Κόσμος

Η Ευρώπη τελειώνει από φάρμακα

Η Ευρώπη τελειώνει από φάρμακα

Πηγή Φωτογραφίας: healthpharma.gr/pixabay

Τα κοινά φάρμακα, συμπεριλαμβανομένων των αντιβιοτικών και των παυσίπονων για παιδιά, είναι ελλιπή σε ολόκληρο το μπλοκ. Εδώ είναι τι γίνεται για αυτό.

Όταν αισθάνεστε κάτω από τον καιρό, το τελευταίο πράγμα που θέλετε να κάνετε είναι να περπατήσετε από φαρμακείο σε φαρμακείο αναζητώντας βασικά φάρμακα όπως σιρόπι για τον βήχα και αντιβιοτικά. Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι σε όλη την Ευρώπη – που αντιμετωπίζουν μια ιδιαίτερα σκληρή χειμερινή περίοδο σφαλμάτων – πρέπει να κάνουν ακριβώς αυτό.

Από τα τέλη του 2022, οι χώρες της ΕΕ αναφέρουν σοβαρά προβλήματα προσπαθώντας να προμηθευτούν ορισμένα σημαντικά φάρμακα, με την πλειοψηφία να αντιμετωπίζει τώρα ελλείψεις. Πόσο κακή είναι λοιπόν η κατάσταση και, το σημαντικότερο, τι γίνεται για αυτό; Το POLITICO σας καθοδηγεί στα κύρια σημεία.

Πόσο κακές είναι οι ελλείψεις;

Σε μια έρευνα ομάδων που εκπροσωπούν φαρμακεία σε 29 ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των μελών της ΕΕ καθώς και της Τουρκίας, του Κοσσυφοπεδίου, της Νορβηγίας και της Βόρειας Μακεδονίας, σχεδόν το ένα τέταρτο των χωρών ανέφερε περισσότερα από 600 φάρμακα σε έλλειψη και το 20% ανέφερε 200-300 ελλείψεις φαρμάκων . Τα τρία τέταρτα των χωρών δήλωσαν ότι οι ελλείψεις ήταν χειρότερες αυτόν τον χειμώνα από ό,τι πριν από ένα χρόνο. Ομάδες σε τέσσερις χώρες είπαν ότι οι ελλείψεις είχαν συνδεθεί με θανάτους.

Είναι ένα πορτρέτο που υποστηρίζεται από δεδομένα από ρυθμιστικές αρχές. Οι βελγικές αρχές αναφέρουν έλλειψη σχεδόν 300 φαρμάκων. Στη Γερμανία ο αριθμός αυτός είναι 408, ενώ στην Αυστρία περισσότερα από 600 φάρμακα δεν μπορούν να αγοραστούν από τα φαρμακεία αυτή τη στιγμή. Ο κατάλογος της Ιταλίας είναι ακόμη μεγαλύτερος — με περισσότερα από 3.000 φάρμακα που περιλαμβάνονται, αν και πολλά είναι διαφορετικά σκευάσματα του ίδιου φαρμάκου.

Ποια φάρμακα επηρεάζονται;

Τα αντιβιοτικά —ιδιαίτερα η αμοξικιλλίνη, η οποία χρησιμοποιείται για τη θεραπεία λοιμώξεων του αναπνευστικού— είναι σε έλλειψη. Άλλες κατηγορίες φαρμάκων, όπως το σιρόπι για τον βήχα, η παιδική παρακεταμόλη και το φάρμακο για την αρτηριακή πίεση, είναι επίσης σπάνιες.

Γιατί συμβαίνει αυτό?

Είναι ένας συνδυασμός αυξημένης ζήτησης και μειωμένης προσφοράς. Οι εποχικές λοιμώξεις – πρώτα και κύρια η γρίπη και ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (RSV) – ξεκίνησαν νωρίς και είναι ισχυρότερες από το συνηθισμένο. Υπάρχει επίσης ένα ασυνήθιστο ξέσπασμα της νόσου του λαιμού Strep A στα παιδιά. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι το ασυνήθιστα υψηλό επίπεδο δραστηριότητας της νόσου συνδέεται με ασθενέστερο ανοσοποιητικό σύστημα που δεν είναι πλέον εξοικειωμένο με τη σούπα μικροβίων που μας περιβάλλει στην καθημερινή ζωή, λόγω των περιορισμών. Αυτός ο δύσκολος χειμώνας, μετά από μερικά ήρεμα χρόνια (με εξαίρεση το COVID-19), έπιασε απροετοίμαστους τους φαρμακοποιούς. Ο πληθωρισμός και η ενεργειακή κρίση επιβαρύνουν επίσης τις φαρμακευτικές εταιρείες, επηρεάζοντας την προσφορά.

Πέρυσι, η Centrient Pharmaceuticals, μια ολλανδική παραγωγός ενεργών φαρμακευτικών συστατικών, δήλωσε ότι το εργοστάσιό της παράγει κατά ένα τέταρτο λιγότερη παραγωγή σε σχέση με το 2021 λόγω του υψηλού ενεργειακού κόστους. Τον Δεκέμβριο, η InnoGenerics, ένας άλλος κατασκευαστής από την Ολλανδία, διασώθηκε από την κυβέρνηση αφού κήρυξε πτώχευση για να διατηρήσει το εργοστάσιό της ανοιχτό.

Το αποτέλεσμα, σύμφωνα με τη Sandoz, έναν από τους μεγαλύτερους παραγωγούς στην ευρωπαϊκή αγορά γενόσημων, είναι μια ιδιαίτερα «σφιχτή κατάσταση προσφοράς». Ένας εκπρόσωπος είπε στο POLITICO ότι άλλοι ένοχοι περιλαμβάνουν την έλλειψη πρώτων υλών και τους περιορισμούς της παραγωγικής ικανότητας. Πρόσθεσαν ότι η Sandoz είναι σε θέση να ανταποκριθεί στη ζήτηση αυτή τη στιγμή, αλλά «αντιμετωπίζει προκλήσεις».

Πηγή: politico.eu/ CARLO MARTUSCELLI

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments