Κόσμος

Ο Μακρόν και η νέα μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού

Ο Μακρόν και η νέα μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Η κυβέρνηση του Γάλλου Προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν ενέκρινε πριν από λίγο τη συνταξιοδοτική της μεταρρύθμιση, παρά τους περίπου ένα εκατομμύριο Γάλλους που διαδήλωσαν το Σαββατοκύριακο.

Η κυβέρνηση του Γάλλου Προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν ενέκρινε πριν από λίγο τη συνταξιοδοτική της μεταρρύθμιση, παρά τους περίπου ένα εκατομμύριο Γάλλους που διαδήλωσαν το Σαββατοκύριακο.

Ιδιαίτερα, παρά την απόρριψη της μεταρρύθμισης από σημαντικό αλλά όχι υποχρεωτικά πλειοψηφικό μέρος της κοινής γνώμης, η φιλελεύθερη κυβέρνηση, με πρωθυπουργό την Ελίζαμπεθ Μπορν, επανέλαβε τη δέσμευσή της να αυξήσει τι ηλικιακό συνταξιοδοτικό όριο από τα 62 στα 64 έτη έως το 2030 και να επιφέρει έως το 2027 την αύξηση των ετών εισφορών που απαιτούνται για την είσπραξη πλήρους σύνταξης (από 42 σε 43).

Πρόκειται για λίγες αλλά ουσιώδεις αλλαγές που δρομολογεί ο Εμμ. Μακρόν. Η αλλαγή στην ηλικία συνταξιοδότησης και η αύξηση του αριθμού των ετών κατά ένα έτος για την πλήρη σύνταξη είναι ουσιαστικά οι δύο αλλαγές της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης. Ο Μακρόν εφαρμόζει αυτό για το οποίο είχε δεσμευθεί προεκλογικά, δηλαδή την αλλαγή του συνταξιοδοτικού συστήματος, μετά από τρεις δεκαετίες, με την προηγούμενη μεταρρύθμιση να λαμβάνει χώρα κατά το πρώτο μισό της δεκαετίας του 1990, επί πρωθυπουργίας του συντηρητικού Εντουάρ Μπαλλαντύρ.

Τα συνταξιοδοτικά μέτρα υπερασπίστηκε σήμερα, σε συνέντευξη Τύπου, ο υπουργός Εργασίας Ολιβιέ Ντυσπό, ο οποίος αναγνώρισε ότι υπάρχει διαφωνία στα προαναφερόμενα σημεία με συνδικαλιστικές οργανώσεις. «Στόχος μας είναι να επιστρέψουμε σε ισορροπία από το 2030», τόνισε. Η γαλλική κυβέρνηση είναι πρόθυμη να δεχτεί ορισμένες αναπροσαρμογές στο σχέδιο μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού της συστήματος, αλλά δεν θα ενδώσει στην καθυστέρηση της ελάχιστης ηλικίας συνταξιοδότησης. «Η εγκατάλειψη αυτού του σημείου θα σήμαινε να εγκαταλείψουμε την ισορροπία», υπογράμμισε ο υπουργός Εργασίας.

Εν συνεχεία, η ολομέλεια της Εθνοσυνέλευσης θα ξεκινήσει τη συζήτηση του νομοσχεδίου από τις 6 Φεβρουαρίου, πριν φτάσει στη Γερουσία. Τα αριστερά κόμματα και η ακροδεξιά αντιπολίτευση της Λε Πεν έχουν ήδη ανακοινώσει ότι θα την καταψηφίσουν. Για να μπορέσει να περάσει το νομοσχέδιο, το κυβερνών κόμμα, το οποίο έχασε την απόλυτη πλειοψηφία του στις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου, θα μπορούσε να βασιστεί στην υποστήριξη των γκωλικών Ρεπουμπλικάνων.

«Θέλω η κυβέρνηση με τους νομοθέτες (…) να μπορέσει να εργαστεί πάνω στο κείμενο και να το προσαρμόσει», τόνισε προχθές ο πρόεδροςΕμμανουέλ Μακρόν, ο οποίος, ωστόσο, ζήτησε περαιτέρω πολιτική προώθηση, καθώς έχουν ήδη γίνει αλλαγές από την καθυστέρηση στην ηλικία των 65, που είχε προτείνει κατά την διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας. Αυτή η μεταρρύθμιση είναι ένα από τα βασικά μέτρα που υποσχέθηκε ο Μακρόν, κατά τη διάρκεια της εκστρατείας που οδήγησε στην επανεκλογή του τον Απρίλιο, με δεδομένο ότι η τρέχουσα πανδημική κρίση τον ανάγκασε να εγκαταλείψει μια πρώτη προσπάθεια.

Η ηλικία συνταξιοδότησης στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι από τις χαμηλότερες στην Ευρώπη και, εάν προχωρήσει η μεταρρύθμιση, η Γαλλία θα πλησιάσει τα 65 χρόνια που ισχύουν στην Ισπανία ή τα 67 χρόνια που προβλέπονται στη Δανία. Τα οκτώ βασικά συνδικάτα αντιτίθενται και κήρυξαν νέα ημέρα απεργιακών κινητοποιήσεων στις 31 Ιανουαρίου, μετά τις κινητοποιήσεις του τελευταίου τριημέρου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments