπισμό” για την προμήθεια συγχρόνων αρμάτων μάχης στο Κίεβο ανακοίνωσε ο Πολωνός πρωθυπουργός
Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου
Ο Πολωνός πρωθυπουργός Mατέους Μοραβιέτσκι επέκρινε έντονα τη συνεχιζόμενη διστακτικότητα του καγκελάριου Όλαφ Σολτς όσον αφορά την παράδοση αρμάτων μάχης Leopard στην Ουκρανία. Η στάση της Γερμανίας στο θέμα αυτό είναι “απαράδεκτη”, δήλωσε ο Μοραβιέτσκι σε συνέντευξή του στο πολωνικό πρακτορείο ειδήσεων PAP που δημοσιεύθηκε σήμερα.
Εάν η γερμανική κυβέρνηση επιμείνει στην απόφασή της να μην προμηθεύσει την Ουκρανία με το άρμα μάχης Leopard 2, η Πολωνία θα σχηματίσει “έναν μικρό συνασπισμό” χωρών που θα προμηθεύσει την Ουκρανία με “σύγχρονο εξοπλισμό” και “σύγχρονα άρματα μάχης” από τα δικά της αποθέματα, ανακοίνωσε ο επικεφαλής της πολωνικής κυβέρνησης.
Ο ρωσικός επιθετικός πόλεμος “σκοτώνει καθημερινά αθώους ανθρώπους”, δήλωσε ο Μοραβιέτσκι, αναφερόμενος στους δισταγμούς της Γερμανίας σχετικά με τα Leopard 2. “Οι ρωσικές βόμβες προκαλούν καταστροφές στις ουκρανικές πόλεις. Επιτίθενται σε πολιτικά αντικείμενα, σκοτώνονται γυναίκες και παιδιά”.
Ο Πολωνός πρωθυπουργός χαρακτήρισε μάλιστα “απαράδεκτη” τη στάση της Γερμανίας στο θέμα των Leopard.
Οι δηλώσεις του έγιναν δύο ημέρες μετά τη διάσκεψη στο Ράιμσταϊν της Γερμανίας των χωρών που στηρίζουν στρατιωτικά την Ουκρανία. Από εκεί ανακοινώθηκε η παροχή νέων όπλων στην Ουκρανία, αλλά δεν επετεύχθη συμφωνία για την παροχή βαρέων αρμάτων μάχης, παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις του Κιέβου.
Ο Πολωνός πρωθυπουργός επεσήμανε ότι αναμένει “μια ξεκάθαρη δήλωση” από το Βερολίνο με την οποία θα επιτρέψει την εξαγωγή των Leopard από τις χώρες που τα διαθέτουν. Η έγκριση της Γερμανίας, όπου κατασκευάζονται αυτά τα άρματα μάχης, είναι απαραίτητη για την επανεξαγωγή τους.
Η Πολωνία έχει δηλώσει ότι είναι έτοιμη να προσφέρει 14 τέτοια άρματα μάχης στο Κίεβο και έχει επισημάνει ότι βρίσκεται σε συζητήσεις με περίπου 15 χώρες για το θέμα.
Σε περίπτωση που το Βερολίνο δεν δώσει την έγκρισή του, “θα συστήσουμε έναν μικρό συνασπισμό χωρών, έτοιμων να δωρίσουν κάποιον από τον σύγχρονο εξοπλισμό τους, σύγχρονα άρματα μάχης, στην Ουκρανία που αντιμετωπίζει δυσκολίες”, υπογράμμισε ο Μοραβιέτσκι.
Χθες Σάββατο οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών της Βαλτικής –της Λετονίας, της Εσθονίας και της Λιθουανίας — κάλεσαν το Βερολίνο “να παράσχει ήδη από τώρα άρματα μάχης Leopard στην Ουκρανία”, κάνοντας λόγο για “ιδιαίτερη ευθύνη” της Γερμανίας, ως “η πρώτη ευρωπαϊκή δύναμη”.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας