Κόσμος

Ποιος απέτυχε στο Ράμσταιν;

Συνεχώς από χθες το βράδυ η μία χώρα μετά την άλλη αποδοκιμάζει την στάση που τήρησε ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς

Συνεχώς από χθες το βράδυ η μία χώρα μετά την άλλη αποδοκιμάζει την στάση που τήρησε ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς ζήτημα της αποστολής τεθωρακισμένων οχημάτων Leopard 2 στην Ουκρανία. Η κατακραυγή για «αποτυχία» είναι ήδη καταγεγραμμένη, χωρίς, εντούτοις, να διευκρινίζεται πάντοτε ποια χώρα ή ποιο πρόσωπο απέτυχε.

Πράγματι, η Ουκρανία δεν πρόκειται να λάβει – στο άμεσο μέλλον, τουλάχιστον – τα συγκεκριμένα γερμανικά τανκ, παρά το γεγονός ότι, μέχρι την τελευταία στιγμή, το Κίεβο ασκούσε πιέσεις στη γερμανική πλευρά να ευθυγραμμιστεί με τις υπόλοιπες δυτικές χώρες. Χαρακτηριστικά,  ο στενός συνεργάτης και  προσωπικός σύμβουλος του προέδρου Β. Ζελένσκι Μιχαΐλο Ποντολιάκ παρενέβη χθες αργά το απόγευμα, ζητώντας ταχύτερη και αποφασιστικό στάση. «Η σημερινή αναποφασιστικότητα σκοτώνει περισσότερους ανθρώπους μας. Κάθε μέρα καθυστέρηση σημαίνει το θάνατο Ουκρανών. Σκεφτείτε πιο γρήγορα», ανέφερε ο ανώτατος σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου, ο οποίος διέβλεπε το επερχόμενο αδιέξοδο ως προς την παροχή Leopard.

Οι εργασίες της συνάντησης ολοκληρώθηκαν, η Γερμανία αρνήθηκε να λάβει συγκεκριμένη δέσμευση για την παροχή των σύγχρονων τεθωρακισμένων και η αποτυχία αυτή άρχισε να καταγράφεται στα δυτικά μέσα ενημέρωσης.

Ο αρμόδιος υπουργός Άμυνας της Γερμανίας Μπόρις Πιστόριους έκανε δηλώσεις αναφορικά με την απόφαση να μην αποσταλούν τανκ Leopard 2 στην Ουκρανία, τονίζοντας, όμως, παράλληλα ότι δεν πρόκειται να εγκαταλείψει την προσπάθεια της αποστολής βοήθειας προς τους Ουκρανούς.

Πιο συγκεκριμένα, ο Γερμανός υπουργός Άμυνας δήλωσε ότι θα επισκεφθεί σύντομα το Κίεβο και ότι, κυρίως, εξακολουθεί να είναι σε επαφή με άλλες δυτικές δυνάμεις αλλά πρωταρχικά με τις Ηνωμένες Πολιτείες: «Αυτό που είναι βέβαιο είναι ότι σύντομα θα ταξιδέψω στην Ουκρανία. Πιθανώς ακόμη και εντός των προσεχών τεσσάρων εβδομάδων. Βρισκόμαστε σε διαρκείς διαβουλεύσεις με τους διεθνείς εταίρους μας, πρώτα και κύρια με τις ΗΠΑ, για το ζήτημα αυτό».

Κατά την γερμανική πλευρά, αυτό που υπάρχει, όχι ως διαρροή, αλλά ως επίσημη ενημέρωση είναι ότι οι ΗΠΑ είχαν και συνεχίζουν να έχουν τον κύριο λόγο για την επίμαχη παροχή τανκ. Βέβαια, αυτός είναι ο ισχυρισμός της γερμανικής πλευράς για την αποκαλούμενη «αποτυχία», αν και αυτός ο ισχυρισμός δεν επιβεβαιώνεται ακόμη από κάποια αμερικανική, επίσημη τοποθέτηση.

Με βάση λοιπόν τις έως τώρα ενημερώσεις, η αποτυχία, η οποία πρέπει να θεωρηθεί ως πραγματική λόγω της κρισιμότητας των συγκεκριμένων τανκ για τους Ουκρανούς, δεν αφορά συλλήβδην την «Δύση» ή την «Ευρώπη», αλλά έχει ορισμένες υπεύθυνες χώρες και κυβερνήσεις. Πρόκειται για την Γερμανία και, κατά πάσα πιθανότητα, τις Ηνωμένες Πολιτείες, το γεωπολιτικό και στρατιωτικό βάρος οποίας στην Βορειοατλαντική Συμμαχία δεν αμφισβητείται.

Συναφώς, οι εύλογα έντονες διαμαρτυρίες των γερμανικών πολιτικών δυνάμεων, αλλά των υπολοίπων δυτικών χωρών καλό θα ήταν να σταθμίσουν καλύτερα ενδεχόμενες ευθύνες και προς τα δυτικά του Ατλαντικού.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο