Μητσοτάκης: Δεν δεχόμαστε απειλές κατά της εθνικής κυριαρχίας μας
Πηγή Φωτογραφίας: ΓτΠ
Για μια ακόμη φορά, μέσα σε λίγες ημέρες, ο Πρωθυπουργός κύριος Κυριάκος Μητσοτάκης χρησιμοποιεί αυστηρή γλώσσα για την προάσπιση της εδαφικής ακεραιότητας της Χώρας. Αυτήν την φορά, ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε σαφές μήνυμα υπεράσπισης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας από την Ιαπωνία.
Συγκεκριμένα, ο Έλληνας Πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον Ιάπωνα ομόλογό του Φουμίο Κισίντα, στο Τόκιο, στην πρωθυπουργική κατοικία του. Μετά το πέρας της συνάντησης, ο κύριος Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε, ανάμεσα στα άλλα, ότι καμία απειλή εναντίον της εθνικής κυριαρχίας της Χώρας δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή.
«Θα κρατάμε πάντα, κ. Πρωθυπουργέ, το παράθυρο του διαλόγου ανοιχτό. Όμως, ως κυρίαρχο έθνος, δεν μπορούμε να δεχτούμε καμία απειλή κατά της κυριαρχίας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων».
Επιπλέον, ο κύριος Μητσοτάκης επανέλαβε την προσήλωσή στο διεθνές δίκαιο και την συναφή επίλυση οποιασδήποτε διαφοράς στη βάση των κανόνων του: «Οι διεθνείς διαφορές πρέπει να επιλύονται με βάση το Διεθνές Δίκαιο και δεν μπορούμε να δεχτούμε οποιαδήποτε μονομερή αλλαγή του status quo με τη χρήση βίας».
Υπενθυμίζεται ότι, πριν από λίγες ημέρες, κατά την επίσκεψή του στην Κομοτηνή, ο Πρωθυπουργός είχε υπερασπιστεί την επέκταση του φράχτη στον Έβρο ποταμό και είχε δεσμευτεί στην στρατηγική επιλογή του διαλόγου, δίχως, όμως, να παραβλέπει τις εδαφικές και ανθελληνικές προκλήσεις των εξ Ανατολής γειτόνων.
Ιδιαίτερα, ο κύριος Κυριάκος Μητσοτάκης είχε αναφέρει πως «όσοι φωνασκούν πως τάχα θα έρθουν μια νύχτα ξαφνικά μπορεί μια νύχτα να ξυπνήσουν και ξαφνικά να προσγειωθούν απότομα στη σκληρή πραγματικότητα. Τα εθνικά και ευρωπαϊκά μας σύνορα θα παραμείνουν θωρακισμένα. Είμαστε έτοιμοι πάντα να κάνουμε διάλογο με την Τουρκία αλλά δεν υπάρχει διάλογος με το παράλογο».
Στις δηλώσεις του στο Τόκιο, ο Έλληνας Πρωθυπουργός πρόσθεσε, μεταξύ άλλων, ότι η Ελλάδα υποστηρίζει την εδαφική κυριαρχία της Ουκρανίας και έκανε ιδιαίτερη μνεία στους Έλληνες που ζουν στην Μαριούπολη.
«Όσον αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία, έχουμε εξ αρχής υποστηρίξει πλήρως την ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας. Είμαστε απολύτως αποφασισμένοι να σταθούμε στο πλευρό της Ουκρανίας για όσο χρειαστεί. Έχουμε έναν επιπρόσθετο λόγο ευαισθησίας εμείς όσον αφορά το ζήτημα της Ουκρανίας, κ. Πρωθυπουργέ: μέλη της ελληνικής κοινότητας στη Μαριούπολη ήταν μεταξύ των πρώτων άμαχων θυμάτων, τις πρώτες κιόλας ημέρες του πολέμου».
Ο κύριος Μητσοτάκης συμπλήρωσε, ακόμη, ότι το διεθνές δίκαιο αποτελεί, για τον ίδιο και την Ελλάδα, τη βάση προς μία ειρηνική, υπερεθνική τάξη: «Πιστεύουμε ακράδαντα σε μια διεθνή τάξη βασισμένη σε κανόνες, όπου το Διεθνές Δίκαιο γίνεται σεβαστό και οι αναθεωρητικές ατζέντες δεν είναι αποδεκτές».
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας