Κόσμος

Κοινό δήλωση Ε.Ε – Ουκρανίας: Με το βλέμμα στραμμένο στο 2024

Στην έκδοση κοινής δήλωσης προέβησαν πριν από λίγο η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ουκρανία.

Στην έκδοση κοινής δήλωσης προέβησαν πριν από λίγο η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ουκρανία. Το κείμενο της δήλωσης φέρει την προσωπική σφραγίδα της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και, δευτερευόντως, του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ. Το κείμενο επιμένει ιδιαίτερα στις σημαντικές μεταρρυθμιστικές προσπάθειες που έχουν ήδη γίνει από την ουκρανική πλευρά, στην ανάγκη αλλαγών στην συνταγματική δικαιοσύνη της χώρας, στην μεγαλύτερη στοίχιση της Ουκρανίας με την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Άμυνας της Ευρώπης και στην ανάγκη αξιοποίησης ρωσικών περιουσιακών στοιχείων.

Το πνεύμα της κοινής δήλωσης κινείται στο πνεύμα των παρεμβάσεων του Ουκρανού πρωθυπουργού και προέδρου. Αμφότεροι κατέστησαν σαφές, με τον τρόπο τους, ότι είναι απαραίτητο για την Ουκρανία να επιτύχει την ένταξή της στην ευρωπαϊκή οικογένεια εντός του προσεχούς έτους. Ο Β. Ζελένσκι ήταν ξεκάθαρος στη σημερινή παρέμβαση του: «Ο στόχος μας είναι απολύτως σαφής: η έναρξη των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν θα χάσουμε ούτε μια μέρα εργασίας για την προσέγγιση της Ουκρανίας και της ΕΕ».

Η Ε. Ε. είναι σαφώς θετική στην προοπτική της πλήρους ενσωμάτωσης της Ουκρανίας. Το ζήτημα της διαφθοράς και της αντιμετώπισής της βρίσκεται στην κορυφή των προτεραιοτήτων της.

Η ΕΕ αναγνώρισε τις σημαντικές προσπάθειες που κατέβαλε η Ουκρανία τους τελευταίους μήνες για την επίτευξη των στόχων που διέπουν το καθεστώς της υποψήφιας χώρας για ένταξη στην ΕΕ και χαιρέτισε τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες της Ουκρανίας σε τέτοιες δύσκολες στιγμές.

Επιπλέον, η Ευρώπη επισημαίνει ότι η συνεπής και αναγκαία εφαρμογή των δικαστικών μεταρρυθμίσεων περικλείει τη μεταρρύθμιση του Συνταγματικού Δικαστηρίου και της διαδικασίας επιλογής πολιτικά ανεξάρτητων και ειδικευμένων συνταγματικών δικαστών.

Η Ένωση χαιρετίζει, ακόμη, την αυξημένη ευθυγράμμιση της Ουκρανίας με την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας, ενώ δεν παραλείπεται να αναφερθεί στην ανάγκη εκδίκασης των παραβάσεων στη βάση της έρευνας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για τη ρωσική επιθετικότητα.

Σημειώνεται, δε , ότι «η Ουκρανία έχει το δικαίωμα να απελευθερώσει και να ανακτήσει τον πλήρη έλεγχο όλων των κατεχόμενων εδαφών εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της» και ότι «ο κλιμακούμενος επιθετικός πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας συνιστά έκδηλη παραβίαση του διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένων των αρχών του Χάρτη του ΟΗΕ».

Σε σχέση με τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία, τα Ε.Ε. δεσμεύεται ότι θα κλιμακώσει τις προσπάθειές της, προκειμένου «να στηρίξει την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας και για σκοπούς επανορθώσεων, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό και το διεθνές δίκαιο».

Το κλίμα της Συνόδου Κορυφής και το κείμενο της κοινής δήλωσης επιβεβαιώνουν την εκτίμηση ότι η Ουκρανία οφείλει να κινηθεί αποφασιστικά, ούτως ώστε να μπορέσει να ενταχθεί πλήρως στην Ένωση μέσα στην επόμενη χρονιά, στο δεύτερο εξάμηνο του 2024, όπως φαίνεται ότι συμφωνήθηκε ανάμεσα στους Ευρωπαίους αξιωματούχους και την ουκρανική πλευρά.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο