Nέα της αγοράς

Πώς ένα από τα πιο αυθεντικά κεφίρ της Ελλάδας έγινε… χυμός

Ο Ιορδάνης Παπαδόπουλος είχε τη ιδέα να εισαγάγει τον θαυματουργό μύκητα του κεφίρ σε φυσικούς χυμούς. Το αποτέλεσμα; Τα φυσικώς ανθρακούχα αναψυκτικά «Υγιεία», που κέρδισαν το Βραβείο Καινοτομίας στα «Βραβεία Ποιότητας Γαστρονόμος 2022».

Ένας μύκητας που μοιάζει με μικροσκοπικό μπουκετάκι κουνουπιδιού είναι ο περίφημος ζυμομύκητας του κεφίρ. Από την καλλιέργειά του μέσα στο αγελαδινό γάλα παίρνουμε το ομώνυμο ρόφημα, που θεωρείται ιδιαίτερα ωφέλιμο για τον οργανισμό, χάρη στα προβιοτικά που περιέχει. Άλλωστε η λέξη «κεφίρ» προέρχεται από την τουρκική «keyif», που σημαίνει «καλή διάθεση», «κέφι», υποδηλώνοντας την ευχάριστη αίσθηση που προκαλεί η κατανάλωση του ροφήματος μαζί ή μετά το γεύμα.

Αγαπημένο των Ποντίων αλλά και όλων των πληθυσμών των παρευξείνιων χωρών, το κεφίρ κερδίζει ολοένα και περισσότερους πιστούς φίλους, οι οποίοι έχουν ήδη ξεχωρίσει ένα από τα πλέον αγαπημένα τους, το μη αραιωμένο, άρα πυκνό, αυθεντικό, εύγευστο και εύπεπτο κεφίρ «Υγιεία» από μια οικογενειακή μονάδα στον Δρυμό Θεσσαλονίκης. Ο ιδρυτής της εταιρείας και απόγονος προσφύγων από τη Σεβάστεια του Πόντου, Ιορδάνης Παπαδόπουλος, πειραματίστηκε καλλιεργώντας τον θαυματουργό μύκητα για οικογενειακή χρήση.

Το πείραμα γευστικά ήταν ιδιαίτερα επιτυχημένο και πήρε το ρίσκο να το συνεχίσει σοβαρά και οργανωμένα, αλλάζοντας εντελώς επαγγελματική κατεύθυνση και εγκαταλείποντας την παρασκευή και εμπορία-εξαγωγή ενδυμάτων, με την οποία ασχολούνταν έως τότε και η οποία περνούσε εκείνο το διάστημα τεράστια οικονομική κρίση. Το βήμα έγινε στα τέλη του 2006 σε ιδιόκτητο χώρο 10 στρεμμάτων στον Δρυμό Θεσσαλονίκης, όπου βρίσκονται μέχρι σήμερα οι εγκαταστάσεις.

Βιβή Κωνσταντινίδου/kathimerini.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο