Η Γερμανία αψηφά ότι το «κλειδί» με τις ΗΠΑ στα όπλα είναι το καλύτερο για την Ουκρανία
Πηγή Φωτογραφίας: Olivier Hoslet/EPA/timeline.gr/AP photo
Η κυβέρνηση της Γερμανίας είναι προκλητική, υποστηρίζοντας ότι η αυστηρή προσέγγισή της στις παραδόσεις όπλων είναι ο καλύτερος τρόπος για να υποστηρίξει την Ουκρανία και ο μόνος τρόπος που μπορεί να το κάνει, κρατώντας παράλληλα το εγχώριο κοινό της. Οι σύμμαχοι του καγκελαρίου Όλαφ Σολτς κατηγορούν τους επικριτές του ότι είναι «αφοσιωμένοι» στο να τον κάνουν αποδιοπομπαίο τράγο.
Ο Γερμανός ηγέτης αντιμετώπισε αυξανόμενη κριτική την περασμένη εβδομάδα από διεθνείς και εγχώριους εταίρους σχετικά με την παρατεταμένη απόφαση να προμηθεύσει στην Ουκρανία άρματα μάχης Leopard 2, τα οποία κατασκευάζονται στη Γερμανία και απαιτούν εξουσιοδότηση από το Βερολίνο για επανεξαγωγή από άλλες χώρες.
Ένα αδιέξοδο στο ζήτημα των τανκς λύθηκε μόλις την περασμένη Τετάρτη, όταν η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε ότι θα στείλει επίσης 31 δικά της άρματα μάχης Abrams στην Ουκρανία, πληρώντας έναν όρο στον οποίο φέρεται να επέμεινε το Βερολίνο για την απελευθέρωση του Leopard 2.
Αυτή η λογική «κλειδώματος», που φαινομενικά ακολουθήθηκε για να αποφευχθεί η ανάδειξη της Γερμανίας ως επιτιθέμενος στα μάτια του Κρεμλίνου, έχει επικριθεί καθώς φαίνεται να αμφισβητεί την εγγύηση ασφαλείας που παρέχεται από το άρθρο 5 του ιδρυτικού χάρτη του ΝΑΤΟ. Η ομιλία του Scholz Zeitenwende τον Φεβρουάριο του περασμένου έτους είχε αυξήσει τις προσδοκίες σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες ότι το Βερολίνο θα έπαιρνε στο μέλλον μια πιο τολμηρή πρωτοβουλία σε στρατιωτικά ζητήματα.
Αλλά η άποψη στους κύκλους της γερμανικής κυβέρνησης είναι ότι ο στενός συντονισμός παραμένει απαραίτητος για τη στήριξη της κυμαινόμενης εγχώριας υποστήριξης για τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης που εξοπλίζει την Ουκρανία.
«Η κυβέρνηση θα κινδύνευε να χάσει την υποστήριξη του κοινού εάν ακολουθούσαμε το παράδειγμα των ανθρώπων που επικρίνουν την καγκελάριο από το περιθώριο», δήλωσε ένας κυβερνητικός αξιωματούχος. «Θέλουμε να είμαστε σε θέση να υποστηρίξουμε την Ουκρανία μέχρι το τέλος. Και αυτό σημαίνει ότι πρέπει να κρατήσουμε τους ανθρώπους στο σκάφος».
Οι δημοσκοπήσεις έδειξαν ότι η γερμανική κοινή γνώμη είναι ομοιόμορφα διχασμένη σχετικά με το αν η κυβέρνησή της πρέπει να στείλει άρματα μάχης για να υποστηρίξει την Ουκρανία ή όχι, με σημάδια στροφής σε μια οριακά υποστηρικτική θέση μόνο τις τελευταίες δύο εβδομάδες.
Μια δημοσκόπηση του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα ZDF που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή έδειξε ότι το 54% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι ήταν σωστό να παραδοθούν άρματα μάχης Leopard 2 και το 38% επέκρινε το βήμα. Στα κράτη της πρώην σοσιαλιστικής ανατολής, ωστόσο, τα στοιχεία αντιστράφηκαν περίπου.
Οι σύμμαχοι του Σοσιαλδημοκρατικού Σολτς κάνουν παραλληλισμούς με τον πρώην καγκελάριο του SPD Χέλμουτ Σμιντ, ο οποίος το 1979 πίεσε για τη διττή απόφαση του ΝΑΤΟ που οδήγησε τις ΗΠΑ να δεσμευτούν για αυξημένη στρατιωτική παρουσία στην Ευρώπη.
Διατηρώντας ψυχραιμία και αγνοώντας τους υστερικούς επικριτές του, υποστηρίζουν ότι η μεθοδική διαπραγμάτευση του Scholz έχει αποφέρει καθαρά θετικά για το Κίεβο. «Το αποτέλεσμα είναι μάλλον καλύτερο από αυτό που θα περίμενε οποιοσδήποτε από αυτούς που ήθελαν να δουν τανκς να πηγαίνουν στην Ουκρανία», είπε ένας αξιωματούχος.
Η κριτική για την αναβλητικότητα του Σολτς προήλθε από τους μικρότερους εταίρους του στο συνασπισμό των Πρασίνων και φιλελεύθερων, αλλά και από συμμάχους στην ΕΕ, όπως η Πολωνία, της οποίας η οργή για το Βερολίνο ορισμένοι Γερμανοί σχολιαστές απέρριψαν ως κίνητρο των εκλογών που έρχονται αυτό το φθινόπωρο.
Την περασμένη εβδομάδα, η Γερμανία απέστειλε τις πρώτες δύο από τις τρεις μονάδες αεράμυνας Patriot που πρόκειται να εγκατασταθούν κοντά στα σύνορα της Πολωνίας με την Ουκρανία για την αποτροπή αδέσποτων πυραύλων, μια πρόταση που η Βαρσοβία αρχικά απέρριψε αλλά στη συνέχεια αποδέχτηκε μετά από δημόσια κατακραυγή.
«Υπάρχει μεγάλη αφοσίωση στη χρήση της Γερμανίας ως αποδιοπομπαίο τράγο», είπε ο αξιωματούχος. «Υπάρχουν άλλοι που διαμορφώνουν την αφήγηση, που ίσως δεν καταλαβαίνουν πολύ αυτό που κάνουμε ή δεν είναι απαραίτητα πολύ φιλικοί απέναντί μας ή έχοντας κατά νου τα καλύτερα συμφέροντά μας».
Πηγή: theguardian.com/(Philip Oltermann, Kate Connolly in Berlin)
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας