Κόσμος

Οι στρατιωτικές επιθέσεις αυξάνουν τις πιθανότητες πυρηνικών ατυχημάτων στην Ουκρανία

Οι στρατιωτικές επιθέσεις αυξάνουν τις πιθανότητες πυρηνικών ατυχημάτων στην Ουκρανία

Πηγή Φωτογραφίας: Reuters

Ο κίνδυνος ατυχήματος στον πυρηνικό σταθμό Zaporizhzhia της Ουκρανίας που κατέχεται από τη Ρωσία θα αυξηθεί «αναμφίβολα» καθώς τόσο το Κίεβο όσο και η Μόσχα προετοιμάζονται για στρατιωτικές επιθέσεις τους επόμενους μήνες

Ο κίνδυνος ατυχήματος στον πυρηνικό σταθμό Zaporizhzhia της Ουκρανίας που κατέχεται από τη Ρωσία θα αυξηθεί «αναμφίβολα» καθώς τόσο το Κίεβο όσο και η Μόσχα προετοιμάζονται για στρατιωτικές επιθέσεις τους επόμενους μήνες, προειδοποίησε ο επικεφαλής της πυρηνικής επιτήρησης του ΟΗΕ. «Γίνεται πολύς λόγος για μεγαλύτερους, μεγαλύτερους ελιγμούς και δράση στις αρχές της άνοιξης ή στα τέλη του χειμώνα», δήλωσε στο POLITICO ο Rafael Mariano Grossi, γενικός διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (IAEA), «που με κάνει να πιστεύω ότι οποιαδήποτε αύξηση βομβαρδισμοί και βομβαρδισμοί θα αυξήσουν αναμφίβολα την πιθανότητα πυρηνικού ατυχήματος».

Η Ρωσία είναι πιθανό να ξεκινήσει μια νέα ώθηση για να καταλάβει το ουκρανικό έδαφος αυτή την άνοιξη, δήλωσε κορυφαίος αξιωματούχος του ΝΑΤΟ την περασμένη εβδομάδα, ενώ η Ουκρανία λέει επίσης ότι ετοιμάζει μια μεγάλη αντεπίθεση.

Ο ρωσικός στρατός ανακοίνωσε το Σάββατο ότι εξαπέλυσε μια νέα επίθεση στη νότια περιοχή Zaporizhzhia της Ουκρανίας, που προσαρτήθηκε παράνομα από τη Μόσχα τον Σεπτέμβριο.

Τα ρωσικά στρατεύματα κατέλαβαν το εργοστάσιο, το μεγαλύτερο της Ευρώπης, τις πρώτες εβδομάδες της πλήρους κλίμακας εισβολής στην Ουκρανία, αν και η καθημερινή λειτουργία εξακολουθεί να γίνεται από ουκρανικό προσωπικό. Το Enerhodar, η πόλη που στεγάζει το εργοστάσιο, βρίσκεται στις όχθες του ποταμού Dnipro, η μία πλευρά του οποίου βρίσκεται υπό ρωσικό έλεγχο ενώ η άλλη βρίσκεται στα χέρια της Ουκρανίας.

Ο Γκρόσι βρέθηκε στις Βρυξέλλες νωρίτερα αυτή την εβδομάδα για να μιλήσει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και να παραστεί σε συγκέντρωση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ. Προωθεί μια νέα ώθηση για τη δημιουργία μιας ζώνης πυρηνικής ασφάλειας και προστασίας γύρω από το εργοστάσιο της Ζαπορίζια, το οποίο έχει χτυπηθεί από ρουκέτες και βλήματα πυροβολικού τους τελευταίους μήνες. Αν και οι επιθέσεις έχουν υποχωρήσει τις τελευταίες εβδομάδες, ο Γκρόσι είπε ότι υπήρχαν «χιλιάδες στρατιώτες» κοντά στο εργοστάσιο.

Ζώνη ασφαλείας

Ο οργανισμός ζητούσε εδώ και μήνες για μια ζώνη που θα κρατά τόσο τα ουκρανικά όσο και τα ρωσικά στρατεύματα μακριά από το εργοστάσιο, αλλά η πρόοδος στο σχέδιο έχει σταματήσει. Ο Γκρόσι είπε ότι χρειάζεται να υπάρξει «πολιτική βούληση» τόσο από το Κίεβο όσο και από τη Μόσχα για να αλλάξει αυτό. «Η ζώνη είναι η μόνη συγκεκριμένη βιώσιμη πρωτοβουλία από αυτή την άποψη, εκτός από το να καθόμαστε στα χέρια μας», είπε ο επικεφαλής της ΔΟΑΕ, προσθέτοντας ότι θα επισκεφθεί ξανά τη Ρωσία τον Φεβρουάριο. συνάντησε τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν στην Αγία Πετρούπολη τον Οκτώβριο για να πιέσει για τη ζώνη. Η υπηρεσία του ΟΗΕ έχει έως και τέσσερις εμπειρογνώμονες σταθμευμένους στη Ζαπορίζια, όπου και οι έξι αντιδραστήρες έχουν κλείσει από τον Σεπτέμβριο.

Ο Γκρόσι είπε ότι υπήρξαν «πολλές καταγγελίες» για κακομεταχείριση των ρωσικών στρατευμάτων στο ουκρανικό προσωπικό στο σημείο και ότι η ΔΟΑΕ «παρενέβη για να διευκολύνει την απελευθέρωση» ορισμένων ατόμων που συνελήφθησαν από τους Ρώσους. Ενώ η Μόσχα επιμένει ότι το εργοστάσιο βρίσκεται σε νεοαποκτηθέν ρωσικό έδαφος, το Κίεβο είναι επιφυλακτικό για οποιαδήποτε συμφωνία που θα μπορούσε να σηματοδοτήσει διεθνή έγκριση για ρωσική παρουσία στο έδαφός του. Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο Petro Kotin, πρόεδρος της κρατικής εταιρείας πυρηνικής εκμετάλλευσης της Ουκρανίας Energoatom, είπε ότι ένα απόθεμα ασφαλείας του ΟΗΕ δεν ήταν «ρεαλιστικό» και κάλεσε τις δυνάμεις της Ουκρανίας να πάρουν πίσω την εγκατάσταση με τη βία.

Όμως ο Γκρόσι προειδοποίησε ότι οποιαδήποτε επίθεση «θέτει την εγκατάσταση σε μεγάλο κίνδυνο». Πιέζει τους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ να εμπλακούν και να χρησιμοποιήσουν τους «δικούς τους διαύλους επικοινωνίας» με την Ουκρανία και τη Ρωσία για να «περάσουν το μήνυμα… ότι η αποφυγή ενός πυρηνικού ατυχήματος είναι απαραίτητη» και ότι απαιτείται μια ζώνη ασφαλείας. Ο Γκρόσι απηύθυνε επίσης τις ολοένα και συχνότερες εκκλήσεις από Ρώσους προπαγανδιστές και ορισμένους πολιτικούς ότι η Μόσχα πρέπει να ανταποκριθεί στις αποτυχίες της στο πεδίο της μάχης εξαπολύοντας τα πυρηνικά της όπλα.

«Δεν βλέπω πώς ένας συμβατικός πόλεμος – όσο δραματικός κι αν είναι – μεταξύ ενός κράτους που δεν διαθέτει πυρηνικά όπλα και ενός κράτους με πυρηνικά όπλα θα μπορούσε να … δικαιολογήσει τη χρήση πυρηνικών όπλων», είπε.

Η Louise Guillot συνέβαλε στην αναφορά.

Πηγή: politico.eu/Victor Jack

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments