Καναδάς: Το συντομότερο δυνατό θα στείλει Λέοπαρντ στην Ουκρανία
Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου- Canadian Army Today
Μετά το μπαράζ των ρωσικών επιθέσεων σε όλη την επικράτεια της Ουκρανίας, που προκάλεσαν το θάνατο 11 πολιτών και νέες καταστροφές στις ενεργειακές υποδομές της χώρας, αυξάνεται ο αριθμός των χωρών της Δύσης που δεσμεύονται για αποστολή στρατιωτικού εξοπλισμού στην Ουκρανία.
Οι τελευταίες ανακοινώσεις έγιναν από την κυβέρνηση του Καναδά, που ανακοίνωσε ότι θα αποστείλει «το γρηγορότερο δυνατό» τέσσερα άρματα μάχης Λέοπαρντ 2 στο Κίεβο, με πιθανότητα αυτός ο αριθμός να αυξηθεί στο μέλλον. Μαζί με τα Λέοπαρντ θα αποσταλλούν στην Ουκρανία εκπαιδευτικό προσωπικό, ανταλλακτικά και πυρομαχικά, όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη η υπουργός Άμυνας του Καναδά Ανίτα Ανάντ.
Στην Οδησσό βρέθηκε η υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Κατρίν Κολονά, που διαβεβαίωσε ότι η αποστολή στρατιωτικού εξοπλισμού στην Ουκρανία θα συνεχιστεί.
«Όπως γνωρίζετε, έχουμε ήδη παραδώσει πυροβολικό, πυρομαχικά και τεθωρακισμένα οχήματα και ανακοινώσαμε στις αρχές Ιανουαρίου ότι η Γαλλία θα προμηθεύσει άρματα μάχης AMX-10» τόνισε η Κ. Κολονά.
Η Γαλλίδα υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με τον Ουκρανό ομόλογό της και επισκέφθηκε σημεία που καταστράφηκαν από τις ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις στην Οδησσό, που σημειώθηκαν λίγο πριν την άφιξή της στην πόλη. Η Οδησσός έχει χαρακτηριστεί από την UNESCO ως μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς που απειλείται.
Βαρσοβία: Να στείλει μαχητικά το ΝΑΤΟ
Η κυβέρνηση της Πολωνίας θεωρεί ότι το ΝΑΤΟ θα έπρεπε να είναι πιο τολμηρό και εάν τυχόν η Βορειοατλαντική Συμμαχία σκόπευε να εγκρίνει την παράδοση μαχητικών αεροσκαφών στην Ουκρανία, η Βαρσοβία θα ψήφιζε υπέρ της κίνησης αυτής, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο LCI.
Σχεδόν έναν χρόνο μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής, οι σύμμαχοι της Ουκρανίας δεν πρέπει να φοβούνται να στείλουν πυραύλους και συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας σε όλη την ουκρανική επικράτεια και όχι μόνο στο δυτικό τμήμα της χώρας, στην πρωτεύουσα Κίεβο και στην πρώτη γραμμή του μετώπου, είπε ο Μοραβιέτσκι.
Ο Πολωνός πρωθυπουργός δεν εισηγήθηκε την παράδοση μαχητικών αεροσκαφών στην Ουκρανία, υπογραμμίζοντας ότι κάτι τέτοιο πρέπει να είναι απόφαση του ΝΑΤΟ, συμπληρώνοντας όμως ότι η χώρα του θα υποστήριζε μια τέτοια κίνηση.
Η Βαρσοβία – η οποία έχει ιστορικά τεταμένες σχέσεις με τη Μόσχα – είχε ασκήσει σημαντικές πιέσεις στο Βερολίνο κατά τη διάρκεια των διαβουλεύσεων για την ενίσχυση του ουκρανικού στρατού με άρματα μάχης. Ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς απέκλεισε πάντως κατηγορηματικά το ενδεχόμενο παράδοσης μαχητικών αεροσκαφών ή της ανάπτυξης στρατιωτών στην Ουκρανία.
Β. Ζελένσκι: Να επιβληθούν νέες κυρώσεις στη Ρωσία
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας επανέλαβε ότι η «ρωσική τρομοκρατία» μπορεί να αναχαιτιστεί μόνο στο πεδίο της μάχης. Ζήτησε, επίσης, νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας και τη σύσταση ειδικού δικαστηρίου που θα δικάσει τη Μόσχα για εγκλήματα πολέμου.
Η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ) κάλεσε να ιδρυθεί ειδικό διεθνές δικαστήριο για να δικάσει την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της Ρωσίας και της Λευκορωσίας για εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία.
Το διεθνές δικαστήριο αυτό, που θα εδρεύει στη Χάγη, πρέπει να δικάσει τις ηγεσίες της Ρωσίας και της Λευκορωσίας που «σχεδίασαν, προετοίμααν, άρχισαν και εκτέλεσαν» τον πόλεμο, αναφέρει το κείμενο του ψηφίσματος της ΚΣΣΕ.
«Αν δεν είχαν αποφασίσει να εξαπολύσουν αυτόν τον επιθετικό πόλεμο εναντίον της Ουκρανίας, οι φρικαλεότητες, η καταστροφή, ο θάνατος και η ζημιά (…) δεν θα είχαν έρθει», επιχειρηματολογεί το κείμενο.
Η ολομέλεια ενέκρινε ομόφωνα το ψήφισμα, που βασίστηκε σε έκθεση του ελβετού κοινοβουλευτικού Νταμιέν Κοτιέ.
Το ειδικό διεθνές δικαστήριο πρέπει να «υποστηριχθεί από όσο περισσότερα κράτη και όσους περισσότερους διεθνείς οργανισμούς είναι δυνατόν, ιδιαίτερα από τη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών», σύμφωνα με την ΚΣΣΕ. Το Συμβούλιο της Ευρώπης πρέπει να αναλάβει ηγετικό ρόλο ως προς το εγχείρημα αυτό, προστίθεται στο ψήφισμα.
Το Συμβούλιο της Ευρώπης —διεθνής οργανισμός ο οποίος δεν έχει καμία οργανική σχέση με την ΕΕ— είναι αρμόδιο για την επίβλεψη της τήρησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα 46 κράτη μέλη του. Η Ρωσία αποχώρησε από τις τάξεις του τον Μάρτιο.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας