Nέα της αγοράς

Ηλεκτρικό ρεύμα: Για έκτο μήνα βουτιά της ζήτησης

Τι δείχνουν τα στοιχεία που επεξεργάστηκε ο ΑΔΜΗΕ

Βγάζουν τις ηλεκτρικές συσκευές απο τις πρίζες, σβήνουν τα φώτα και το θερμοσίφωνα τα νοικοκυριά προκειμένου να ξεφουσκώσουν τους λογαριασμούς ρεύματος.

Αλλά και οι επιχειρήσεις μειώνουν τη λειτουργία των μηχανημάτων τους, ή στρέφονται στο πετρέλαιο και το υγραέριο ώστε να εξοικονομήσουν δαπάνες από την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας.

Επί έξι συνεχόμενους μήνες περιορίζουν τη ζήτηση ρεύματος επιδιώκοντας με τον τρόπο αυτό να αντιμετωπίσουν τις μεγάλες αυξήσεις στο κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας.

Μεγάλη βουτιά

Σύμφωνα με το μηνιαίο δελτίο ενέργειας του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) που αφορά τον Δεκέμβριο, ο τελευταίος μήνας του 2022 ήταν εκείνος κατά τον οποίο καταγράφηκε η μεγαλύτερη πτώση της ζήτησης.

Σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2021 η συνολική ζήτηση μειώθηκε κατά 13,69% και ήταν η μεγαλύτερη βουτιά που καταγράφηκε στη διάρκεια της περασμένης χρονιάς. Το προηγούμενο ρεκόρ πτώσης είχε σημειωθεί τον Αύγουστο (-12,71%). Επί έξι μήνες η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας γράφει αρνητικό πρόσημο μπροστά: Ιούλιος (-11,24%), Αύγουστος (-12,71%), Σεπτέμβριος (-5,16%), Οκτώβριος (-8,26%), Νοέμβριος (-9,96%) και Δεκέμβριος (-13,69%).

Σε απόλυτα μεγέθη η ζήτηση κατρακύλησε στις 4.050 Γιγαβατώρες τον Δεκέμβριο από 4.687 τον αντίστοιχο μήνα του 2021. Τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις έσβησαν επί της ουσίας δύο εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Το μεγαλύτεο ψαλίδι

Οι καταναλωτές που ηλεκτροδοτούνται από το δίκτυο διανομής, δηλαδή νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις μείωσαν τον Δεκέμβριο την κατανάλωση κατά 15,61%. Πρόκειται επίσης για το μεγαλύτεροι ψαλίδι που έχει μπει ποτέ. Οι πελάτες υψηλής τάσης, δηλαδή οι ενεργοβόρες βιομηχανίες περιόρισαν κατά 1,51% τη ζήτηση ρεύματος.

Η παραγωγή

Ως επακόλουθο της μεγάλης πτώσης της ζήτησης ήταν και η κατρακύλα της καθαρής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας τον Δεκέμβριο.

Βούτηξε κατά 21,93% με την συνολική καθαρή παραγωγή να ανέρχεται στις 3.815 Γιγαβατώρες.

Το μεγαλύτερο μερίδιο κατέλαβε η θερμική παραγωγή (μονάδες φυσικού αερίου και λιγνίτη), οι ΑΠΕ ακολούθησαν με 35,6% και τα υδροηλεκτρικά με 7, 67%.

Χρήστος Κολώνας/ot.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο