Κόσμος

Γιατί η Τουρκία εμποδίζει την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

Γιατί η Τουρκία εμποδίζει την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

Πηγή Φωτογραφίας: AP Photo/Burhan Ozbilici

Οι ελπίδες της Σουηδίας και της Φινλανδίας να ενταχθούν γρήγορα στο ΝΑΤΟ έχουν συναντήσει εμπόδιο με τη μορφή αντιρρήσεων από την Τουρκία

Οι ελπίδες της Σουηδίας και της Φινλανδίας να ενταχθούν γρήγορα στο ΝΑΤΟ έχουν συναντήσει εμπόδιο με τη μορφή αντιρρήσεων από την Τουρκία, η οποία έχει δικαίωμα βέτο για την ένταξη στη στρατιωτική συμμαχία. Τα τρία έθνη κατέληξαν σε συμφωνία για το πώς θα προχωρήσουν στη Μαδρίτη τον περασμένο Ιούνιο, αλλά ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι η Σουηδία, ειδικότερα, δεν τηρεί την πλευρά της στο παζάρι.

Από τα 30 μέλη του ΝΑΤΟ, μόνο τα κοινοβούλια της Τουρκίας και της Ουγγαρίας δεν έχουν ακόμη επικυρώσει την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας, οι οποίες ανησυχούν για την ασφάλειά τους μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η Τουρκία λέει ότι η Σουηδία, ειδικότερα, φιλοξενεί αυτό που η Άγκυρα λέει ότι είναι μαχητές του απαγορευμένου Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), το οποίο πήρε τα όπλα εναντίον του τουρκικού κράτους το 1984.

Το PKK έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική ομάδα στην Τουρκία, τη Σουηδία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη.

Η Τουρκία θέλει η Στοκχόλμη και το Ελσίνκι να υιοθετήσουν μια πιο σκληρή γραμμή κατά του PKK και μιας άλλης ομάδας που κατηγορεί για την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016. Στη Μαδρίτη, η Φινλανδία και η Σουηδία συμφώνησαν να εργαστούν σκληρότερα για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, συμπεριλαμβανομένης της εντατικοποίησης των εργασιών για την έκδοση και την απέλαση υπόπτων μαχητών. Όμως τα δικαστήρια της Σουηδίας έχουν εμποδίσει ορισμένες απελάσεις. Οι εντάσεις μεταξύ Σουηδίας και Τουρκίας έχουν επίσης αυξηθεί από τις διαδηλώσεις στη Στοκχόλμη, οι οποίες σύμφωνα με την Άγκυρα είναι εγκλήματα μίσους, αλλά καλύπτονται από τους σουηδικούς νόμους για την ελευθερία του λόγου.

“Η Σουηδία έχει αντιμετωπίσει πολλές από τις ανησυχίες της Τουρκίας και θα συνεχίσει να εφαρμόζει αυτό το τριμερές μνημόνιο … αλλά είναι σαφές ότι αυτή τη στιγμή δεν είναι αρκετό”, δήλωσε ο Paul Levin, διευθυντής του Ινστιτούτου Τουρκικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης.

Τον Μάιο γίνονται εκλογές στην Τουρκία. Ορισμένοι σχολιαστές βλέπουν τη στάση του Ερντογάν στο ΝΑΤΟ ως μια προσπάθεια να αποσπάσει την προσοχή των ψηφοφόρων από μια κρίση κόστους ζωής και να προβάλει μια εικόνα διεθνούς πολιτικού. Άλλοι σχολιαστές λένε ότι μπορεί να θέλει να χρησιμοποιήσει την επικύρωση του ΝΑΤΟ ως μέρος μιας συμφωνίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι δεσμοί με την Ουάσιγκτον είναι τεταμένες λόγω της σύγκρουσης της Τουρκίας με τους Σύρους Κούρδους μαχητές που έχουν την υποστήριξη των ΗΠΑ στον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους. Η Τουρκία θέλει επίσης να αγοράσει μαχητικά αεροσκάφη F-16 από τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά αντιμετωπίζει αντιρρήσεις από ορισμένα μέλη του Κογκρέσου.

Η Σουηδία και η Φινλανδία έχουν από καιρό ακολουθήσει πολιτικές επίσημης στρατιωτικής μη ευθυγράμμισης, αλλά η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία οδήγησε σε επανεξέταση. Η Φινλανδία έχει σύνορα 1.300 χιλιομέτρων (810 μίλια) με τη Ρωσία και το σουηδικό νησί Γκότλαντ βρίσκεται μόλις 300 χιλιόμετρα (186 μίλια) από την πατρίδα του ρωσικού στόλου της Βαλτικής στον ρωσικό θύλακα του Καλίνινγκραντ. Οι χώρες της Bout βλέπουν το ΝΑΤΟ, με τη ρήτρα συλλογικής άμυνας, ως τον καλύτερο τρόπο για να διασφαλίσουν την ασφάλειά τους.

Και οι δύο έχουν σχετικά ισχυρούς στρατούς. Η Φινλανδία έχει την ικανότητα να κινητοποιήσει 285.000 άτομα προσωπικό και 650 άρματα μάχης. Η Σουηδία διαθέτει ισχυρή αεροπορία και υποβρύχιο στόλο προσαρμοσμένο στις συνθήκες της Βαλτικής Θάλασσας. Στρατηγικά, οι δύο χώρες ανοίγουν μια τρύπα στην πρώτη γραμμή του ΝΑΤΟ κατά της Ρωσίας, ενώ παράλληλα επιτρέπουν στη συμμαχία να προβάλει δύναμη στην περιοχή της Βαλτικής.

Τεχνικά, ναι, αλλά η υπεράσπιση της Φινλανδίας χωρίς στρατηγική χερσαία πρόσβαση μέσω της Σουηδίας θα ήταν δύσκολη για το ΝΑΤΟ. Η Σουηδία και η Φινλανδία θέλουν να προχωρήσουν μαζί, αλλά με την οργή της Τουρκίας να στρέφεται κυρίως στη Σουηδία, η Φινλανδία θα μπορούσε τελικά να χάσει την υπομονή της με τη διαδικασία. Ο υπουργός Εξωτερικών της Φινλανδίας και ο πρωθυπουργός της Σουηδίας δήλωσαν ότι η κοινή ένταξη είναι η προτεραιότητα και ότι η Φινλανδία θα εξετάσει έναν διαφορετικό δρόμο μόνο εάν η ένταξη της Σουηδίας εμποδίζεται οριστικά από την Τουρκία.

Δεν υπάρχει επίσημος μηχανισμός για την αναστολή ή την απέλαση μελών στο ιδρυτικό έγγραφο του ΝΑΤΟ και η Τουρκία θεωρείται ζωτικός στρατηγικός σύμμαχος.

Οι αναλυτές αναμένουν ότι η ενταξιακή διαδικασία θα παραμείνει αδιέξοδη έως ότου τουλάχιστον οι τουρκικές εκλογές δεν έχουν τον δρόμο. Ακόμη και τότε, η πρόοδος μπορεί να είναι αργή. Η πλήρης εφαρμογή της συμφωνίας της Μαδρίτης θα μπορούσε να διαρκέσει χρόνια, και η Σουηδία είπε ότι ορισμένες από τις άλλες απαιτήσεις της Τουρκίας είναι αδύνατο να ικανοποιηθούν. Οι ανησυχίες της Τουρκίας για την εθνική ασφάλεια δεν θα κατευναστούν εύκολα και η ικανότητα της Σουηδίας και της Φινλανδίας να επηρεάσουν τις εξελίξεις είναι οριακή. Αλλά η Σουηδία, η Φινλανδία και το ΝΑΤΟ θέλουν να αποφύγουν μια μακρά παρατεταμένη διαδικασία. «Οι ενέργειες της Τουρκίας τώρα ωφελούν τον Πούτιν και… αυτό θα πρέπει να είναι προβληματικό για τη συμμαχία συνολικά», είπε ο Λέβιν.

Πηγή: Reuters.com/Αναφορά από Simon Johnson στη Στοκχόλμη, Huseyin Hayatsever στην Άγκυρα, Anne Kauranen στο Ελσίνκι, Επιμέλεια Timothy Heritage

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments