Πώς οι ακτιβιστές διαμόρφωσαν την καταστροφή της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ
Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου- CNBC
Η διαδικασία της Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ θα έπρεπε να ήταν η ευκολότερη ένταξη στην ιστορία της συμμαχίας — τότε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποφάσισε να παίξει σκληρά, αναμιγνύοντας τους νόμιμους φόβους για την τρομοκρατία με την εκλογική καιροσκοπική πολιτική.
Δυστυχώς, διάφοροι ακτιβιστές στη Σουηδία, κάποιοι συνδεδεμένοι με το Κρεμλίνο, αποφάσισαν στη συνέχεια να εκμεταλλευτούν αυτή την εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση και επιδεινώνοντας τον Ερντογάν και την Τουρκία, έχουν βοηθήσει τώρα να μετατραπεί η ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ από σχεδόν εγγυημένη σε μια που βρίσκεται τώρα σε σοβαρό κίνδυνο — και άλλα οι χώρες πρέπει να διδαχθούν από αυτό το χάλι.
Όταν οι ηγέτες του ΝΑΤΟ συγκεντρώθηκαν για τη Σύνοδο Κορυφής της Μαδρίτης τον περασμένο Ιούλιο, ακούγεται ένας θόρυβος στον αέρα: οι Συμμαχικές χώρες ανυπομονούσαν να καλωσορίσουν δύο νέα μέλη — και να το κάνουν εντός μηνών και όχι ετών. Ήταν βέβαιο ότι θα ενέκριναν και θα επικύρωναν γρήγορα τις αιτήσεις ένταξης από τη Σουηδία και τη Φινλανδία – δύο χώρες που ήταν ήδη εξαιρετικά στενοί εταίροι του ΝΑΤΟ και θα έφερναν επίσης σημαντικά στρατιωτικά μέσα στη συμμαχία.
Αλίμονο, υπήρχε και το θέμα των προεδρικών εκλογών στην Τουρκία.
«Θα συμβούλευα τους μελλοντικούς υποψηφίους του ΝΑΤΟ να ελέγξουν το εκλογικό πρόγραμμα των κρατών μελών πριν υποβάλουν την αίτησή τους», μου είπε πέρυσι ένας εξοργισμένος Σουηδός νομοθέτης. Αλλά μέχρι τότε, ο Ερντογάν είχε ξεκαθαρίσει ότι η Τουρκία δεν επρόκειτο να επικυρώσει την αίτηση από τη Σουηδία -και ως εκ τούτου τη Φινλανδία- σύντομα, πιθανότατα όχι μόνο μετά τις προεδρικές εκλογές της Τουρκίας, οι οποίες είναι τώρα προγραμματισμένες να διεξαχθούν τον Μάιο.
Σε όλη τη διάρκεια, ο Τούρκος πρόεδρος, καθώς και αξιωματούχοι που μιλούσαν για λογαριασμό του, συνέχισαν να επικοινωνούν μέσω των μέσων ενημέρωσης ότι η Σουηδία δεν είχε εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που είχε δεσμευτεί στο μνημόνιο που υπέγραψε με τη Φινλανδία και την Τουρκία τον περασμένο Ιούνιο. Η συμφωνία σχεδιάστηκε για να κατευνάσει τους φόβους της Τουρκίας σχετικά με τη Σουηδία – και σε πολύ μικρότερο βαθμό τη Φινλανδία – που φιλοξενεί Κούρδους ακτιβιστές που η Άγκυρα θεωρεί απειλή για την εθνική ασφάλεια.
Και εδώ είναι που οι ακτιβιστές που αντιτίθενται στη σουηδική ένταξη στο ΝΑΤΟ φαίνεται να εντόπισαν μια ευκαιρία.
Την περασμένη εβδομάδα, μια μικροσκοπική φιλοκουρδική ομάδα που αυτοαποκαλείται Επιτροπή Ροζάβα της Σουηδίας εμφανίστηκε στο Δημαρχείο της Στοκχόλμης με ένα ομοίωμα του Ερντογάν. Στη συνέχεια το ομοίωμα κρεμάστηκε από τα πόδια του. Ο Σουηδός πρωθυπουργός Ulf Kristersson χαρακτήρισε την πράξη δολιοφθορά, ενώ ο εκπρόσωπος του Ερντογάν Fahrettin Altun έγραψε στο Twitter: «Καταδικάζουμε με τον πιο έντονο τρόπο τη στόχευση της Τουρκίας και του δημοκρατικά εκλεγμένου προέδρου της από μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης PKK στη Σουηδία. . . Το ότι οι τρομοκράτες του PKK μπορούν να αμφισβητήσουν τη σουηδική κυβέρνηση στην καρδιά της Στοκχόλμης είναι απόδειξη ότι οι σουηδικές αρχές δεν έχουν λάβει τα απαραίτητα μέτρα κατά της τρομοκρατίας — όπως ισχυρίζονται τις τελευταίες ημέρες».
Τέσσερις ημέρες αργότερα, μια ομάδα ακροδεξιών ακτιβιστών με επικεφαλής τον Δανό προβοκάτορα Rasmus Paludan συγκεντρώθηκε μπροστά από την πρεσβεία της Τουρκίας στη Στοκχόλμη και έκαψε το Κοράνι. Η Άγκυρα απάντησε γρήγορα: «Αυτό το περιστατικό έδειξε για άλλη μια φορά ότι η Σουηδία δεν εγκατέλειψε την υποστήριξη της τρομοκρατίας», είπε στους δημοσιογράφους ο Numan Kurtulmuş, αντιπρόεδρος του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ερντογάν, προσθέτοντας ότι ως αποτέλεσμα, η Τουρκία μπορεί να μην επικυρώσει ποτέ την αίτηση της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.
Εν τω μεταξύ, αυτές οι ταραχώδεις εξελίξεις οδήγησαν τώρα τη Φινλανδία να διατυπώσει την ασύλληπτη μέχρι τώρα ιδέα ότι μπορεί να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ χωρίς τη Σουηδία.
Αυτό σημαίνει ότι η ουσιαστικά τέλεια εφαρμογή της Σουηδίας υπονομεύτηκε – ενδεχομένως μοιραία – από έναν μικρό αριθμό ακτιβιστών με τρελά αποκλίνουσες ατζέντες, και τώρα φαίνεται ότι η Ρωσία μπορεί κάλλιστα να δημιουργούσε το πρόβλημα.
Η διαμαρτυρία για το κάψιμο του Κορανίου οργανώθηκε και χρηματοδοτήθηκε εν μέρει από τον Chang Frick, έναν δημοσιογράφο που κάποτε εργαζόταν για το ειδησεογραφικό πρακτορείο Russia Today που ελέγχεται από το Κρεμλίνο. Ο Frick διαχειρίζεται έναν αντίθετο ιστότοπο, τον Nyheter Idag, και στο παρελθόν έχει φορέσει ένα μπλουζάκι με το πρόσωπο του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν – αν και πιο πρόσφατα υποστήριξε τους Ουκρανούς πρόσφυγες.
«Είναι απίστευτα δύσκολο να διακρίνει κανείς ποιος κρύβεται πίσω από τέτοιες δραστηριότητες σε μια φιλελεύθερη δημοκρατία και ποιες δραστηριότητες χειραγωγούνται εν μέρει ή εξ ολοκλήρου από ξένους παράγοντες», δήλωσε ο Anton Lif, σύμβουλος διαχείρισης κρίσεων στη σουηδική εταιρεία Combitech. «Μέχρι να υπάρξει απόδειξη που να δείχνει κακόβουλη επιρροή, θα υποθέσω ότι αυτές οι διαμαρτυρίες ήταν απλώς μέρος της ελευθερίας του λόγου στη Σουηδία, αλλά προφανώς τέτοιες δραστηριότητες μπορούν επίσης να εκμεταλλευτούν κακοήθεις παράγοντες», πρόσθεσε.
Πηγή: politico.eu/ELISABETH BRAW
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας