Το Γραφείο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα (=UNODC) δημοσιεύει έκθεση, στην οποία αναφέρεται ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία γιγαντώνει το λαθρεμπόριο ανθρώπων στην Ευρώπη, την στιγμή που οι Ουκρανοί, που πέφτουν θύματα των εχθροπραξιών, ανέρχονται στο 5% του συνολικού αριθμού των ανθρώπων που εμπίπτουν σε δίκτυα εμπορίας ανθρώπων στην Ευρώπη. Πιο ειδικά, το UNODC προειδοποιεί σε επείγουσα έκθεση, που εκδόθηκε σήμερα στη Βιέννη, ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία οδηγεί σε γιγάντωση της εμπορίας ανθρώπων στην Ευρώπη.
«Η σύγκρουση είναι ένας παράγοντας κινδύνου για την εμπορία ανθρώπων, επειδή βάζει τους ανθρώπους σε πολύ ευάλωτη συνθήκη ζωής, έτσι ώστε να μπορούν να εκμεταλλεύονται τους διακινητές», σύμφωνα με όσα δήλωσε η Angela Me, η επικεφαλής του Γραφείου αυτού του ΟΗΕ και συντάκτρια της ετήσιας έκθεσης. Τα κορυφαίο στέλεχος των Ηνωμένων Εθνών προσθέτει ότι «τα περισσότερα από τα θύματα προέρχονται από συγκρούσεις στην υποσαχάρια Αφρική, αλλά εκεί που βλέπουμε τώρα τον μεγαλύτερο κίνδυνο αυξημένης εμπορίας ανθρώπων είναι η σύγκρουση στην Ουκρανία».
Επιπλέον, το UNODC εκτιμά ότι τα Ουκρανικά θύματα εμπορίας ανθρώπων μπορεί να είναι έως και το 5% του συνολικού αριθμού ανθρώπων που εμπίπτουν σε δίκτυα εμπορίας ανθρώπων στην Ευρώπη, δηλαδή πέντε φορές περισσότερα από ό,τι πριν από την έναρξη του πολέμου τον Φεβρουάριο του 2022. Στο σημείο αυτό, η επικεφαλής του Γραφείου επεξηγεί ότι «ήδη το 2014 είδαμε πώς η σύγκρουση στην Ουκρανία απελευθέρωσε περισσότερα θύματα. Τότε, ο αριθμός των ανθρώπων που εγκατέλειψαν την Ουκρανία ήταν πολύ μικρότερος σε σύγκριση με τώρα».
Ατιμωρησία για τα εγκλήματα της λαθρεμπορίας ανθρώπων
Η σύγκρουση στην Ουκρανία το 2014, με την παράνομη προσάρτηση της χερσονήσου της Κριμαίας από την Ρωσία και τις μάχες στην περιοχή του Ντονμπάς, σήμαινε ότι το 2016 ο αριθμός των Ουκρανών θυμάτων εμπορίας και εκμετάλλευσης στη Δυτική Ευρώπη είχε αυξηθεί επί τέσσερα, υπενθυμίζει το UNODC . «Τώρα με 5 έως 6 εκατομμύρια ανθρώπους να εγκαταλείπουν την Ουκρανία αναζητώντας καταφύγιο, αυτό αυξάνει σαφώς τον κίνδυνο να καταλήξουν σε μια ευάλωτη κατάσταση όπου οι διακινητές μπορούν εύκολα να εκμεταλλευτούν αυτούς τους ανθρώπους», προειδοποιεί η προϊσταμένη της υπηρεσίας των Ηνωμένων Εθνών.
Για να βελτιωθεί η κατάσταση όσων εμπίπτουν σε δίκτυα εμπορίας ανθρώπων και υφίστανται εργασιακή ή σεξουαλική εκμετάλλευση, ο ΟΗΕ καλεί τα θύματα να έχουν μεγαλύτερη πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες και ανθρωπιστική υποστήριξη. Η έκθεση αυτή του ΟΗΕ αναλύει δεδομένα από σχεδόν 190.000 θύματα εμπορίας, που εντοπίστηκαν μεταξύ 2017 και 2020 σε όλο τον κόσμο, και καταγγέλλει την ατιμωρησία αυτού του εγκλήματος, που θεωρείται σύγχρονη μορφή δουλείας. Υπενθυμίζεται ότι η εμπορία είναι η σύλληψη και η κράτηση ενός ατόμου με σκοπό την εκμετάλλευσή του. Αν και η σεξουαλική εργασία είναι το πιο γνωστό έγκλημα, τα περισσότερα θύματα πέφτουν θύματα καταναγκαστικών εργασιών ή ωθούνται στην επαιτεία.