Κόσμος

ΝΑΤΟ-Ιαπωνία προσπάθεια συμμαχίας να επεκταθεί προς την Ασία

ΝΑΤΟ-Ιαπωνία προσπάθεια συμμαχίας να επεκταθεί προς την Ασία

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου- SOFREP

Μετά τη Νότια Κορέα και τη Σεούλ, ο Στόλτενμπεργκ κατευθύνθηκε στην Ιαπωνία, ώστε να κορυφώσει την προσπάθεια της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας να ενισχύσει τη σύνδεση της με την περιοχή.

Η συνάντηση μεταξύ του Γενικού Γραμματέα του NATO Γενς Στόλτενμπεργκ και του Ιάπωνα πρωθυπουργού Φούμιο Κισίντα συμβολίζει την προσπάθεια της συμμαχίας να επεκταθεί προς την Ασία. Η διαρκής επιθετικότητα της Πιονγκγιανγκ δίνει το πάτημα στη Συμμαχία να βρεθεί στην περιοχή, υπό το άγρυπνο βλέμμα του Πεκίνου.

Μετά τη Νότια Κορέα και τη Σεούλ, ο Στόλτενμπεργκ κατευθύνθηκε στην Ιαπωνία, ώστε να κορυφώσει την προσπάθεια της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας να ενισχύσει τη σύνδεση της με την περιοχή. Βέβαια, το βασικό θέμα συζήτησης συνέχισε να αποτελεί η αναχαίτιση της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Μία επίσκεψη του Ιάπωνα πρωθυπουργού Κισίντα στο Κίεβο θα ενίσχυε την προσπάθεια πολυμερούς στήριξης της αντίστασης της Ουκρανίας.

Ωστόσο η συμπεριφορά της Κίνας απέναντι στους γείτονες και ιδιαίτερα σχετικά με την Ταϊβάν τέθηκε επί τάπητος. Το ΝΑΤΟ εξακολουθεί να είναι προσεκτικό στις διατυπώσεις του για την Κίνα, ώστε να μην τη χαρακτηρίσει ως αντίπαλο ή εχθρό. Οι Ηνωμένες Πολιτείες φυσικά πιέζουν στο να κατανοήσουν όλοι οι σύμμαχοι πως η Κίνα αποτελεί μία στρατηγική απειλή. Η Ουάσιγκτον μάλιστα θα ήθελε να αποτυπώνεται και στις δημόσιες δηλώσεις του Βορειοατλαντικού Συμφώνου. Ο Στόλτενμπεργκ πάντως εξέφρασε την ανησυχία του για την αυξανόμενη συνεργασία της με τη Ρωσία, επικαλούμενος τα κοινά στρατιωτικά γυμνάσια τους κοντά στην Ιαπωνία. Η Βόρεια Κορέα ωστόσο αποτέλεσε το επίκεντρο της προσοχής σε αυτή την επίσκεψη.

Το βορειοκορεατικό καθεστώς συνεχίζει να κλιμακώνει την ένταση στην περιοχή, με την εκτόξευση βαλλιστικών πυραύλων και τις εχθρικές ανακοινώσεις του κατά πάντων. Κατά συνέπεια είναι ένας λόγος που μπορεί να χρησιμοποιηθεί με ευκολία για την επέκταση του στην περιοχή. Η κατοχή πυρηνικών όπλων και το σκληροπυρηνικό καθεστώς του Κιμ Γιονγκ-Ουν στοιχειοθετούν ένα βασικό επιχείρημα υπέρ αυτής της πρωτοβουλίας.

Η διεύρυνση των συμμαχιών του ΝΑΤΟ στην περιοχή ωστόσο έχει ως βασικό αντίπαλο την Κίνα. Το Πεκίνο είναι κι εκείνο από τη μεριά του προσεκτικό στην αντιμετώπιση της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, καθώς δεν επιθυμεί να αποξενώσει ούτε να αντιπαρατεθεί με τις ευρωπαϊκές χώρες.

Πλέον όμως η Συμμαχία δείχνει τις σαφείς διαθέσεις της να ενισχύσει τους δεσμούς της με τους εταίρους, που κινούνται στο ίδιο μήκος κύματος. Ο Ιάπωνας πρόεδρος Κισίντα και ο Νοτιοκορεάτης πρόεδρος Γιουν Σουκ-Γέολ ήταν οι πρώτοι ηγέτες των χωρών τους που παρευρέθηκαν ως παρατηρητές σε σύνοδο κορυφής του NATO, ενώ ο Στόλτενμπεργκ εξήρε την τοποθέτηση μίας διπλωματικής αποστολής της Σεούλ στην έδρα του NATO, στο πλαίσιο της διμερούς συνεργασίας.

Ας μην ξεχνάμε άλλωστε πως τον περασμένο μήνα, η Ιαπωνία ανακοίνωσε ένα μεγαλεπήβολο σχέδιο ενίσχυσης των αμυντικών δαπανών της σε δυσθεώρητα επίπεδα. Στο ΝΑΤΟ βλέπουν θετικά αυτό το σοβαρό ενδεχόμενο, προσπαθώντας να αξιοποιήσουν τη συγκυρία ώστε να αυξήσουν τη μεταξύ τους συνεργασία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments