Γαλλίδα πρωθυπουργός: Η συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση «δεν είναι διαπραγματεύσιμη»
Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου
Παρά τις αυξανόμενες επικρίσεις κατά του νομοσχεδίου που θα αυξήσει την ηλικία συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 έτη, η κυβέρνηση παραμένει στη θέση της, καθώς η χώρα προετοιμάζεται για μια ταραχώδη εβδομάδα ενόψει της απεργίας της Τρίτης.
Μία ημέρα πριν η γαλλική Εθνοσυνέλευση εξετάσει το νέο επίμαχο νομοσχέδιο για το συνταξιοδοτικό, φαίνεται ότι η αναβολή της αύξησης της ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 έτη, η οποία επικρίνεται ευρέως από τα συνδικάτα και το μεγαλύτερο μέρος της αντιπολίτευσης, είναι βέβαιο ότι θα υιοθετηθεί, σύμφωνα με την πρωθυπουργό της Γαλλίας Elisabeth Borne.
«Η ηλικία συνταξιοδότησης στα 64 έτη δεν είναι πλέον διαπραγματεύσιμη», δήλωσε την Κυριακή σε συνέντευξή της στο France Inter. «Αυτός είναι ο συμβιβασμός που προτείναμε αφού ακούσαμε τις οργανώσεις των εργοδοτών και των συνδικάτων και αφού ανταλλάξαμε απόψεις με τις διάφορες κοινοβουλευτικές ομάδες», πρόσθεσε.
Ο βουλευτής της ακροδεξιάς αντιπολίτευσης Rassemblement National Julien Odoul καταδίκασε αυστηρά τη στάση της Μπορν στον σταθμό France Inter, υποστηρίζοντας ότι «η αξιοπρέπεια του γαλλικού λαού είναι πάντα διαπραγματεύσιμη».
«Δεν είναι αρμοδιότητα της πρωθυπουργού να αποφασίζει για την κοινοβουλευτική συζήτηση. Δεν είναι στο χέρι της να αποφασίζει ποια μέτρα θα υιοθετηθούν από τους βουλευτές, τι θα είναι διαπραγματεύσιμο ή όχι», δήλωσε ο Odoul.
Ακόμα και στις τάξεις του κεντροδεξιού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, που συνήθως είναι σύμμαχος της κυβέρνησης στο Κοινοβούλιο, οι δηλώσεις της Μπορν προκάλεσαν εντύπωση. Ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος του κόμματος, Aurélien Pradié, επέκρινε την πρωθυπουργό σε συνέντευξή του στο France 3 Borne.
«Πρέπει να πω ότι η σημερινή πρωινή μαγκιά αρχίζει να με κάνει να πιστεύω ότι, κατά βάθος, οι Μακρονιστές δεν θα αλλάξουν ποτέ», είπε. Παρόλο που το κόμμα του τάσσεται υπέρ των μεταρρυθμίσεων, η υποστήριξη όλων των βουλευτών του δεν είναι εξασφαλισμένη, γεγονός που ανησυχεί τον πρώην ρεπουμπλικάνο υπουργό Οικονομίας Bruno Le Maire.
«Όταν ανήκεις σε μια πλειοψηφία, υποστηρίζεις τις προτάσεις που αποτελούσαν μέρος του προεδρικού σχεδίου», δήλωσε ο Le Maire, προσθέτοντας ότι ελπίζει ότι οι Ρεπουμπλικάνοι θα υποστηρίξουν αυτή τη μεταρρύθμιση «μέχρι τέλους».
Τη Δευτέρα, οι Γάλλοι βουλευτές θα αρχίσουν να εξετάζουν το νομοσχέδιο και τις χιλιάδες τροπολογίες που έχουν κατατεθεί επί του κειμένου αυτού από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τα οποία ελπίζουν να κερδίσουν χρόνο και να εμποδίσουν την υιοθέτησή του.
Από την αριστερή πλευρά, μόνο η ομάδα της αντιπολίτευσης NUPES κατέθεσε 6.938 τροπολογίες στο νομοσχέδιο, σε μια προσπάθεια να «αναγκάσει την κυβέρνηση να εξηγήσει τον νόμο της», σύμφωνα με τον βουλευτή της αριστερής La France Insoumise (LFI) Hadrien Clouet.
«Την προηγούμενη φορά, κάναμε την επιλογή να επιβραδύνουμε τις συζητήσεις για να δώσουμε χρόνο στον κόσμο να κινητοποιηθεί. Αυτή τη φορά, θέλουμε να αναγκάσουμε την κυβέρνηση να εξηγήσει κάθε άρθρο του νομοσχεδίου της», είπε, αναφερόμενος σε μια προηγούμενη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος το 2020, όπου το κόμμα του κατέθεσε 40.000 τροπολογίες.
Στη Γαλλία, σύμφωνα με δημοσκόπηση που διεξήγαγε η Ifop για λογαριασμό του JDD, πάνω από τα δύο τρίτα των Γάλλων (68%) εξακολουθούν να μην είναι υπέρ της, συμπεριλαμβανομένου του 42% των απόλυτα αρνητικών.
Πηγή: Euractiv, [Charles Szumski]
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας