Διεθνή

«Η Κίνα θα εισβάλλει στην Ταιβάν έως το 2027»

«Η Κίνα θα εισβάλλει στην Ταιβάν έως το 2027»

Πηγή Φωτογραφίας: esyn.gr

Την εκτίμησή του ότι η Κίνα του Σι Τσιπίνγκ θα επιχειρήσει να εισβάλει στο κράτος της Ταιβάν διατυπώνει ο επικεφαλής της CIA και προσωπικός φίλος του Τζο Μπάιντεν.

Την εκτίμησή του ότι η Κίνα του Σι Τσιπίνγκ θα επιχειρήσει να εισβάλει στο κράτος της Ταιβάν διατυπώνει ο επικεφαλής της CIA και προσωπικός φίλος του Τζο Μπάιντεν.

Ιδιαίτερα, σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα του Reuters,  ο επικεφαλής της CIA είναι πεπεισμένος ότι οι φιλοδοξίες της Κίνας στην Ταιβάν δεν πρέπει να υποτιμηθούν. Ο Μπερνς αναφέρει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν γνώση της πληροφορίας, ότι ο πρόεδρος Σι είχε διατάξει τον στρατό του να είναι έτοιμος προς εισβολή στην αυτοδιοικούμενη περιοχή της Ταιβάν έως το 2027.

Αυτό, διευκρινίζει ο Μπερνς, «δεν σημαίνει ότι οι Κινέζοι αποφάσισαν να εισβάλουν το 2027 ή οποιαδήποτε άλλη χρονιά, αλλά είναι μια υπενθύμιση της σοβαρότητας της εστίασης και των φιλοδοξιών του Σι Τσιπίνγκ». Η εκτίμηση της CIA είναι ότι δεν πρόκειται να υποτιμήσει τις φιλοδοξίες του προέδρου Σι για την Ταιβάν.

Ο Μπερνς προσθέτει ότι ο Κινέζος ηγέτης ήταν πιθανότατα «έκπληκτος και μπερδεμένος» και προσπαθούσε να αντλήσει μαθήματα από την «πολύ κακή απόδοση» του ρωσικού στρατού και των οπλικών συστημάτων του στην Ουκρανία. Για τον Μπερνς, η Κίνα είναι μια «μεγάλη γεωπολιτική πρόσκληση», με την οποία οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι αντιμέτωπες. «Ο ανταγωνισμός με την Κίνα είναι μοναδικός στην κλίμακα του και εκτυλίσσεται σχεδόν σε κάθε τομέα, όχι μόνο στρατιωτικό και ιδεολογικό, αλλά οικονομικό, τεχνολογικό, από τον κυβερνοχώρο μέχρι το ίδιο το διάστημα. Είναι ένα παγκόσμιος ανταγωνισμός, μάλιστα με τρόπους που θα μπορούσαν να είναι ακόμη πιο έντονοι από τον ανταγωνισμό με τους Σοβιετικούς».

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, από την πλευρά του, καθώς και ο πρωθυπουργός της Ιαπωνία εξέφρασαν, επίσης, πρόσφατα την κοινή ανησυχία τους για την συνεργασία που αναπτύσσεται ανάμεσα στη Ρωσία και την Κίνα.

Υπενθυμίζεται ότι η Ταιβάν είναι ένα κράτος με περιορισμένη διεθνή αναγνώριση, το οποίο η Κίνα θεωρεί ως αναπόσπαστο μέρος της επικράτειάς της. Σύμφωνα με διεθνείς υποχρεώσεις των Ηνωμένων Πολιτειών, όμως, σε περίπτωση εκδήλωσης στρατιωτικής επίθεσης στην Ταιβάν, η Ουάσιγκτον πρέπει να παράσχει στη χώρα αυτή όπλα για αυτοάμυνα.

Η Ουάσιγκτον και το Πεκίνο βρίσκονται σε μόνιμη, σε διαρκή αντιπαράθεση για το ζήτημα της Ταιβάν. Οι ΗΠΑ επιμένουν ότι η Κίνα δεν έχει δικαίωμα να καταπατήσει τα εδάφη της Ταιβάν, ενώ η Κίνα κατηγορεί τους Αμερικανούς για παρέμβαση σε εσωτερικές υποθέσεις της.

Το περασμένο καλοκαίρι, το υπουργείο Εξωτερικών της Ταιβάν ανέφερε ότι η Κίνα πραγματοποιεί ειδικές στρατιωτικές ασκήσεις, οι οποίες είναι μέρος της ευρύτερης προετοιμασίας για εισβολή στο νησί. Ο υπουργός Εξωτερικών Τζόζεφ Γου είχε μάλιστα δηλώσει, σε συνέντευξη Τύπου, ότι η Ταιβάν δεν θα εκφοβιστεί ακόμη και αν συνεχιστούν οι ασκήσεις και πρόσθεσε ότι, κατά τη διάρκεια των ασκήσεων, η Κίνα συχνά παραβίαζε την ανεπίσημη συνοριακή γραμμή κατά μήκος του στενού της Ταιβάν: «Η Κίνα χρησιμοποίησε την άσκηση ως προετοιμασία για μια εισβολή στην χώρα μας», είχε δηλώσει ο Ταιβανέζος ΥΠΕΞ, ο οποίος κάλεσε τον ελεύθερο κόσμο να προστατεύσει και να προασπιστεί την «ειρήνη και την σταθερότητα στα στενά της Ταιβάν».

Δεν είναι ανακριβές ότι η Κίνα διεξάγει μεγάλης κλίμακας στρατιωτικές ασκήσεις, εκτοξεύσεις πυραύλων, επιθέσεις στον κυβερνοχώρο και εκστρατείες παραπληροφόρησης και οικονομική πίεση για να εξασθενήσει το εθνικό φρόνημα των Ταιβανέζων και να κάνει επίδειξη στρατιωτικής δύναμης και πυγμής στον δυτικό κόσμο, ιδίως στις Ηνωμένες Πολιτείες. Και με αυτήν την έννοια, τουλάχιστον, οι ανησυχίες του επικεφαλής της CIA δεν είναι ανεδαφικές.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments