Διεθνή

Ο Π.Ο.Υ ζητά 2,5 εκτάκτως δισεκατομμύρια δολάρια για τις έκτακτες κρίσεις

Την έκτακτη ενίσχυση με 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια ζητά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ) για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών

Την έκτακτη ενίσχυση με 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια ζητά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ) για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών, οι οποίες προέρχονται από τους πολέμους και τις καταστροφικές συνέπειες τους στον άμαχο πληθυσμό και την κλιματική αλλαγή με τις τεράστιες αρνητικές επιδράσεις της στην ανθρωπότητα.

Συγκεκριμένα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ζήτησε 2,540 εκατομμύρια δολάρια για να βοηθήσει εκατομμύρια ανθρώπους που αντιμετωπίζουν έκτακτες ανάγκες υγείας σε όλο τον κόσμο το 2023.

Η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών επιβεβαίωσε ότι επί του παρόντος αντιμετωπίζει μια σειρά από πρωτοφανείς καταστάσεις έκτακτης ανάγκης και κατονόμασε την κατάσταση στην Υεμένη, το Αφγανιστάν, την Συρία και την Αιθιοπία, μεταξύ άλλων, εκτός από τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, όπως οι τεράστιες πλημμύρες που κατέστρεψαν το Πακιστάν πέρυσι και η επισιτιστική ανασφάλεια στο Σαχέλ και στο Κέρας της Αφρικής.

Αυτές οι καταστροφές προστίθενται στην αναστάτωση που έχει προκαλέσει η πανδημική κρίση της Covid – 19 στα συστήματα υγείας σε όλο τον κόσμο, εκτός από θανατηφόρες επιδημίες, όπως είναι η χολέρα και η ιλαρά, σύμφωνα με την σχετική ενημέρωση του Π.Ο.Υ.

Συνολικά, ο οργανισμός ανταποκρίνεται σε 54 κρίσεις υγείας σε όλο τον κόσμο, 11 από τις οποίες χαρακτηρίζονται ως έχουσες το υψηλότερο επίπεδο έκτακτης ανάγκης, συμπεριλαμβανομένων της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία και του υποσιτισμού στη Σομαλία.

«Αυτή η άνευ προηγουμένου σύγκλιση κρίσεων απαιτεί μια άνευ προηγουμένου απάντηση», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, ο οποίος συμπλήρωσε ότι «ο κόσμος δεν μπορεί να κοιτάξει από την άλλη πλευρά και να περιμένει ότι αυτές οι κρίσεις θα επιλυθούν μόνες τους».

Ο ΟΗΕ εκτιμά ότι περίπου 340 εκατομμύρια άνθρωποι θα χρειαστούν κάποια επείγουσα βοήθεια φέτος. Το ποσοστό είναι κατά 25% υψηλότερο από ό,τι το 2022.

«Χρειάζονται άμεσα εξειδικευμένα ιατρικά εφόδια και δεξιότητες, εάν δεν θέλουμε να αφήσουμε τους άρρωστους στην καταστροφή, τις ασθένειες και τον θάνατο», δήλωσε ο Γκόρντον Μπράουν, Πρέσβης Χρηματοδότησης του ΠΟΥ για την υγεία στον κόσμο, ο οποίος συμπλήρωσε: «Θέλω να παρακαλέσω τους δωρητές να ανταποκριθούν επειγόντως στη χρηματοδότηση εμβολίων, θεραπειών, εξοπλισμού και ιατρικής εμπειρογνωμοσύνης».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο