Ο Σούνακ δεν έχει ένα μαγικό ραβδί να πληρώσει τις αυξήσεις
Πηγή Φωτογραφίας: shropshirestar/politico
Αντιμέτωπη με την μεγαλύτερη απεργιακή κινητοποίηση της τελευταίας δεκαετίας βρίσκεται η συντηρητική κυβέρνηση του Ρίσι Σούνακ, ο οποίος δηλώνει ότι δεν διαθέτει κάποιο ραβδί «να το χτυπήσει και να μπορέσει να πληρώσει τα αιτήματα των απεργών». Το υψηλό κόστος διαβίωσης υποχρεώνει σε μία μαζική κινητοποίηση, συνέχεια των απεργιακών κινητοποιήσεων στα τέλη του περασμένου έτους.
Δάσκαλοι, μηχανοδηγοί και δημόσιοι υπάλληλοι δίνουν τον τόνο στις σημερινές απεργιακές κινητοποιήσεις, οι οποίες στοχεύουν σε καλύτερες αμοιβές για τους εργαζομένους. Περίπου μισό εκατομμύριο εργαζόμενοι αναμένεται να λάβουν μέρος στη σημερινή απεργία, καθιστώντας την έτσι την μαζικότερη απεργία στο Ηνωμένοι Βασίλειο από το 2011, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των συνδικαλιστικών οργανώσεων.
Οι κινητοποιήσεις φαίνεται, με βάση τα όσα μεταδίδονται έως τώρα, ότι θα είναι έντονες και αισθητές για τους πολίτες κυρίως στις μαζικές μετακινήσεις και στις σχολικές μονάδες. Οι πυροσβέστες έχουν επίσης ταχθεί υπέρ της συμμετοχής σε μαζική απεργία, την πρώτη απεργία μετά από δύο δεκαετίες.
Η Μεγάλη Βρετανία σε ύφεση
Οι απεργοί σε όλους τους τομείς δίνουν προτεραιότητα στην ενίσχυση των μηνιαίων απολαβών τους με βάση τα νέα πληθωριστικά δεδομένα, τα οποία είναι, όντως, πιεστικά για τις μικρομεσαίες και μεσαίες εισοδηματικά κοινωνικές ομάδες. Ο πληθωρισμός αγγίζει πλέον το 10,5% στο Ηνωμένο Βασίλειο και υπονομεύει το διαθέσιμο εισόδημα της βρετανικής μεσαίας τάξης, που αποτελεί διαχρονικά τον «σκληρό πυρήνα» του εκλογικού ακροατηρίου των Βρετανών Συντηρητικών.
Σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, η Μεγάλη Βρετανία θα είναι η μόνη μεγάλη εθνική οικονομία, που θα υποστεί φέτος ύφεση, με συρρίκνωση 0,6% του Α.Ε.Π. της.
Ο Ρίσι Σούνακ εμφανίζεται, ωστόσο, σαφώς πιο μετριοπαθής συγκριτικά με την προκάτοχό του Λίζ Τρας και τις αμφιλεγόμενες οικονομικές της επιλογές. Ο Βρετανός πρωθυπουργός δηλώνει ότι δεν διαθέτει κάποιο μαγικό ραβδί για να ικανοποιήσει τα αιτήματα των χιλιάδων απεργών «Θα ήθελα πραγματικά να έχω ένα μαγικό ραβδί και να μπορώ να σας πληρώσω όλους περισσότερο», δήλωσε χθες, κατά την διάρκεια επίσκεψης που πραγματοποίησε σε εργαζόμενους στον τομέα της υγείας, οι οποίοι σχεδιάζουν να συνεχίσουν τις δράσεις τους τις επόμενες ημέρες.
Σύμφωνα με τον Ρίσι Σούνακ, θα ήταν δυνατόν να υπάρξει μια νομοθετική ρύθμιση για εμβόλιμη ενίσχυση των μισθών των εργαζομένων, αλλά αυτή η αύξηση θα αποδεικνυόταν καταστροφική για τα δημόσια οικονομικά της χώρας, τα οποία είναι ήδη επιβαρυμένα από την πανδημική και την ενεργειακή κρίση.
Η αντιπαράθεση κυβέρνησης και συνδικάτων τροφοδοτείται επίσης από δημοσιεύματα και φήμες, που θέλουν την κυβέρνηση έτοιμη να αναθεωρήσει τις συνθήκες εργασίας, το δικαίωμα στην απεργία και το συνταξιοδοτικό σύστημα της χώρας. Ωστόσο, δεν ανήκει στις άμεσες προτεραιότητες της κυβέρνησης του Ρ. Σούνακ να μεταρρυθμίσει το συνταξιοδοτικό σύστημα ή να θέσει ζήτημα εργασιακών συνθηκών.
Οι απεργοί βρίσκονται στους δρόμους και σε αρκετούς αναλυτές ενεργοποιείται η μνήμη του «χειμώνα της δυσαρέσκειας» του 1979. Ο παραλληλισμός, όμως, είναι ατυχής. Επί των ημερών της συγκρουσιακής Μάργκαρετ Θάτσερ, η κοινωνική και πολιτική σύγκρουση έφτασε στα ανώτατα δυνατά όριά της και είναι υπερβολή να υποστηρίζεται ότι οι απεργίες του τελευταίου διαστήματος μπορούν να συγκριθούν με τις δράσεις που είχαν παραλύσει την Μεγάλη Βρετανία στα τέλη της δεκαετίας του ’70.
Αυτό που είναι βέβαιο είναι πως η σημερινή κυβερνητική πλειοψηφία είναι αντιμέτωπη με ένα σταθερό απεργιακό κύμα, το οποίο εμφανίζεται από τον περασμένο Νοέμβριο στους δρόμους. Την προηγούμενη φορά, στα μέσα Δεκεμβρίου, οι νοσηλευτές, οι οποίοι απεργούν και σήμερα, είχαν ξεχυθεί στους δρόμους, ζητώντας αυξήσεις, για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, και συγκεντρώνοντας την συμπάθεια των Βρετανών πολιτών, οι οποίοι τρέφουν μια ιδιαίτερη εκτίμηση για το έργο του ιατρικού προσωπικού πρώτης γραμμής.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας