Οικονομία

Νέα μέτρα στήριξης στα νοικοκυριά πριν τις κάλπες

Ο χάρτης των μέτρων στήριξης που έρχονται τους επόμενους μήνες.

O Φεβρουάριος αναδεικνύεται σε μήνα «κλειδί» για το ύψος του δημοσιονομικού χώρου που θα δημιουργηθεί τελικά το 2022 ώστε να καθοριστούν και οι όποιες επιπλέον παρεμβάσεις για τη ενίσχυση των εισοδημάτων ως ανάχωμα στην ακρίβεια. Τα τελικά στοιχεία αναμένονται στα τέλη Φεβρουαρίου, με τις πρώτες εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για ένα ποσό γύρω στα 600-700 εκατ. ευρώ χωρίς να αποκλείεται να είναι ακόμα μεγαλύτερο.

Σημαντική παράμετρος τα τέλη κυκλοφορίας καθώς λόγω της δίμηνης παράτασης που δόθηκε ένα δεκαήμερο πριν το τέλος του 2022 είχε ως αποτέλεσμα από το 1,1 δισ. ευρώ που μπαίνει ετησίως στα κρατικά ταμεία, να απομένουν περίπου 500 εκατ. ευρώ προς είσπραξη. Σε συνδυασμό μάλιστα με την πορεία των φορολογικών εσόδων γενικότερα αλλά και την πτωτική, έως τώρα, πορεία των τιμών ενέργειας, αυξάνει τα δημοσιονομικά περιθώρια της κυβέρνησης, ενισχύοντας μέρα με τη μέρα τη συζήτηση για νέα μέτρα στήριξης μέχρι τις εκλογές.

Όπως άλλωστε δήλωσε και ο πρωθυπουργός πριν από λίγες ημέρες, με τις τιμές στην ενέργεια να υποχωρούν (αν και κανείς δεν γνωρίζει αν αυτό θα συνεχιστεί το επόμενο διάστημα, δεδομένου ότι οι γεωπολιτικές εντάσεις παραμένουν), προτεραιότητα δίνεται στην αντιμετώπιση της ακρίβειας στα τρόφιμα. Το πρώτο βήμα θα γίνει με το market pass, καθώς στα μέσα Φεβρουαρίου αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων από τους δικαιούχους και οι πρώτες πληρωμές να πραγματοποιούνται έως τις 3 Μαρτίου. Ωστόσο, δεν αποκλείεται να δούμε αύξηση του ποσού ή ακόμα και παράταση του μέτρου.

Από την άλλη, δεν μπορεί να αποκλειστεί η καταβολή μίας ακόμα έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης το Πάσχα, στα πρότυπα των Χριστουγέννων, αν και πολλά θα εξαρτηθούν από τον ακριβή χρόνο διεξαγωγής των εκλογών.

Mόλις την Παρασκευή, ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για παρεμβάσεις στο θέμα της προσωπικής διαφοράς που στέρησε την αύξηση 7,75% σε 910.000 συνταξιούχους. Αφορμή στάθηκε το γεγονός ότι το 5,5% των συνταξιούχων με μεγάλη προσωπική διαφορά δεν είδε αύξηση στο εισόδημά του από οποιαδήποτε πηγή.

Στο τραπέζι παραμένει και το ενδεχόμενο περαιτέρω μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών, καθώς έως τώρα έχουν μειωθεί κατά 4,4% και απομένει ένα 0,6% για να υλοποιηθεί το σύνολο της προεκλογικής δέσμευσης της παρούσας κυβέρνησης. Σε αυτό θα πρέπει να προστεθεί και η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού από την 1η Απριλίου. Η σχετική διαδικασία έχει ξεκινήσει, με τη σχετική εισήγηση από τον υπουργό Εργασίας στο υπουργικό συμβούλιο να αναμένεται έως τις 10 Μαρτίου, οπότε και θα ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις για το ακριβές ποσοστό αύξησης.

Οι όποιες αποφάσεις ληφθούν θα εξαρτηθούν από τον δημοσιονομικό χώρο που θα δημιουργηθεί, χωρίς να θέτουν σε κίνδυνο τη δημοσιονομική ισορροπία. Σύμφωνα με τις προβλέψεις του φετινού προϋπολογισμού, θα καταγραφεί πρωτογενές πλεόνασμα, ενώ κεντρικός στόχος παραμένει η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο