Γιατί είναι τόσο θυμωμένη η ευρωπαϊκή βιομηχανία ποτών;
Πηγή Φωτογραφίας: Pixabay
Μάχη μαίνεται στην Ευρώπη για το σχέδιο της Ιρλανδίας να απαιτήσει προειδοποιητικές ετικέτες για την υγεία στα μπουκάλια κρασιού, μπύρας και οινοπνευματωδών ποτών.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή άνοιξε τον δρόμο για την Ιρλανδία να εισάγει τις νέες ετικέτες. Αυτά θα πρέπει να φέρουν προειδοποιήσεις υγείας παρόμοιες με εκείνες στα πακέτα τσιγάρων, δηλώνοντας ότι η κατανάλωση αλκοόλ προκαλεί ηπατική νόσο, βλάπτει το αγέννητο μωρό και συνδέεται άμεσα με θανατηφόρους καρκίνους.
Το σχέδιο έχει πυροδοτήσει αντιδράσεις στην ΕΕ, όπου εννέα χώρες-μέλη έχουν υποβάλει αντιρρήσεις και η βιομηχανία ποτών το χαρακτηρίζει επίθεση στην ενιαία αγορά του μπλοκ – και στο μέτρο του ποτού.
Η τοποθέτηση προειδοποιήσεων για την υγεία σε όλα τα δοχεία αλκοολούχων ποτών είναι το τελευταίο, πιο δύσκολο μέρος του ορόσημου Νόμου για τη Δημόσια Υγεία (Αλκοόλ) της Ιρλανδίας του 2018, ο οποίος στοχεύει στη μείωση της κατάχρησης αλκοόλ και της επιβάρυνσης που επιβάλλει στα νοσοκομεία. Η νομοθεσία έχει ήδη θέσει ελάχιστες τιμές στα προϊόντα λιανικής, εξοργίζοντας τους καταναλωτές που δεν μπορούν πλέον να αγοράζουν μπύρα και βότκα φθηνά.
Οι ιρλανδικές αρχές γνωρίζουν ότι οι προειδοποιήσεις για τον καρκίνο σε όλα τα αλκοολούχα προϊόντα δημιουργούν ένα εμπορικό ναρκοπέδιο που φέρνει τα συμφέροντα της δημόσιας υγείας ενάντια στους οινοποιούς, τους ζυθοποιούς και τους οινοπνευματοποιούς της Ευρώπης και του κόσμου. Αυτό εξηγεί εν μέρει γιατί, παρά το γεγονός ότι πήρε το πράσινο φως από τις Βρυξέλλες, ο υπουργός Υγείας Stephen Donnelly δεν έχει ακόμη υπογράψει τα προσχέδια κανονισμών, τα οποία βελτιώνονται σε συνεννόηση με το γραφείο του γενικού εισαγγελέα.
Μόλις ο Donnelly ενεργήσει, το ρολόι θα αρχίσει να μετρά αντίστροφα για μια ελάχιστη τριετή περίοδο προγραμματισμού προτού τα προϊόντα λιανικής πρέπει να αρχίσουν να φέρουν τις προειδοποιήσεις, είτε ως μέρος του σχεδιασμού της συσκευασίας είτε σε ένα προσαρτημένο αυτοκόλλητο. Αυτό σημαίνει ότι το προτεινόμενο νέο καθεστώς δεν μπορεί να τεθεί σε ισχύ το νωρίτερο μέχρι το 2026 – ενώ η άσκηση πίεσης από τη βιομηχανία ποτών θα μπορούσε να καθυστερήσει περαιτέρω ή να το καταστρέψει εντελώς.
Τι θα έγραφαν οι ετικέτες;
Σύμφωνα με το σχέδιο κανονισμών, οι προειδοποιήσεις για την υγεία θα είναι αυστηρές. Θα πρέπει να είναι σε κόκκινο κεφαλαίο κείμενο όπως αυτό:
Δύσκολα θα τα χάσουν οι πότες — ειδικά καθώς, στις μέρες μας, αγοράζουν όλο και περισσότερο αλκοόλ σε μπουκάλια και κονσέρβες σε άδειες και σούπερ μάρκετ, αντί να πίνουν βαρελίσια μπύρα σε παμπ ή κρασί με το ποτήρι στα εστιατόρια.
Γιατί είναι τόσο θυμωμένη η ευρωπαϊκή βιομηχανία ποτών;
Η προτεινόμενη επισήμανση ισοδυναμεί με παραπληροφόρηση, παραπονέθηκε ο Ετόρε Πραντίνι, πρόεδρος του κύριου ιταλικού αγροτικού λόμπι Coldiretti. «Δεν είναι δίκαιο να συγκρίνουμε το αλκοόλ με το τσιγάρο. Εάν καταναλωθεί στη σωστή ποσότητα, ένα ποτήρι το γεύμα, το κρασί ωφελεί την υγεία», είπε ο Πραντίνι.
Ο Ulrich Adam του βιομηχανικού λόμπι ομάδας SpiritsEurope συμφώνησε, υποστηρίζοντας ότι το ιρλανδικό σύστημα δεν έκανε διάκριση μεταξύ «μέτριας» και «υπερβολικής» κατανάλωσης αλκοόλ. Η βιομηχανία ποτών χλευάζει το ιρλανδικό σύστημα σήμανσης ως αντιευρωπαϊκό, λέγοντας ότι θα δημιουργούσε εμπορικούς φραγμούς και θα υπονόμευε την κοινή αγορά της ΕΕ. Η ζυθοποιία της Ευρώπης, που εκπροσωπεί 10.000 παραγωγούς μπύρας, δήλωσε ότι τα μέτρα «αντιπροσωπεύουν ένα σημαντικό, αδικαιολόγητο και δυσανάλογο εμπόδιο στην ελεύθερη κυκλοφορία των εμπορευμάτων».
Τα ιρλανδικά σχέδια «χτυπούν τα θεμέλια της ευρωπαϊκής οικονομίας και θέτουν υπό αμφισβήτηση την ελεύθερη κυκλοφορία των αγαθών, διαλύοντας ένα μέσο που έχει δώσει τόσα πολλά οφέλη στους Ευρωπαίους», δήλωσε ο Lamberto Frescobaldi, πρόεδρος της ένωσης Ιταλών οινοποιών Unione Italiana Vini.
Θα μπορούσαν άλλες χώρες της ΕΕ να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Ιρλανδίας;
Η Ιρλανδία έχει ακολουθήσει αυτόν τον δρόμο στο παρελθόν: Το 2004, έγινε το πρώτο έθνος στη γη που απαγόρευσε το κάπνισμα σε κλειστούς χώρους εργασίας, συμπεριλαμβανομένου του πιο καπνιστού από όλους – της παμπ. Η Ιρλανδία έχει επίσης επιβάλει τους υψηλότερους φόρους στην ΕΕ, τις αυστηρότερες απαιτήσεις συσκευασίας και τους περιορισμούς πωλήσεων στα τσιγάρα – όλα αντίθετα, χωρίς αποτέλεσμα, από τελώνες και καταστηματάρχες που αντιμετώπισαν πρόστιμα 3.000 ευρώ.
Ο Donnelly, ο υπουργός Υγείας, έχει υποστηρίξει ότι η Ιρλανδία έθεσε ένα ευρωπαϊκό προβάδισμα στον καπνό και μπορεί να το κάνει ξανά για το αλκοόλ. Αλλά η βιομηχανία ποτών χαλιναγωγεί σε οποιαδήποτε σχέση με την επιτυχή καταστολή του καπνίσματος. «Οι οινοπαραγωγοί το βλέπουν αυτό ως επίθεση σε ένα προϊόν που αποτελεί μέρος του τρόπου ζωής τους και μέρος μιας κανονικής υγιεινής διατροφής», δήλωσε ο Cormac Healy, διευθυντής της Drinks Ireland, της κύριας ομάδας λόμπι της χώρας για ζυθοποιούς, αποσταγματοποιούς και διανομείς. «Δεν είναι επανάληψη της συζήτησης για τον καπνό».
Οι επικριτές της ΕΕ προειδοποιούν, εν τω μεταξύ, ότι η ιρλανδική νομοθεσία έχει μπει μπροστά στα σχέδια της ίδιας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να αναλάβει δράση για το θέμα.
Σύμφωνα με ένα χρονοδιάγραμμα που καθορίζεται στο Σχέδιο Καταπολέμησης του Καρκίνου, η Επιτροπή θα πρέπει να υποβάλει πρόταση για τη σήμανση του αλκοόλ έως το τέλος του 2023. Οι Ευρωπαίοι νομοθέτες ψήφισαν τον Φεβρουάριο του 2022 κατά της συμπερίληψης προειδοποιητικών ετικετών για το αλκοόλ στο σχέδιο για τον καρκίνο.
Οι παραγωγοί ανησυχούν ότι άλλες χώρες μέλη της ΕΕ θα μπορούσαν να ακολουθήσουν το παράδειγμα του Δουβλίνου, καθεμία από τις οποίες απαιτεί διαφορετικές ετικέτες που θα αύξαναν τη γραφειοκρατία και το κόστος.
Πηγή: politico.eu/SHAWN POGATCHNIK, HANNAH ROBERTS,DANIELA DE LORENZO
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας