«Όχι» Μπάιντεν σε αποστολή μαχητικών F-16 στο Κίεβο – «Παράθυρο» από Γαλλία και Πολωνία
Πηγή Φωτογραφίας: Sky News- Αρχείου
Ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας αναμένεται στο Παρίσι σήμερα, Τρίτη, για να συναντηθεί με τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν εν μέσω συζήτησης μεταξύ των συμμάχων του Κιέβου για το αν θα προμηθεύσει μαχητικά αεροσκάφη για τον πόλεμο εναντίον της Ρωσίας, αφού ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να παράσχει F-16.
Η Ουκρανία σχεδίαζε να πιέσει για δυτικά μαχητικά τέταρτης γενιάς όπως τα F-16 αφού εξασφάλισε τις προμήθειες των κύριων αρμάτων μάχης την περασμένη εβδομάδα, δήλωσε την Παρασκευή σύμβουλος του υπουργού Άμυνας Ολέκσι Ρέζνικοφ.
Ερωτηθείς στον Λευκό Οίκο τη Δευτέρα εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες θα παράσχουν F-16, ο Μπάιντεν είπε στους δημοσιογράφους «όχι».
Ωστόσο, η Γαλλία και η Πολωνία φαίνεται να είναι πρόθυμες να ικανοποιήσουν οποιοδήποτε τέτοιο αίτημα από την Ουκρανία, με τον Μακρόν να λέει σε δημοσιογράφους στη Χάγη τη Δευτέρα ότι «εξ ορισμού τίποτα δεν αποκλείεται» όταν πρόκειται για στρατιωτική βοήθεια.
Σε δηλώσεις που μεταδόθηκαν στη γαλλική τηλεόραση πριν μιλήσει ο Μπάιντεν στην Ουάσιγκτον, ο Μακρόν τόνισε ότι οποιαδήποτε τέτοια κίνηση θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της ανάγκης να αποφευχθεί η κλιμάκωση και των διαβεβαιώσεων ότι το αεροσκάφος δεν θα «αγγίξει ρωσικό έδαφος». Είπε ότι ο Ρεζνίκοφ θα συναντηθεί επίσης με τον Γάλλο ομόλογό του Σεμπαστιέν Λεκορνού στο Παρίσι σήμερα.
Στην Πολωνία τη Δευτέρα, ο πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι δεν απέκλεισε επίσης πιθανή προμήθεια F-16 στη γειτονική Ουκρανία, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, προ των ανακοινώσεων Μπάιντεν.
Ο Μοραβιέτσκι είπε σε δηλώσεις που αναρτήθηκαν στον ιστότοπό του ότι οποιαδήποτε τέτοια μεταφορά θα πραγματοποιηθεί «σε πλήρη συντονισμό» με τις χώρες του ΝΑΤΟ.
Ο Άντριι Γιέρμακ, επικεφαλής του γραφείου του προέδρου της Ουκρανίας, εντόπισε «θετικά μηνύματα» από την Πολωνία και είπε ότι η Γαλλία «δεν αποκλείει» μια τέτοια κίνηση, σε ξεχωριστές αναρτήσεις στο κανάλι του στο Telegram.
Το σχόλιο του Μπάιντεν ήρθε λίγο αφότου ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε ότι η Ρωσία είχε αρχίσει να εκδικείται για την αντίσταση της Ουκρανίας στην εισβολή της με ανελέητες επιθέσεις στα ανατολικά, όπου φαινόταν να σημειώνει σταδιακά κέρδη.
Ο Ζελένσκι έχει προειδοποιήσει εδώ και εβδομάδες ότι η Μόσχα σκοπεύει να εντείνει την επίθεσή της έπειτα από περίπου δύο μήνες αδιεξόδου κατά μήκος της πρώτης γραμμής που εκτείνεται στα νότια και τα ανατολικά.
Η Ουκρανία κέρδισε τεράστια ώθηση την περασμένη εβδομάδα, όταν η Γερμανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν σχέδια για την παροχή βαρέων αρμάτων μάχης, τερματίζοντας εβδομάδες διπλωματικών αδιεξόδων για το θέμα.
Αν και δεν υπήρχε κανένα σημάδι ευρύτερης νέας ρωσικής επίθεσης, ο διαχειριστής των ελεγχόμενων από τη Ρωσία περιοχών της ανατολικής επαρχίας Ντονέτσκ της Ουκρανίας, Ντένις Πουσίλιν, είπε ότι τα ρωσικά στρατεύματα είχαν εξασφαλίσει μια βάση στο Βουλεντάρ, πόλη εξόρυξης άνθρακα της οποίας τα ερείπια ήταν ουκρανικός προμαχώνας από την αρχή του πολέμου.
Ο Πουσίλιν είπε ότι παρά τις «τεράστιες απώλειες» οι ουκρανικές δυνάμεις εδραίωσαν τις θέσεις τους σε βιομηχανικές εγκαταστάσεις.
«Μάχη για κάθε μέτρο γης»
Ο Πουσίλιν είπε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις ρίχνουν ενισχύσεις στο Μπαχμούτ, τη Μαρίνκα και το Βουχλεντάρ, πόλεις που εκτείνονται από βορρά προς νότο, δυτικά της πόλης του Ντόνετσκ. Το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS ανέφερε ότι οι ρωσικές δυνάμεις προχωρούσαν, αλλά «όχι ξεκάθαρα, αφού εδώ γίνεται μάχη κυριολεκτικά για κάθε μέτρο».
Ο Ουκρανός στρατιωτικός αναλυτής Όλεγκ Ζντάνοφ είπε ότι η Ουκρανία εξακολουθεί να ελέγχει τη Μαρίινκα και το Βουχλεντάρ, όπου οι ρωσικές επιθέσεις ήταν λιγότερο έντονες χθες, Δευτέρα.
Ο σύμβουλος του Πουσίλιν, Γιαν Γκαγκίν, είπε ότι μαχητές της ρωσικής μισθοφορικής δύναμης Wagner είχαν αναλάβει μερικό έλεγχο ενός δρόμου ανεφοδιασμού που οδηγεί στο Μπαχμούτ, μια πόλη που βρίσκεται στο επίκεντρο της Μόσχας εδώ και μήνες.
Μια μέρα νωρίτερα, ο επικεφαλής της Wagner είπε ότι οι μαχητές του είχαν εξασφαλίσει το Μπλαχοντάτνε, ένα χωριό βόρεια του Μπαχμούτ, αν και το Κίεβο είπε ότι απέκρουσε τις επιθέσεις.
Στην κεντρική περιοχή Ζαπορίζια και στη Χερσώνα στον νότο, οι ρωσικές δυνάμεις βομβάρδισαν περισσότερους από 40 οικισμούς, δήλωσε το Γενικό Επιτελείο της Ουκρανίας. Στους στόχους περιλαμβάνεται η Χερσώνα, όπου υπήρξαν θύματα.
Οι Ρώσοι εξαπέλυσαν επίσης τέσσερις επιθέσεις με ρουκέτες στο Οτσάκιβ, νότια του Μικολάιφ, είπε ο στρατός, την ημέρα που ο Ζελένσκι συναντήθηκε με την Δανή πρωθυπουργό στο Μικολάιφ, στα βορειοανατολικά.
Δυτικές καθυστερήσεις
Ο Ζελένσκι παροτρύνει τη Δύση να επισπεύσει την παράδοση όπλων, ώστε η Ουκρανία να μπορέσει να προχωρήσει στην επίθεση, αλλά τα περισσότερα από τα εκατοντάδες τανκς που έχουν υποσχεθεί οι δυτικές χώρες απέχουν μήνες από την παράδοση.
Ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Μπεν Ουάλας δήλωσε ότι τα 14 άρματα μάχης Challenger που δώρισε η Βρετανία θα βρίσκονται στην πρώτη γραμμή γύρω στον Απρίλιο ή τον Μάιο, χωρίς να δώσει ακριβές χρονοδιάγραμμα.
Την ίδια στιγμή, Γαλλία και Αυστραλία αποκάλυψαν τη Δευτέρα σχέδια για από κοινού κατασκευή πυρομαχικών για την Ουκρανία, καθώς οι δύο χώρες επιδιώκουν να ενισχύσουν την αμυντική συνεργασία και να ξεπεράσουν τη διαμάχη σχετικά με την απόφαση της Καμπέρα να εγκαταλείψει τα σχέδια αγοράς γαλλικών υποβρυχίων πριν από δύο χρόνια. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε ότι οι δυτικές χώρες που προμηθεύουν όπλα «εμπλέκονται όλο και περισσότερο άμεσα στη σύγκρουση – αλλά δεν έχει τη δυνατότητα να αλλάξει την πορεία των γεγονότων και δεν θα το κάνει».
Το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου με έδρα τις ΗΠΑ ανέφερε ότι «η αποτυχία της Δύσης να παράσχει το απαραίτητο υλικό» πέρυσι ήταν ο κύριος λόγος που η πρόοδος του Κιέβου είχε σταματήσει από τον Νοέμβριο.
Οι ερευνητές ανέφεραν σε έκθεσή του ότι η Ουκρανία θα μπορούσε ακόμα να ανακαταλάβει εδάφη μόλις φτάσουν τα υπεσχημένα όπλα.
Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, την οποία η Μόσχα δικαιολογεί ως απαραίτητη για να προστατευθεί από τους δεσμούς της γείτονά της με τη Δύση, έχει σκοτώσει δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους και έχει εκδιώξει εκατομμύρια από τα σπίτια τους.
Σολτς: Οι Ουκρανοί έχουν τον πρώτο λόγο για ειρήνευση
Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς τόνισε χθες, Δευτέρα, ότι δεν μπορεί να κλειστεί συμφωνία ειρήνης χωρίς τους Ουκρανούς ή να τους επιβληθεί, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον βραζιλιάνο πρόεδρο Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, στην οποία φάνηκε πως οι δύο ηγέτες έχουν διαφορετικές προσεγγίσεις όσον αφορά τον πόλεμο.
Ο κ. Σολτς επισήμανε πως η Ρωσία πρέπει να αποσύρει τα στρατεύματά της για να διεξαχθούν ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις.
Νωρίτερα, ο Βραζιλιάνος πρόεδρος επισήμαινε πως δεν ακούει να λέγονται πολλά για τη διεξαγωγή ειρηνευτικών συνομιλιών στις συζητήσεις για την εισβολή του στρατού της Ρωσίας στην Ουκρανία την 24η Φεβρουαρίου 2022.
Ταυτόχρονα, ο Λούλα ντα Σίλβα δήλωσε ότι Βραζιλία δεν θα προμηθεύσει την Ουκρανία με πυρομαχικά για τα άρματα μάχης Leopard 2 που υποσχέθηκε πρόσφατα να στείλει η Γερμανία στο Κίεβο.
Η Μπραζίλια δεν σκοπεύει επίσης να στείλει πυρομαχικά για τα γερμανικής κατασκευής αντιαεροπορικά τεθωρακισμένα Gepard που έχουν σταλεί ήδη στην Ουκρανία, πρόσθεσε.
«Η Βραζιλία δεν ενδιαφέρεται να στείλει πυρομαχικά για να χρησιμοποιηθούν στον πόλεμο μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας», ξεκαθάρισε ο Λούλα κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Σολτς.
«Η Βραζιλία είναι χώρα της ειρήνης. Και γι’ αυτό η Βραζιλία δεν θέλει καμία συμμετοχή σε αυτό τον πόλεμο, ούτε καν έμμεσα», επέμεινε ο κεντροαριστερός πρόεδρος.
Το Βερολίνο έχει παραδώσει 30 Gepard στο Κίεβο και έχει υποσχεθεί να στείλει άλλα επτά. Όμως τα πυρομαχικά για τα οχήματα αυτά, που είναι εφοδιασμένα με δίδυμα αντιαεροπορικά πυροβόλα κατευθυνόμενα με ραντάρ, είναι πλέον λιγοστά. Αν και η γερμανική κατασκευάστρια Rheinmetall ετοιμάζεται να θέσει σε λειτουργία εργοστάσιο που θα κατασκευάζει πυρομαχικά γι’ αυτά, η παραγωγή δεν αναμένεται να αρχίσει πριν από τον Ιούνιο και οι πρώτες ποσότητες θα είναι έτοιμες για παράδοση τον Ιούλιο.
Ήδη τον Απρίλιο του 2022, η Γερμανία προσέγγισε τη Βραζιλία προκειμένου να εξασφαλίσει ως και 300.000 βλήματα για τα Gepard. Όμως πλέον ο Λούλα απέκλεισε κάθε τέτοιο ενδεχόμενο.
Πέρα από Gepard, οι βραζιλιάνικες ένοπλες δυνάμεις διαθέτουν επίσης γερμανικής κατασκευής βαριά άρματα μάχης Leopard 1, παλαιότερου τύπου.
ΝΑΤΟ και Ιαπωνία
Το NATO θα συνεχίσει να ενισχύει την εταιρική σχέση του με την Ιαπωνία εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα ο γενικός γραμματέας του, Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος είχε συνομιλίες με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Φούμιο Κισίντα στο Τόκιο.
«Ο πόλεμος στην Ουκρανία μετράει για όλους μας», ανέφερε ο κ. Στόλτενμπεργκ, προσθέτοντας πως «είμαστε ιδιαίτερα ευγνώμονες για την υποστήριξη που προσφέρει η Ιαπωνία», ειδικά σε ό,τι αφορά τα «μεταγωγικά αεροσκάφη» και τις «δυνατότητες μεταφοράς φορτίου» της χώρας.
Η περιοδεία του Νορβηγού επικεφαλής του Οργανισμού του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού στην Ασία, που συμπεριέλαβε επίσης επίσκεψη στη Νότια Κορέα, έχει σκοπό την ενίσχυση των σχέσεων με συμμάχους των ΗΠΑ, εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία και με φόντο την κλιμάκωση των εντάσεων με την Κίνα.
Στη Σεούλ χθες, Δευτέρα, ο Στόλτενμπεργκ κάλεσε τη Νότια Κορέα να κλιμακώσει τη στρατιωτική βοήθεια που προσφέρει στην Ουκρανία, ακολουθώντας το παράδειγμα άλλων κρατών, τα οποία μετέβαλαν την πολιτική τους να μη στέλνουν όπλα σε εμπόλεμες χώρες έπειτα από την εισβολή της Ρωσίας στην ουκρανική επικράτεια την 24η Φεβρουαρίου 2022.
Στο μεταξύ, Ρωσία και Λευκορωσία ξεκίνησαν εβδομαδιαία εκπαίδευση προσωπικού για την κοινή διοίκηση της περιφερειακής τους ομάδας δυνάμεων, ανακοίνωσε την Τρίτη το υπουργείο Άμυνας της Λευκορωσίας.
Η εκπαίδευση αποτελεί μέρος της προετοιμασίας για κοινές ασκήσεις που θα πραγματοποιήσουν οι δύο χώρες στη Ρωσία τον Σεπτέμβριο, πρόσθεσε το υπουργείο στη δήλωσή του.
Πηγή: AFP, dpa, Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας