Κόσμος

«Σημαντική βοήθεια» μεν, όχι τανκς δε από το Βέλγιο στην Ουκρανία

«Αυτή την Παρασκευή, στο Συμβούλιο Υπουργών, θα προτείνω περαιτέρω βοήθεια για την κάλυψη των επειγουσών αναγκών των Ουκρανών όσον αφορά την αεράμυνα και τον αντιαρματικό πόλεμο, καθώς και πυρομαχικά».

Το Βέλγιο θα στείλει νέα «ουσιαστική βοήθεια» στην Ουκρανία, η οποία δεν θα περιλαμβάνει άρματα μάχης, καθώς τα αμυντικά αποθέματα της χώρας είναι περιορισμένα, σύμφωνα με πρόταση που η υπουργός Άμυνας Λουντιβίν Ντεντόντερ δήλωσε ότι θα παρουσιάσει στο Συμβούλιο Υπουργών την Παρασκευή.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Bel RTL την Τετάρτη, η Ντεντόντερ επιβεβαίωσε ότι η πρότασή της για περαιτέρω βοήθεια προς την Ουκρανία δεν θα περιλαμβάνει άρματα μάχης.

«Αυτή την Παρασκευή, στο Συμβούλιο Υπουργών, θα προτείνω περαιτέρω βοήθεια για την κάλυψη των επειγουσών αναγκών των Ουκρανών όσον αφορά την αεράμυνα και τον αντιαρματικό πόλεμο, καθώς και πυρομαχικά».

Πριν από περίπου 10 χρόνια, το Βέλγιο πούλησε αρκετά από τα άρματα μάχης του, καθώς αυτά δεν ήταν πλέον επιχειρησιακά. Ενώ θα μπορούσαν να επαναγοραστούν η Ντεντόντερ υποστήριξε ότι οι εταιρείες που αγόρασαν τα άρματα ζητούν τώρα αυτό που αποκάλεσε «παράλογη» τιμή.

«Αυτά τα άρματα πουλήθηκαν για το ισοδύναμο των 10-15.000 ευρώ επειδή δεν ήταν πλέον λειτουργικά. […] Εξετάζουμε μια τιμή μεταπώλησης 500.000 ευρώ η καθεμία, για εξοπλισμό που είναι αποθηκευμένος σε αποθήκες και για τον οποίο δεν έχουν γίνει εργασίες επισκευής», εξήγησε.

Αυτό σημαίνει ότι το Βέλγιο δεν θα ακολουθήσει το παράδειγμα της Γερμανίας στην αποστολή γερμανικής κατασκευής αρμάτων μάχης Leopard 2 στην Ουκρανία, παρά το γεγονός ότι ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς έχει δώσει το πράσινο φως σε άλλες χώρες που διαθέτουν τέτοια άρματα να το πράξουν.

Η κίνηση της Γερμανίας ήρθε μετά από μήνες αυξανόμενων πιέσεων από τους διεθνείς εταίρους της, καθώς και από εταίρους εντός της κυβέρνησης συνασπισμού του Σολτς. Η Γερμανία ήταν πράγματι διστακτική όσον αφορά την παράδοση αρμάτων μάχης στην Ουκρανία και υποστήριξε ότι αυτό θα μπορούσε ενδεχομένως να κλιμακώσει τη σύγκρουση και να επηρεάσει άμεσα το ΝΑΤΟ στον πόλεμο.

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε επίσης την Τετάρτη ότι η χώρα του θα στείλει 31 άρματα μάχης Abrams – μερικά από τα πιο πρόσφατα στον κόσμο – στο Κίεβο, μια κίνηση που χαιρετίστηκε από τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Την Τρίτη, η Ντεντόντερ δέχθηκε κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία από την Ουκρανία, με την οποία συζήτησε τη στρατιωτική υποστήριξη και τη νέα στρατιωτική βοήθεια που ετοιμάζεται.

«Συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε με τους διεθνείς εταίρους μας για να στηρίξουμε την Ουκρανία και είμαστε ενωμένοι με τον ουκρανικό λαό», ανέφερε στο Twitter.

Ο Ολεκσάντρ Κορνυένκο, ο αντιπρόεδρος του ουκρανικού κοινοβουλίου, ο οποίος συμμετείχε στην αντιπροσωπεία, ζήτησε από το ομοσπονδιακό κοινοβούλιο του Βελγίου να προμηθεύσει την Ουκρανία με περισσότερα όπλα για να καταπολεμήσει την εισβολή της Ρωσίας.

«Περισσότερα όπλα μπορούν να μας φέρουν την ειρήνη. Αυτό μπορεί να ακούγεται αντιφατικό, αλλά είναι η πραγματικότητα. Χωρίς αυτά τα όπλα, ο πόλεμος θα διαρκέσει για χρόνια», δήλωσε ο Κορνυένκο.

Από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, το Βέλγιο έχει ήδη παραδώσει τουφέκια εφόδου, πολυβόλα, εκτοξευτές ρουκετών, αντιαρματικούς εκτοξευτές χειροβομβίδων και αντιαρματικούς πυραύλους, στέλνοντας στρατιωτικό εξοπλισμό συνολικής αξίας 90 ευρώ, πρόσθεσε η Ντεντόντερ.

Πηγή: EurActiv.com, (Arthur Riffaud)

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο